Siirry suoraan sisältöön

Viisi uutta muraalia Ouluun – kaupunkilaiset päättävät sijainnin ja vaikuttavat sisältöön

15.3.2022

Oulun eri kaupunginosiin taiteillaan viisi muraalia tulevien vuosien aikana. Teosten sijainnit ja sisällöt valikoituvat kaupunkilaisten omien ideoiden ja tarinoiden perusteella. Muraalit ovat osa Euroopan kulttuuripääkaupungin, Oulu2026:n, kulttuuriohjelmaa.

Kaupunkilaiset pääsevät ehdottamaan ja ideoimaan vuosittain toteutettavia muraaleja yleisöäänestyksissä, joista ensimmäinen on avoinna nyt. Äänestyksiä järjestetään joka vuosi vuoteen 2025 saakka, ja muraalit toteutetaan aina eniten ääniä saaneille alueille.

Osallistujat pääsevät äänestämään kaupunginosaa tai ehdottamaan jopa tarkempaakin kohdeosoitetta. Samalla on mahdollista kertoa kyseiseen asuinalueeseen liittyviä muistoja ja tarinoita, joita taiteilija voi käyttää myöhemmin teossuunnittelun pohjana.

”Oulussa on useita kaupunginosia, joista löytyy paljon historiaa, tarinoita ja mielenkiintoisia ilmiöitä. Muraaleilla halutaan tuoda esiin alueiden omalaatuisuutta”, kertoo Oulu2026-yhteisöpäällikkö Heli Metsäpelto

Seuraavan vuoden äänestys käynnistyy aina edellisvuoden teosjulkistuksen yhteydessä. Euroopan kulttuuripääkaupunkivuonna 2026 teos toteutetaan Oulun keskustan alueelle. 

Ensimmäinen äänestys käynnissä

Vuoden 2022 muraali toteutetaan elokuussa ja julkaistaan syyskuussa. Nyt oululaisilla on mahdollisuus äänestää, minne ensimmäinen muraali maalataan.

Muraalisarjaa varten avataan ammattilaistaiteilijoille suunnattu globaali portfoliohaku, joka on ensimmäinen laatuaan Suomessa. Taiteilijavalintaa varten kootaan julkisen taiteen ammattilaisista koostuva raati, joka valitsee hakuun osallistuneista taiteilijoista Ouluun kutsuttavan taiteilijan. Oulu2026-muraalimaalausten kokonaisuus toteutetaan yhteistyössä Upeartin kanssa.

Äänestää voi 3. huhtikuuta saakka Oulu2026-verkkosivuilla www.oulu2026.eu/muraali.

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Upeart toteutti Kainuuntie 1:een vuoden 2018 lopussa Andrew Hemin teoksen Crystal Blue. Kuva: Carita Forsman

Lue myös

Lue lisää aiheesta