Siirry suoraan sisältöön

Vihdoinkin teatteriin! - Teatteri Saagan uutuusnäytelmä nähdään kesäkuussa Raatin nuorisotalolla Oulussa

27.5.2021

Koronarajoitusten pikkuhiljaa hellittäessä, avautuvat ovet kulttuurinälkäisille. Yksi hieno esimerkki on Teatteri Saagan ensi-ilta L. Onervan koskettavasta kasvutarinasta. Esitykset nähdään Raatin nuorisotalolla.

Teatteri Saagan 6. kesäkuuta ensi-iltansa saava Sekasointuja on koskettava näytelmä aikansa radikaalista taiteilijasta. Esitys on monologi, joka kertoo runoilija L. Onervan dramaattisen kasvutarinan.

Esitys kuvaa nuoren Onervan kamppailua lapsuuden traumojen, yhteisön odotusten ja itsenäistymispaineiden myllerryksessä. Erityisesti Onervan elämää varjosti hänen mieleltään sairaan äidin epäselvä kohtalo, joka jätti jälkeensä parantumattoman haavan.

Vuonna 2018 perustettu Saaga-teatteri on oululainen esittävän taiteen teatteri, joka keskittyy kotimaisiin kantaesityksiin. Teatterin kotipaikka on Oulussa, näytökset esitetään Raatin nuorisotalolla ja vierailunäytöksiä järjestetään pääasiallisesti Suomessa. Uusien esitysten lisäksi Saaga tuottaa teatteritaiteen opetusta yksityistunteina ja kursseina sekä erilaisia ohjaus- ja ohjelmapalveluja, koulutuksia ja taidetyöpajoja.

Teatterin perustusidean on syntynyt ”intohimosta tehdä teatteria ja halusta kertoa niitä tarinoita, joita ei ole vielä kerrottu”. He haluavat esittävän taiteen keinoin herättää ajatuksia ja tunteita kiinnostavista aiheista. Teatterin taiteellisena johtajana toimii ohjaaja ja käsikirjoittaja Niina Aho.

Monologissa runoja ja lauluja

Hilja Onerva Lehtinen (1882-1972) eli nuoruutensa aikana, jolloin naisten asema oli tiukasti rajattu, eikä tie taiteilijaksi ollut itsestään selvä. Onervan aikakaudelleen epäsovinnainen elämäntapa ja moderni ote kirjallisuuteen herätti aikanaan paljon pahennusta.

L. Onerva oli taiteen edelläkävijä ja itsenäinen oman tien kulkija, jonka elämänvaiheet liikuttavat ja puhututtavat vielä tänäkin päivänä. Esityksessä kuullaan myös Onervan runoja, erityisesti hänen ensimmäisestä, 22-vuotiaanakirjoittamasta runokokoelmasta Sekasointuja, sekä runoista sävellettyjä klassisia lauluja. Onervan roolissa nähdään sopraano Lotta Aakko ja musiikista vastaa muusikko Jaakko Rosnell. Esityksen on käsikirjoittanut ja ohjannut Niina Aho.

Sekasointuja ensi-ilta 06.06.2021 klo 16 Raatin nuorisotalolla Oulussa. Lisätietoja: www.teatterisaaga.fi

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Teatteri Saagan näytelmät esitetään Raatin nuorisotalolla. Kuva: teatteri Saaga

Lue myös

Lue lisää aiheesta