Siirry suoraan sisältöön

Vauva-Turusen syntymä sujui Oulussa hienosti koronarajoituksista huolimatta

7.6.2020

Henri Turunen vastaa puhelimeen lomalta kesämökiltä. Kesää maalla hänen kanssaan on viettämässä myös parikuukautinen tyttövauva. Perheen juniori syntyi tiukimpien koronarajoitusten keskelle.

Koronaepidemian aikana puoliso tai tukihenkilö sai osallistua synnytykseen vain silloin, kun synnyttäjä on synnytyssalissa. Näin kävi myös Turusilla.

”Tulin synnytykseen mukaan, kun se oli jo käynnissä. Eli se oli viiden tunnin visiitti synnytyssalissa. Jäin ensin odottelemaan autoon ulos puoleksi tunniksi ja mietiskelin, että lähdenkö kotiin", Turunen muistelee.

"Oli jo pitkällä synnytys, kun minut kutsuttiin saliin. Hoidettiin synnytys ja sain olla sen jälkeen muutaman tunnin salissa. Vauva ja äiti lähtivät vierihoito-osastolle ja minä isänä kotiin.”

Henkilökunta hoiti hommat hienosti

Verrattuna ensimmäisen lapsen syntymään Turusta jännitti nyt miten sairaalassa sujuu. Koronaepidemiarajoitukset olivat huhtikuun puolivälissä tiukimmillaan.

”Ensimmäisen kanssa oltiin perhehuoneessa paljon ja sairaalalla muutenkin. Nyt nämä jutut jäi pois. Sinänsä kaikki sujui nytkin hyvin ja henkilökunta hoiti hommat hienosti. Isänä oli hyvä olla mukana tapahtumassa.”

Etätyön tekemistä rauhallinen ja tasaisessa rytmissä elävä vauva ei ole haitannut. ”Tyttö nukkuu työajat ja on illalla virkku”, Henri-isä mainitsee.

Vauvaperheelle kotona oleminen tuttua

Turunen on töissä Oulun kulttuuripääkaupunkihankkeessa tuottajana.

Kotioloissa Turusen perhe on ottanut koronarajoitukset tiukasti.

”Kolmivuotias jäi päiväkodista pois maaliskuussa ja häntä voitiin hoitaa kotona. Mummu kävi hoitamassa synnytysyönä tätä isompaa lasta, mutta mummullakaan ei ollut muita tapaamisia, joten homma sujui turvallisesti.”

Pikkulapsiperheessä on muutenkin luontevaa viettää paljon aikaa kotona.

”Ei hirveästi olla syntymän jälkeen ensimmäisinä viikkoina liikuttu ennenkään, ettei tule pöpöjä.”

Muutenkin synnytysasioissa Oulun seudulle kuuluu hyvää. Nyt isän mukanaolo sallitaan myös silloin, kun synnytys on käynnistymässä ja sen jälkeen. Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Nuori mies pitää vauvaa sylissään ja katsoo tätä.
Tuottajana työskentelevä Turunen nauttii nyt lomastaan tyttövauvan kanssa maalla. Kuvat: Turusten perhealbumi

Lue myös

Lue lisää aiheesta