Siirry suoraan sisältöön

Väylävirasto esittelee Liminka–Oulu kaksoisraiteen ratasuunnitelmaa Oulun BusinessAsemalla

4.9.2023

Väylävirasto suunnittelee kaksoisraidetta 19 kilometrin osuudelle Limingan ja Oulun välille. Oulun BusinessAsemalla järjestettävässä yleisötilaisuudessa esitellään tarkemmin alueiden alustavia suunnitelmia. Liminka–Oulu kaksoisraide ratasuunnitelma on osa Ratasuunnittelu Tampere–Oulu-hanketta.

Liminka-Oulu-rataosuus sijaitsee Seinäjoki-Oulu-rataosalla. Suunnittelualue alkaa Limingan liikennepaikan eteläpäästä ja päättyy Oulun ratapihan eteläpäähän. Rataosuus on noin 19 kilometriä pitkä yksiraiteinen sähköistetty sekaliikenteen rata, jolla kulkee henkilö- ja tavaraliikennettä.

Rataosan liikenne on vilkasta ja sen henkilöjunien määrän sekä tavaraliikenteen kuljetusmäärien odotetaan kasvavan. Yksiraiteinen Liminka-Oulu-väli rajoittaa nykyisellään Ylivieska-Oulu -välin kapasiteettia merkittävästi. Lisäksi välillä on tärinäongelmista johtuvia nopeusrajoituksia.

Liminka-Oulu välille suunnitellaan kaksoisraide sekä tarvittavat taitorakenteet ja tieyhteydet. Tavoitteena on mahdollistaa akselipainon nosto sekä nopeudennosto 200 km/h. Ratasuunnittelun yhteydessä suunnitellaan toimenpiteet tiedossa oleville tärinäkohteille uudella kaksoisraiteella. Muutokset parantavat rataosan välityskykyä ja henkilö- ja tavaraliikenteen yhteensovittamista sekä mahdollistavat juna- ja liikennemäärien lisäämisen ja matka-aikojen lyhenemisen.

Rakentamista ei ole päätetty

Suunnitteluhanke toteutetaan vuosien 2022-2024 aikana ja alustavat rakentamiskustannukset ovat noin 160 miljoonaa euroa. Rakentamisesta ei vielä ole päätöstä.

Ratasuunnitelmaluonnoksia esitellään alueiden asukkaille, maanomistajille ja muille asiasta kiinnostuneille yleisötilaisuuksissa syyskuun alussa Oulun lisäksi Limingassa ja Kempeleessä. Yleisötilaisuudet järjestetään hybriditilaisuuksina. Yleisötilaisuuksiin voi osallistua paikan päällä lähitilaisuuksissa tai seuraamalla tilaisuuksia reaaliaikaisesti verkossa etäyhteyden välityksellä. Yleisötilaisuuksissa on mahdollisuus tutustua suunnitelmaluonnoksiin, antaa niistä palautetta sekä keskustella asiantuntijoiden kanssa.

Ratasuunnitelmaan pääsee tutustumaan alueittain järjestettävissä yleisötilaisuuksissa. Tilaisuuksissa on kahvitarjoilu. Yleisötilaisuus BusinessAsemalla ke 6.9.2023 klo 17.30–19.00, Hallituskatu 36.

Osallistumislinkki etätilaisuuksiin sijaitsee hankkeen verkkosivulla osoitteessa tässä linkissä.  

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Suunnittelua toteutetaan vuosien 2022-2024 aikana ja alustavat rakentamiskustannukset ovat noin 160 miljoonaa euroa. Kuva: Antti. A. Leinonen

Lue myös

Lue lisää aiheesta