Siirry suoraan sisältöön

Vanhustenviikkoa voi juhlia monin eri tavoin

5.10.2020

Vanhustenpäivää on vietetty jo vuodesta 1954 lähtien lokakuun ensimmäisenä sunnuntaina. Sitä seuraava viikko on Vanhustenviikko. Tänä vuonna vanhustenviikkoa vietetään 4.─11.10. teemalla Onni on vanheta. Vanhusten teemaviikko muistuttaa nauttimaan läheisten seurasta ja siitä, että ikääntyminen on arvokasta. Viikon aikana tapahtuu paljon mutta jokainen voi ikäihminen ja hänen läheisensä voi viettää juhlaa kotona, laittaa vähän parempaa päälle ja juoda kahvit niistä hienommista kupeista.

Oulun perinteistä vanhustenjuhlaa ei tänä vuonna koronatilanteen vuoksi järjestetä. Se sijaan vanhustenpäivän valtakunnallista pääjuhlaa Naantalissa voi seurata suorana tv-lähetyksenä.

Vanhustyön keskusliiton järjestämä juhla on suunnattu ikääntyneille ihmisille ja heidän läheisilleen. Juhla lähetetään suorana tv-lähetyksenä AlfaTV:ssä sunnuntaina 4.10. kello 13─14.15. Lähetys juhlasta on katsottavissa myös jälkikäteen AlfaTV:n Permanto.fi-palvelusta. Ohjelmassa on muun muassa musiikkia, esityksiä ja Tasavallan presidentin tervehdys.

Juhla järjestetään yhteistyössä Naantalin kaupungin ja paikallisten toimijoiden kanssa.

Vanhustenviikolla toteutetaan kotihoidon asiakkaiden toiveita ja muistetaan vanhuksia kirjeillä

Oulussa ja lähiseudulla huomioidaan viikon aikana ikäihmisiä monin tavoin. Kotihoidon asiakkailta on kerätty toiveita, joita toteutetaan viikon aikana. Myös palvelukodeissa järjestetään ohjelmaa asukkaille.

Oululaiset koululaiset ovat tehneet vanhuksille kirjeitä ja kortteja, jotka jaetaan kotiaterioiden mukana. Valveen sanataidekoulun opettajat ohjeistivat kolmas- ja neljäsluokkalaisia laatimaan postikortin hassusta paikasta eli pienen viestin lapsen maailmasta vanhuksen kotiin.

Koululaiset lähettävät myös digitaaliset terveiset

Kiimingin koululaiset lähettävät videotervehdyksen Kiimingin Jaarankartanon palvelukodin asukkaille. Metsokankaalla sijaitsevan Savotta-aukion päiväkodin esikoululaisia haastatellaan teemasta Onni on vanheta. Eskareiden ajatuksia vanhuudesta ja onnellisuudesta julkaistaan Mun Oulussa loppuviikon aikana.

Kulttuuria vanhustenviikolla

Viikon aikana Luupin Myllytullin kohteisiin, eli Tiedekeskus Tietomaahan, Oulun taidemuseoon ja Pohjois-Pohjanmaan museoon pääsee kaksi senioria yhden hinnalla.

Museo- ja tiedekeskus Luupilla on myös senioriklubi, jossa on yli 60-vuotiaille ja eläkeläisille suunnattua kerhomuotoista toimintaa. Senioriklubissa on tarjolla toimintaa normaalioloissa säännöllisesti Luupin eri kohteissa. Vanhustenviikon aikana liittyminen senioriklubiinkin käy vaivattomasti.

Rakkautta ja rajoja

Kaupungin ja järjestöjen henkilöstölle järjestetään ”rakkausprofessori” Kaarina Määtän luento Rakkaus ei jää eläkkeelle ─ rakkauden arvo ja merkitys ikääntyessä. Luento on 6.10. kello 14.

Kotiväki-hankkeen RajatON!-ryhmien ENNEN MINÄ JUOKSIN PAKOON -valokuvanäyttely on Oulun kaupungin pääkirjastossa Laituri-tilassa 30.9.─16.10.

Oulun pääkirjastossa on esillä ikääntymiseen liittyvää kirjallisuutta.

Karjasillan kirkossa musisoi perjantaina 9.10. kello 12–13 Café Duo, jossa viulua soittaa Silja Lassila ja harmonikkaa Pertti Haipola. Tarjolla on kahvit ja vapaaehtoisten leipomaa tuoretta pullaa kello 11 alkaen. Tilaisuudessa huomioidaan turvavälit.

Kulttuuritalo Valveen uusi, tiistaina 6.10. avattava H2O Konstila -kahvila järjestää vanhustenviikon kunniaksi tiistaista perjantaihin kello 9–10 Pullaa ja porinaa -tuokioita. Konstila tarjoaa tuokioiden aikana eläkeläisille pullakahvit. Mukana kahvihetkiä viettämässä on SPR:n ystävätoiminnan vapaaehtoisia.

Kaikki liikunta on ikäihmiselle tärkeää. Sisällä liikkuminen onnistuu vaikka Hoivakodin cha chaan tahtiin. Kuuntele Verner-osastolla työskennelleen Rauno Pelkosen säveltämä, sanoittama ja sovittama kappale Youtubesta.

Sielun ravintoa tarjoaa Kuka sytyttää silmiesi ikkunat? -runoesitys, jossa Pia Kaitasuo, Hannu Tarvas ja Satu Kreivi-Palosaari lausuvat runoja Oulujoen pappilassa. Tallenne löytyy Youtubesta.

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Vie vanhus ulos -päivää vietetään vanhustenviikolla torstaina 8.10. Tällöin pyydetään kaikkia ulkoilemaan ikäihmisen kanssa, turvallisesti huomioiden koronarajoitukset. Kuva: Sanna Krook

Lue myös

Lue lisää aiheesta