Siirry suoraan sisältöön

ValveLivessä nyt myös leffoja!

8.5.2020

Koronakaranteeni on vierottanut meidät elokuvateattereista. Ei hätää; ValveLive näyttää toukokuussa myös elokuvia, ja vieläpä oululaisia elokuvia. Siis sinne.

Toukokuun aikana ValveLiven kautta on katsottavissa oululaisen Vaski Filmin elokuvatuotantoja. Ensimmäisenä sivustolta löytyvät saamelaiskulttuuria kuvaavat Juuret On ja Minä ja pikkusiskoni, jotka ovat nähtävissä aina 17. toukokuuta asti.

Ensimmäisenä Juuret On

Elokuvan ohjaaja Suvi West on citysaamelainen nuori nainen, jonka elämä on murroksessa syntyvän esikoislapsen myötä. Kaipuu takaisin kotiin pohjoiseen on vahva ja tulevan lapsen identiteetinkin vuoksi ajankohtaisempi. Yhdessä miehensä kanssa he jättävät Helsingin hektisen elämän taakseen ja menevät Suvin kotiseudulle Lappiin.

Ohjaajan mies Anssi, elokuvan toinen ohjaaja, on kovasti rakastunut vaimoonsa, eikä haluaisi menettää tätä Saamenmaalle. Pohjoisessa ollessaan hän ei koe paikkaa omakseen, mutta haluaa Suvin olevan onnellinen ja pohtii millaista elämä voisi olla täysin erilaisessa maailmassa.

Onko kuitenkin kyse vain nostalgiasta ja reaaliteetit huomioon ottaen täysin utopistisesta haaveesta jostain, mitä ei oikeasti edes ole olemassa?

Toisena Minä ja pikkusiskoni

Minä ja pikkusiskoni (Sparrooabbán) on road movie -tyyppinen dokumenttielokuva lähimmäisenrakkaudesta, sisaruudesta ja hyväksynnästä.

Intiimin ja lämminhenkisen tarinan ohjaaja ja kertoja Suvi ei pysty ymmärtämään oman kansansa, saamelaisten, ahdasmielistä suhtautumista homoseksuaalisuuteen ja haluaa suojella ja puolustaa pikkusiskoansa.

Kaisa elää tyytyväisenä parisuhteessa Helsingissä, jossa hän kokee voivansa olla oma itsensä ja turvassa homofobialta. Niin ei ole kuitenkaan Saamenmaalla, jossa konservatiiviset kristilliset arvot jylläävät. Kaisa on kristinuskossa ja haaveilee perinteisistä kirkkohäistä sekä lapsista. Hänen isosiskonsa Suvi puolestaan samaistuu enemmän alkuperäiskansojen uskontoihin ja haluaa esitellä siskollensa vaihtoehtoisen arvomaailman.

Suvi repäisee Kaisan mukavuusalueeltansa vieden hänet matkalle takaisin kotiseudulle Saamenmaalle ja aina Kanadaan saakka. Alkaa henkinen ja fyysinen matka hyväksynnän hakemiseksi. Matka, jonka aikana sisaruussuhde ja omat mielipiteet joutuvat koetukselle.

Elokuvat löytyvät ValveLiven Leffanurkasta:

www.kulttuurivalve.fi/fi/valvelive/etusivu/leffanurkka

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Oululaisen Vaski Filmin elokuvatuotantoja on nähtävillä toukokuussa ValveLivessä. Kuva: Vaski Filmi

Lue myös

Lue lisää aiheesta