Siirry suoraan sisältöön

Vauhti hurmaa ja sora lentää Iso-Syötteen Bike Parkissa

1.8.2020

Iso-Syötteellä on tänä kesänä päässyt pöllyttämään rinteitä alas myös pyörällä, sillä tunturiin avattiin juhannuksena bikepark eli virallisemmin hissipyöräilypuisto. Iso-Syöte Bike Parkin radat ovat noin kahden kilometrin mittaisia, ja rinteessä kiemurtelee tällä hetkellä viisi erilaista vaihtoehtoa. Pyöräiltävää löytyy aloittelijaystävällisestä pääradasta aina täyspitkään enduro-reittiin.

”Rataa suunniteltaessa kierrettiin eri keskuksia. Kaikkialta saatiin palautetta, että pitää tehdä myös ihan helppoja ratoja, jotta kokonaisuudessa on järkeä”, kertoo Hiihtokeskus Iso-Syötteen ja KIDE Hotellin myyntipäällikkö Juhani Ikonen.

”Tämä pääreitti on sellainen, että se on lähes jokaisen mentävä ja kohtuu helppo. Siitä haarautuu yksi punainen haastavampi reitti, ja hissin toiselle puolelle on tehty ihan täyspitkä enduro-reitti.”

Pyöräilijöitä Iso-Syöte Bike Parkin pääreitillä.
Pääreitin alkupätkä kiemurtelee leveällä ja sopivasti viettävällä eturinteellä. Kuva: Iso-Syöte Bike Park.

Lyhyemmillä harjoitteluradoilla voi lisäksi hioa taitojaan tai testata tuntumaa rinnemaaston ja fillarin yhdistelmään.

Rinteeseen mahtuvat niin kisalaskijat kuin aloittelijatkin 

Miksi Bike Parkiin sitten kannattaa tulla, tai kokeilla lajia ensimmäisen kerran?  

”Tämä on aikuiselle ihmiselle - ja myös lapsellekin - sellainen turvallisen ja helpon endorfiini- ja adrenaliiniryöpyn hankkimispaikka. Vauhdin hurman ystäville sopiva harrastus, joka tarjoaa myös hieman omien rajojen rikkomista”, valottaa Ikonen.

”Nuorin hissillä ylös mennyt on ollut tähän mennessä kolmivuotias, ja vanhin suunnilleen seitsemänkymppinen. Eli ikähaitarikin on tässä laaja”, hän kertoo.

Bike Parkin radat mutkittelevat rinteessä
Komeissa maisemissa rinteen kupeessa kiertelevät radat ihastuttivat Mun Oulun testilaskijoita. Reitin vaativuuden ja vauhdin voi valita oman taitotason ja uskalluksen mukaan, joten radalla on takuuvarmasti hauskaa.

Asianmukaiset varusteet takaavat turvallisuuden

Mukavin väline radan laskemiseen on täysjoustopyörä, joka soveltuu alamäkeen ja vaihtelevaan maastoon.

Vuokrapyörien kovan kysynnän vuoksi Ikonen suosittelee, että pyörä kannattaa varata netistä jo hyvissä ajoin.

Maastopyöräilijöitä asianmukaisissa varusteissa.
Turvallisuuden varmistamiseksi Bike Parkista voi vuokrata pyörän lisäksi tarvittavat suojavarusteet, kuten polvi- ja kyynärsuojat, paidan ja kypärän. Kuva: Iso-Syöte Bike Park.

”Myös rintapanssari on sellainen, mitä suosittelen. Se tuo ajamiseen turvallisuudentuntua”, neuvoo Ikonen.

Omien välineiden kanssa Bike Parkiin tulevalle pakollisena varusteena vaaditaan kypärä ja mieluusti hanskatkin.

Uusia ratoja on jo kehitteillä

Bike Park on ollut avoinna jo pari kuukautta, joten asiakkailta on ehditty keräämään palautetta jatkokehittämistä varten.

”Tarkoituksemme on kehittää tätä koko ajan. Teemme esimerkiksi parhaillaan uutta reittiä, jota päästään toivottavasti pian pinnoittamaan. Suunnittelua tehdään asiakkaita kuunnellen”, kertoo Ikonen.

Bike Park on saanut kiitosta myös oululaisilta maastopyöräilyn harrastajilta.

Vauhdikasta menoa rinteessä.
Bike Park monipuolistaa entisestään Syötteen hyviä maastopyöräilymahdollisuuksia. Kuva: Iso-Syöte Bike Park.

”Ihmiset ovat tykänneet todella paljon siitä, että näin lähelle Oulua on saatu tällainen mahdollisuus. Reiteistä on pidetty”, kertoo Ikonen.

”Syötteellä on lisäksi jo valmiiksi brändiarvoa, koska alue on ollut niin pitkään suomalaisen maastopyöräilyn mekka. Ihmisiä kiehtoo, kun täällä voi tehdä niin monenlaista maastopyöräilyyn liittyvää”, Ikonen avaa.

Vaikka kävijöitä on runsaasti, Bike Parkin hissikapasiteetti on riittänyt vetämään väkeä ylös sitä tahtia, ettei jonoja ole syntynyt.

”Tänäänkin parkissa pyöräili noin 70 henkilöä, mutta hissiin ei ollut missään vaiheessa jonoa. Hissit liikkuvat nyt samalla nopeudella kuin talvellakin, vaikka kapuloiden määrää on harvennettu”, kertoo Ikonen.

Pyöräilemään pääsee syyskuulle saakka

Bike Parkia pidetään avoinna viikonloppuisin vielä syyskuun loppuun saakka.

Mietinnän alla ovat myös aukioloajat – montako päivää viikossa Bike Parkia kannattaa pitää avoinna, ja mitkä viikonpäivät ovat sopivimpia.

Oululaisten maastopyöräilyharrastajien suunnasta on kuulunut toiveita, että Bike Park olisi avoinna myös iltaisin, jolloin radoille ehtisi vielä töiden jälkeen.

”Sitäkin on mietitty, olisiko parkki tulevaisuudessa avoinna myös jonakin arkipäivänä”, tuumaa Ikonen.

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.

Lue myös

Lue lisää aiheesta