Siirry suoraan sisältöön

Varhaiskasvatuksen 120-juhlavuosi toi iloa ja riemua arkeen

15.12.2021

Varhaiskasvatuksen 120-vuotisjuhlavuosi lähestyy loppuaan. Juhlavuoden avulla on tehty näkyväksi oululaisen varhaiskasvatuksen historiaa, esitelty monipuolisesti toimintaa, ja etenkin juhlistettu sitä arvokasta työtä, jota tehdään oululaisten lasten ja perheiden hyväksi.

Juhlavuoden teemana on ollut yhdessä tekeminen ja osallisuus. Lapset ovat olleet mukana paitsi askartelemassa ja leikkimässä myös suunnittelemassa lauluja ja leikkejä. Päiväkodeissa ja perhepäivähoidossa on syntynyt oman näköisiä yhteistaideteoksia, kuten 120 kättä ja joulukuusia.

Päiväkodeissa ja perhepäivähoidossa on syntynyt vuoden mittaan oman näköisiä yhteistaideteoksia, kuten joulukuusia. Päiväkotilasten askartelemia kuusia on kaikkien ilona myös muun muassa kaupoissa ja kirjastoissa. 

”Itselleni juhlavuodesta ovat eniten jääneet mieleen musiikki, laulut ja leikit. Hyvän mielen kappaleita on paljon. Lasten ilo ja riemu on välittynyt kaikesta tekemisestä ja kaikista kuvista”, Oulun varhaiskasvatusjohtaja Miia Kemppi kuvailee.

Arvostus näkyy Oulussa

Vielä kohtuu uutena oululaisena Miia Kemppi on huomannut, että meillä juuret tunnetaan vahvasti, kulttuuriperintöä vaalitaan ja jatketaan. Lapsuuden arvostus on näkynyt Oulussa aina. Kaikesta näkee, että varhaiskasvatuksessa työskentelevät tykkäävät työstään lasten parissa.

”Uskon, että juhlavuosi on entisestään vahvistanut juuria, ja uskalletaan olla ylpeitä omasta työstä. Hyvää kannattaa tehdä näkyväksi.”

Miltä näyttää varhaiskasvatuksen tulevaisuus juhlavuoden jälkeen? Jo ensi syksystä lähtien vahvistuu lapsen oikeus saada tukea. Varhaiskasvatussuunnitelmat päivitetään, ja jatkumo esi- ja perusopetukseen vahvistuu. Oulussa jatketaan myös kaksivuotisen esiopetuksen kehittämistä. Juhlavuoden hyviä käytäntöjä jatkojalostetaan Oulun kulttuuripääkaupunkivuotta silmällä pitäen.

Juhlavuosi päättyy, mutta yhdessä tekeminen jatkuu: lapset ja vanhemmat ovat jatkossakin tiiviisti mukana suunnittelemassa ja toteuttamassa. Yhteisöllisyys syntyy yhdessä tekemisestä.

Varhaiskasvatuksen arkea ja juhlavuoden tuotoksia voit seurata Varhaiskasvatus Oulussa -Facebook-sivulla.

Mun Oulussa on julkaistu vuoden mittaan useita juttuja varhaiskasvatuksen historiaan ja nykyarkeen liittyen. Juhlavuoden iloisiin tunnelmiin voit palata osoitteessa: https://www.munoulu.fi/varhaiskasvatus120v

 

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Allinpuiston päiväkodin eskarit taiteilivat yhteistyönä kuusen 120-vuotisen varhaiskasvatuksen kunniaksi. Kuusi vietiin Höyhtyän Välkkeelle paikallisten asukkaiden iloksi. Kuvat: Tuulikki Haapaniemi

Lue myös

Lue lisää aiheesta