Siirry suoraan sisältöön

ValveLivessä nähdään huomenna Liikkuvan Laulurepun kymmenvuotisjuhlakonsertti

10.6.2020

Koronarajoitukset saivat suositun, oululaisen lastenorkesterin eli Liikkuvan Laulurepunkin arjen ylösalaisin. Myös oma kymmenvuotisjuhlakonsertti jouduttiin perumaan. Nyt onneksi ValveLive paikkaa asian ja konsertti on kaikille kuultavissa huomenna torstaina aamupäivällä kello 10. Sitä ennen Timo ja Mari Rautio kertovat, miten tähän päädyttiin.

Miten kaikki sai alkunsa, Mari ja Timo Rautio?

”Liikkuvan Laulurepun synnystä saa kyllä syyttää Timon serkkua Risto Laitilaa, entistä Akuutin omalääkäriä. Risto ohjeisti meitä yrityksen perustamisessa ja antoi kipinän koko idealle. Olimme molemmat jo kauan halunneet muutosta työkuvioihin ja Ristolta saimme tarvittavaa rohkeutta.”

Mitä on kymmenessä vuodessa muuttunut?

”Ajatukset, joita meillä oli alussa, ovat pysyneet samoina. Ohjaamme edelleen erilaisia musiikkiryhmiä ja Timo tekee myös palvelukotikeikkoja. Oman lastenmusiikin tekeminen on vuosien varrella korostunut.”

”Toisaalta olemme koko ajan kehittyneet työssämme ja oppineet, mitkä toimintatavat ovat parhaita meille ja miten huolehdimme omista voimavaroistamme.”

Miten musiikki on muuttunut?

”Olemme tulleet kunnianhimoisemmiksi laulujen tekemisen suhteen. Varsinkin sovitusten merkitys on tullut tärkeämmäksi. Laulujen tekeminen on samanlailla ihanaa kuin alussakin. Haistelemme hyviä ideoita ja jaamme niitä keskenämme.”

”Omat pojat ovat olleet mukana alusta asti sekä levyillä että keikoillakin. Ensimmäisillä levyillä oli poikien ihania laulusuorituksia. Jo toisella levyllä oli poikamme Aapon rumpalointia 12-vuotiaana. Viimeisillä levyillämme omien poikien rooli on vielä enemmän korostunut, joka on ihan mahtavaa.”

”Yleisön vuorovaikutus on meille todella tärkeää ja meistä on ihana kuulla, kuinka musiikkimme on ollut mukana niin monen lapsiperheen arjessa. Ajan kulumisen huomaa monesti siitä, kun näemme vanhoja muskarilaisia ja ne pienet pallerot ovatkin jo kasvaneet isoiksi koululaisiksi.”

Mikä on teidän kahden salaisuus?

”Tunnemme toisemme hyvin ja yhdessä toimiminen on meille hyvin luontevaa. Työskentelymme on hyvin tasa-arvoista. Meille molemmille on tärkeää kuunnella toista, mutta myös tuoda omat näkökantamme esille. Me molemmat myös innostumme helposti toistemme ideoista ja haluamme kehittää niitä eteenpäin.”

Mikä on ollut 10 vuodessa parasta?

”Tämä on ollut mahtava seikkailu. Emme näe tätä niinkään työnä, vaan meille tämä on elämäntapa. Meille molemmille on aina ollut tärkeää saada aikaiseksi jotakin näkyvää ja meistä on hienoa kun laulumme elävät ihan omaa elämäänsä päiväkodeissa ja lapsiperheissä.”

”Kaikista tärkeintä ovat yleisön kohtaamiset ja musiikista saatava ilo. Tämä on korostunut nyt varsinkin korona-aikana kun emme ole voineet nähdä ihmisiä. Ilman yleisöä ja kuulijoita ei tätä työtä voi tehdä.”

Ja miltä tulevaisuus näyttää?

”On huolestuttavaa, että levyjen myynti on romahtanut ja niiden tekeminen ei enää ole taloudellisesti kannattavaa. Nimenomaan lapsille olisi tärkeää pystyä syventymään kokonaisen levyn kuunteluun, tutkia vaikka kansia, jota voi verrata kirjan lukemiseen. Suoratoistopalveluissa keskittyminen musiikinkuunteluun on paljon lyhytjänteisempää.”

”Silti katsomme luottavaisina tulevaisuuteen. Koronasta huolimatta selviämme ja luovina ihmisinä keksimme uusia toimintamuotoja. Esimerkiksi suvaitsevaisuutta edistävästä "Dunia moja" -projektista kuuluu varmasti tuonnempana lisää!"

10-vuotisjuhlakonserttiin tästä linkistä.

Esimakua konsertista:

Liikkuvan Laulurepun levytykset:

2011 Karkkikone

2012 Hattaroita ja hernesoppaa

2014 Musikaalinen vuosi

2017 Erilaista elämää

2019 Haaveiden maa

-

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Liikkuva Laulureppu keikkailee normaalistikin nuorimmaisen basisti-Eelin kanssa (kuvassa vas.). ValveLiven konsertissa perhe esiintyy ensi kertaa vain oman perheen voimin. Oikealla Aapo, keskellä Mari ja Rautsi ja takana vas. Roope Rautio.

Lue myös

Lue lisää aiheesta