Siirry suoraan sisältöön

Vielä ei olla heittämässä hanskoja tiskiin – yritykset hakevat uusia toimintamuotoja

17.3.2020

Monet yrittäjät ja pieniyrittäjät ovat äkillisesti muuttuneesta tilanteesta yhtä hämmennyksissä kuin tavalliset ihmisetkin. Vielä ei ole heitetty hanskoja tiskiin, mutta tukea ja neuvoja kaivataan.

Toppilassa sijaitsevan New Hairstoren sopimusyrittäjä, kampaaja-parturi Ulla Kuhalampi on yksi pienyrittäjistä, jolle tilanne tuli yllättäen.

”Tässä nyt hieman ihmetellään, että mitä tapahtuu. Vielä eilinen maanantaipäivä oli normaali, mutta nyt tänään tiistaina alkaa varauskalenteri tyhjentyä”, hän sanoo.

”Me olemme kuitenkin avoinna, ja toivomme että asiakkaita tulee.”

”Esimerkiksi meidän kampaamo on alle kymmenen hengen paikka, eli tänne ei mahdu normaalistikaan paljon ihmisiä. Desinfioimme paikat todella tarkkaan jokaisen asiakkaan jälkeen, ja ilmastointi pitää ilman raikkaana”, hän sanoo.

"Eli me emme tule kipeänä töihin, ja palvelemme mielellämme terveet asiakkaat", Kuhalampi lisää.

Tuloihin tulossa korona-kuoppa

Jos tilanne jatkuu hiljaisena, niin se on monelle pienyrittäjälle vakava paikka.

"Kun asiakkaat loppuvat, niin tulot loppuvat. Minulla ei onneksi ole palkollisia, mutta pitäähän minun itselleni toimeentulo turvata jollakin tapaa”, Ulla Kuhalampi sanoo.

”Se on selvää, että tästä koituu tulomenetyksiä, sillä vaikka asiakkaat jälleen tulevat palvelusten pariin, ei hiuksiakaan voi leikata kuin kerran. Tämä korona-aika tippuu välistä.”

Hän odottelee tarkempia ohjeita omalta ketjultaan ja toivoo tietysti apua valtiovallalta ja etujärjestöiltä.

”Miten esimerkiksi sellainen kampaajayrittäjä, joka joutuu itse karanteeniin, saa apuja”, hän miettii.

”Toisaalta uusia toimintamuotoja meidän voi olla hankala miettiä, esimerkiksi kotikeikkoja, koska se vaatisi liikkumista ja osa ihmisistä on karanteenissa. Me saamme tehdä yhden kuukauden vuodessa ilman vuokraa, joka on yleensä se kesälomakuukausi. Ehkä se on nyt", hän miettii.

Ravintoloilla verkkokauppaa ja kotiinkuljetusta

Oulainen ravintolayrittäjä Anne Mikkola, joka pyörittää muun muassa ravintola Rauhalaa, Tubaa ja Voimalaa, kertoo, että uusia toimintamuotoja kehitellään nyt tosissaan.

”Emme todellakaan ole heittämässä hanskoja tiskiin, vaikka tilanne on todella vaikea ja hämmentävä. Lounastarjoilu meillä on edelleen käytössä kaikille asiakkaille Tubassa ja Rauhalassa”, Mikkola sanoo.

Mikkolan ruokaravintolat aloittivat jo kotiinkuljetuksen ja verkkosivuja päivitetään suoratilauksia varten.

”Kuljetamme ruuat asiakkaille itse, näin saamme työllistettyä omaa porukkaa, eikä vielä tarvitse ketään lomauttaa”, hän kertoo.

Mikkolan ravintolat aikovat saada jo tällä viikolla verkkokaupan siihen malliin, että valikoimaa olisi tarjolla joka päivä.

”Ravintola-alalla hiljaisemmat ajat ovat normaalistikin tammikuusta huhtikuuhun, ja nyt vielä tämä ylimääräinen isku, tuo kyllä meille todella haasteita.”

Hän on ehtinyt jo katsella netistä yritystukia ja rahoitusneuvoja.

”Esimerkiksi Business Finlandin sivuilla on hyvin tietoa. Valtiovallan lupaamat teot ja apupaketit kuulostavat hyville. Nyt vain tsemppiä kaikille”, hän sanoo.

 

Tietoa yrittäjille löytyy muun muassa verkosta:

Elinkeinoelämän keskusliitto

Finnveran verkkosivut

Yrittäjien etujärjestön Yrittäjät.fi -sivut

Business Finland

 

-

 

 

 

 

 

 

 

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Kampaamoalalla varauskirjat ovat tyhjentyneet, vaikka suurin osa liikkeistä on vielä auki.

Lue myös