Siirry suoraan sisältöön

Vappua vietetään nyt kotona ja virtuaalisesti – juhlintaa piristävät uudet reseptit ja livestreamausten herkut

29.4.2020

Joko serpentiinit on ostettu ja vappupallot puhallettu? Koronatilanne rajoittaa tänä vuonna vapun juhlimista, mutta ei onneksi estä sitä kokonaan.

Oulussa monet perinteiset vapputapahtumat, kuten teekkarien kulkue, vappumarssi ja vanhojen autojen kulkue on tältä vapulta peruttu, ja kaupunki pyytää oululaisia välttämään puistoalueilla oleskelua koronatilanteen vuoksi.

Kokoontumisrajoituksia kannattaa noudattaa kaikkien yhteisen turvallisuuden vuoksi. Oulun poliisi toivoo, että maltti säilytetään ja vanhemmat myös ohjeistavat lapsia ja nuoria sekä seuraavat näiden tekemisiä vappuna.

Toivoa ei silti ole menetetty, sillä vapun juhlimiseen on keksitty uusia muotoja. Verkosta löytyy nyt runsas kirjo virtuaalitapahtumia sekä yhteydenpitoon voi käyttää erilaisia kanavia ja sovelluksia.

Jospa verestäisit tänä vuonna vaikkapa opiskelijavappujen muistoa teekkarien virtuaalitempauksia katsellen, paistaisit espanjalaisia churroja tai tunnelmoisit oululaisten kulttuuri-ihmisten kokoamien soittolistojen äärellä?

Kotivappua sulostuttavat perinteet mutta myös uudenlaiset twistit

Kun vappua suositellaan juhlistettavaksi omalla porukalla tai itsekseen, kannattaakin koti koristella erityisen kauniiksi ja käyttää aikaa vappuherkkujen loihtimiseen. Moni paistaa nyt munkkeja, tippaleipiä tai uudeksi vapun hittiruuaksi nousseita espanjalaisia churroja, jotka maistuvat suklaakastikkeen kanssa nautittuna. 

Perinteisen puistopiknikin voi järjestää tänä vuonna pihapiknikkinä, jolloin myös pikkupurtavien kiikuttaminen ja tarjonnan täydentäminen onnistuu helposti. Lämmintä vaatetta saa tietysti laittaa reilusti päälle, koska oululainen vappusää hellii juhlijoita perinteisen hyytävänä.

Jos kaipaat lisää virikkeitä ja juhlahumua, valtakunnalliselle virtuaalivappu.fi -sivustolle on koottu mainio kattaus vapun konserteista ja erilaisista livelähetyksistä, sekä vinkkejä siihen miten vapputunnelmaan voi virittäytyä kotisohvalta käsin.

Sivusto on Sisäministeriön ja Poliisin ylläpitämä, joten sieltä löytyy myös viranomaisten vastauksia vapun viettoa ja koontumista koskeviin kysymyksiin. 

Linkkivinkkejä oululaiseen kulttuuritarjontaan löytyy Kulttuuritalo Valveen sivuilta. Samaisilta sivuilta löytyy myös oululaisten kulttuuri-ihmisten kokoamia soittolistoja erilaisiin tunnelmiin. Vappuna voi lisäksi piipahtaa virtuaalisesti taidemuseossa tutustumassa Ellen Thessleffin upeaan Aurinkosuudelma-näyttelyyn.

Isommat kotibileet voi halutessaan käynnistää erilaisten sovellusten avulla, kuten kutsumalla kavereita juhlimaan Houseparty-applikaation kautta. Myös digibaarissa voi juhlistaa vappua kaverien kanssa kätevästi kotisohvalta käsin.

Nuorisopalvelujen vappulive ilahduttaa musiikilla ja taikuudella

Oulun kaupungin nuorisopalvelut järjestää Vappupäivän liven perjantaina 1.5. klo 18 alkaen Oulun kaupungin Instagramissa @cityofoulu sekä Youtube-kanavalla @The City of Oulu.

Livessä voi viettää virtuaalivappua hyvän musiikin ja taikuuden parissa. Noin kahden tunnin lähetyksessä esiintyvät oululaiset bändit Joy Lee ja Peltokurki. Taikuuden maailmaan katsojat vie taikuri Elias Kvist.

Katsojat voivat myös osallistua lähetykseen chatin kautta ja kertoa omia vapputerveisiään. Vappulive on suunnattu erityisesti nuorille ja opiskelijoille, mutta sopii kyllä kaiken ikäisille.

Opiskelijavappua juhlitaan Oulussa virtuaalisesti viikinkiteemalla ja Rattoradio raikaa koronasta huolimatta

Vapunvietto on olennainen osa opiskelijakulttuuria, joten myös Oulussa perinteinen vappuhenki on siirretty kekseliäästi verkkoon. Oulun Teekkariyhdistykseltä kerrotaan, että opiskelijoiden eWappu järjestetään tänä vuonna viikinkiteemalla. Ohjelmaa pääsee seuraamaan osoitteessa www.paraswappu.fi

Etäohjelmistosta löytyy monenlaista hauskuutusta Vauhtijuoksusta retro-Onnenpyörään. Perinteiset fuksikisat järjestetään tänä vuonna Habbo Hotellissa, josta niitä pääsee seuraamaan streamattuna. Myös lakitus hoidetaan tänä vuonna virtuaalisesti.

Teekkarien vappuradio Rattoradio lähettää vapputunnelmia poikkeustilasta huolimatta. Ohjelmistossa pyörii muun muassa historiallisia katsauksia kemian erikoisuuksiin, uusien artistien esittelyitä, musiikkia eri vuosikymmeniltä ja kun Oulussa ollaan – tietysti kunnon tukkaheviä. Rattoradion löydät osoitteesta www.rattoradio.fi

Mun Oulu toivottaa lukijoilleen iloista ja valoisaa vappua – juhlitaan kaikki vastuullisesti ja pidetään hauskaa!

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Perinteinen vappukävely ilmapallon kanssa Rotuaarilla täytyy nyt päivittää korona-aikaan sopivaan vappujuhlintaan.

Liittyvät sisällöt

Lue myös

Lue lisää aiheesta