Siirry suoraan sisältöön

Vuoden 2021 opinto-ohjaaja Kirsi Raetsaari: Parasta ovat kohtaamiset oppilaiden kanssa

19.3.2021

Merikosken lukion Kirsi Raetsaari on palkittu Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun vuoden 2021 ansioituneena opinto-ohjaajana. Palkinnon myönsi tänään 19. maaliskuuta Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun opinto-ohjaajat PoPoKa ry.

Perusteluissaan PoPoKa luonnehtii Kirsi Raetsaarta iloiseksi ja jämäkäksi opinto-ohjaajaksi, joka järjestää opiskelijoille monipuolisia mahdollisuuksia tutustua jatko-opintoihin ja työelämään. Raetsaarella on raadin mielestä kehittävä työnote.

Raetsaari on kasvatustieteen maisteri ja on valmistunut opinto-ohjaajaksi Joensuun yliopistosta. Parhaillaan hän tekee Oulun yliopistossa kasvatuspsykologian väitöstyötä lukion keskeyttämisestä. Raetsaari käy puhumassa opinto-ohjaukseen liittyvistä teemoista erilaisissa konferensseissa ja tilaisuuksissa, kuten Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun opinto-ohjaajakoulutuksen teemapäivillä.

Tärkeä huomionosoitus lukioille

Kirsi Raetsaari kiittää PoPoKa ry:tä palkinnosta.

”Olen aivan häkeltynyt tästä kunniasta! Oppivelvollisuuden laajenemisen, uuden lukiolain ja uusien opetussuunnitelmien myötä lukio-opetus on tällä hetkellä suurten muutosten kohteena. Tuntuu erityisen mukavalta, että lukioissa tehtävää työtä huomioidaan tälläkin tavalla”, Raetsaari kuvailee tunnelmiaan.

Raetsaari muistuttaa, että lukioissa opinto-ohjaajilla on käytettävissään vain rajattu määrä yhteistä aikaa opiskelijoiden kanssa. Ohjaustyötä tekevät myös muut kuin opinto-ohjaajat.

”Tarjoamme opon tunneilla nuorille välineet, joilla he osaavat itse löytää omat kiinnostuksen kohteensa. Kaikkea emme pysty antamaan valmiina tietopaketteina”, hän tähdentää.

Merikosken lukiossa Raetsaari järjestää viikoittaisia jatko-opintoinfoja, joita pidetään pidemmän välitunnin aikana.

”Aikaisemmin lukiollamme kävi paljon vierailijoita kertomassa jatko-opintomahdollisuuksista. Nyt korona-aikana järjestämme infot etäyhteyksien avulla. Puolen tunnin mittainen infotilaisuus pyörii verkon kautta luokan seinälle heijastettuna, jossa sitä voi seurata joko paikan päällä tai etänä. Olemme saaneet esittelijöitä ympäri Suomea!”, Raetsaari iloitsee.

Parasta kohtaamiset opiskelijoiden kanssa

Kirsi Raetsaari on kiitollinen, että hän saa olla opinto-ohjaajana mukana niin monen opiskelijan omassa kasvutarinassa. Hän muistuttaa kuitenkin, että opinto-ohjaus ei ole yliluonnollinen voimavara, joka voisi ratkaista kaiken. Useammallekin käsiparille olisi käyttöä, koska ohjausta tarvitaan muuttuvassa maailmassa koko ajan enemmän.

”Henkilökohtainen suhde ohjauksessa on tärkeää. Työssäni minua palkitsee se, kun nuoret kertovat omista asioistaan avoimesti ja luottavat minuun kysymystensä kanssa. Nuorilla on myös valtavasti vastuuta ja valinnanvaraa omien opintojensa suhteen”, hän muistuttaa.

Ohjaustyössä Raetsaari painottaa nuorten omien lähtökohtien tärkeyttä. Jokaisella on oikeus olla keskeneräinen ja ottaa aikaa löytääkseen oma tiensä. On tärkeää, että nuoren ei tarvitse joustaa koulun tarpeiden mukaan, vaan koulun rakenteista löytyisi joustoa silloin, kun nuori sitä tilapäisesti tarvitsee.

”Koulun pitäisi olla ympäristö, jonne on helppoa tulla vaikeinakin päivinä. Lukiossa yritämme kirkastaa jokaisen nuoren omasta lähtökohdasta opiskelun merkitystä: mitä ovia lukion käyminen avaa, missä nuori on taitava, mitä taitoja hän haluaa kehittää ja vahvistaa ja mikä on hänen omassa elämässään tärkeää? Tukea on aina tarjolla sitä haluaville”, Raetsaari tiivistää.

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Palkittu opinto-ohjaaja Kirsi Raetsaari on kiitollinen, että hän saa olla mukana niin monen opiskelijan omassa kasvutarinassa. Kuva: Anne Peltola

Lue myös

Lue lisää aiheesta