Siirry suoraan sisältöön

Varjakka heräsi henkiin lehtileikkeissä

9.12.2020
Historian opiskelija Ilkka Jokelainen selvitti Varjakan sahayhteisön historiaa aikakauden lehtileikkeistä. Varjakan sahayhteisön kukoistus ja romahdus seurasivat tosiaan peräjälkeen.

Varjakan saha näyttäytyy oululaisille puutuoksuisena lähihistoriana, josta ei puutu dramatiikkaa. Vuonna 1898 rakennettu saha paloi 1919. Sen tilalle rakennettiin uusi saha ja useita muitakin rakennuksia. Uuteen nousuun kiinnittyi myös Jokelaisen huomio.

Lehtileikkeiden mainokset kertovat erityisesti tiiviistä iltamakulttuurista. Työväenyhdistyksen talo valmistui 1922, mikä toi iltamille tilat – olihan tehtaan ruokasali voitu luovuttaa vain uskonnollisiin tilaisuuksiin.

”Toimihenkilöitä oli vähän ja suurin osa sahayhteisön jäsenistä oli kouluttamatonta työväestöä. Heillä olikin hyvä syy järjestäytymiseen, sillä ammattitaidottomat irtisanottiin herkästi.”

Työväentalon iltamissa pidettiin puheita, mutta myös laulettiin ja näyteltiin: Shakespearen Kuinka äkäpussi kesytetään, Maria Jotunin näytelmiä esitettiin useita ja oma osansa oli myös unkarilaisilla näytelmillä.

Viinapiru saapuu saareen

Vielä vuosikymmenen alussa työväenliikkeen arki näyttäytyy seesteisenä, mutta kauppalaivojen mukana salakuljetettu pirtu toi myös lieveilmiönsä. Käänteet näkyvät lehdissä ilmoituksina porttikielloista työväentalolle.

”Poliiseja pyydettiin alueelle lisää, sillä nykyisestä idyllisestä maineestaan huolimatta Varjakassa juopoteltiin paljon ja siellä oli puukkotappeluitakin.”

Yksi järjestysmiehistä sai peräti aseenkantoluvan järjestyksen ylläpitämiseen vuonna 1925. Cajander ei vain saanut pistooliaan toimimaan ja vei sen näytille poliisiasemalle virkavallan tutkittavaksi.

”Poliisien varmistettua asiaa hän oli ollut varma, ettei pistooli ole ladattu. Poliisin painaessa liipaisinta ase laukesi ja osui Cajanderia takamukseen. Vakavaa vahinkoa ei kuitenkaan tapahtunut.”

 

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Varjakan saari
Varjakassa on rakennustaiteellisesti ja kulttuurihistoriallisesti ehjän kokonaisuuden muodostava, valtakunnallisesti arvokas saarisahayhdyskunta, joka on yksi maamme parhaiten säilyneitä. Kuva: Pohjois-Pohjanmaan museo kokoelmat.

Liittyvät sisällöt

Lue myös

Lue lisää aiheesta