Siirry suoraan sisältöön

Villa Victorin nettisivuilla tietoa 13 eri kielellä

24.1.2022

Oulun kaupungin monikulttuurikeskus Villa Victorin monikielinen neuvonta tavoittaa vuosittain parituhatta oululaista. Tähän saakka Villa Victor on palvellut asiakkaitaan monikielisesti Oulu10:n yhteydessä toimivan monikielisen neuvonnan kautta, mutta monikielistä materiaalia suomen ja englannin kielen lisäksi on ollut tarjolla niukasti.

Villa Victorilla verkkosivuilta saa nyt tietoa myös arabiaksi, ranskaksi, persiaksi, soraniksi, turkiksi, kurmanciksi, venäjäksi, kiinaksi, japaniksi, somaliksi ja tigrinjaksi. Edustettuina ovat lähes kaikki kielet, joilla Villa Victor tarjoaa neuvontaa.

Jokaisen kielen omalla verkkosivulla on esittelyvideo, jossa kerrotaan kunkin sivun kielellä monikielisestä neuvonnasta ja Villa Victorin palveluista. Sivulla on myös tieto siitä, kuinka erikielisiin neuvojiin voi saada yhteyden.

Villa Victorissa on havaittu, että kaikki vieraskieliset eivät tiedä, että Oulussa on monikielinen neuvonta.

”Kaikki eivät osaa suomea tai englantia niin hyvin, että löytäisivät neuvonnan. Uudet sivut auttavat yhä useampia oululaisia löytämään palvelut. Palveluiden näkyvyyttä ja saavutettavuutta on haluttu parantaa”, kertoo Rikupekka Leinonen, joka toimii Villa Victorissa projektipäällikkönä Oulun alueen maahanmuuttajien neuvonnan ja ohjauksen kehittämishankkeessa.

Villa Victorin tarjoamille suomen kielen kursseille ja monikulttuurisiin tapahtumiin osallistuminen auttaa sopeutumaan elämään Oulussa ja integroituminen osaksi suomalaista yhteiskuntaa.

Tärkeää saada tietoa omalla kielellä

Fangying Li neuvoo Villa Victorin asiakkaita kiinaksi ja japaniksi. Hän tietää, että on tärkeää saada neuvontaa omalla äidinkielellä. Vaikka asiakas osaisi englantia hyvin, kulttuurierot voivat aiheuttaa väärinkäsityksiä.

”Kun annamme neuvontaa asiakkaiden omalla kielellä, voimme rakentaa välittömän ja luottamuksellisen suhteen heihin. Haluamme myös näyttää, että olemme täällä heitä varten ja valmiina auttamaan”, Li sanoo.

Työssään hän kertoo asiakkaille esimerkiksi, mikä on Kela, miten julkinen liikenne Oulussa toimii ja mitä vapaa-ajalla voi tehdä.

”Asiakkaat voivat avautua minulle myös kohtaamistaan kulttuurisokeista. Joskus nauramme tilanteille yhdessä ja joskus taas selitän, mistä oli kyse. Minäkin ymmärrän, mitä he kokevat.”

Fangying Li kertoo videolla kiinankielisestä neuvonnasta:

Sivut eri kielillä löytyvät osoitteesta ouka.fi/monikielinen-neuvonta.

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Fangying Li neuvoo Villa Victorin asiakkaita kiinaksi ja japaniksi. Hän tietää, että on tärkeää saada neuvontaa omalla äidinkielellä. Kuva: Villa Victor

Lue myös

Lue lisää aiheesta