Siirry suoraan sisältöön

Valtakunnalliset kotiseutupäivät Oulussa teemalla Kulttuuri-ilmastonmuutos

2.6.2021

Vuoden 2021 Valtakunnalliset kotiseutupäivät järjestetään Oulussa 12.–15. elokuuta. Ilmoittautuminen kotiseutupäiville on paraikaa käynnissä ja jatkuu kesäkuun 30. päivään saakka.

Valtakunnalliset kotiseutupäivät on kotiseututyön vuotuinen päätapahtuma. Kotiseutupäiviä on järjestetty vuodesta 1949 lähtien. Tänä vuonna tapahtuman päävastuullisia järjestäjiä ovat Oulun kaupunki ja Suomen Kotiseutuliitto.

Neljä päivää kestävien kotiseutupäivien osallistuja voi ilmoittautumisen yhteydessä varata itselleen sopivan osallistumispaketin ja sen lisäksi retkiä, kävelykierroksia ja muita tapahtumia.  Tarjolla ovat täyspaketti, arkipaketti, viikonloppupaketti tai vaikka vain kotiseutugaala.

Paljon avoimia ja ilmaisia tapahtumia

Maksullisten elämysten lisäksi kotiseutupäivillä on tarjolla runsaasti myös kaikille avoimia ja ilmaisia tapahtumia, esimerkiksi Oulu Sinfonian konsertit Hupisaarten kesäteatterilla ja Sounds of Oulu, Kaupunnikarkelot ja Kotiseutumarkkinat Rotuaarilla sekä Pikisaaren urbaani kyläjuhla Villatehtaan alueella. Avajaisiinkin pääsee vapaasti, jos ilmoittautumisten jälkeen vapaita paikkoja salissa vielä on. Kotiseutupäivien ohjelma kannattaakin lukea tarkoin.

Kauko Röyhkä, kuvaajana Olga Välimaa.
Kauko Röyhkä nähdään avajaisissa ja hän toimii myös matkaoppaana omalla kiertoajelullaan. Kuva: Olga Välimaa

Kotiseutumarkkinat valtaavat Rotuaarin ja Mannerheiminpuiston

Kotiseutupäiviin kuuluvat olennaisesti kotiseutumarkkinat, joissa on esillä erilaisia lämpimiä paikalla nautittavia ruokia, muita ruokatuotteita ja elintarvikkeita, käsitöitä, koruja, vaatteita, asusteita, taidetta sekä alueen palveluita ja perinnekulttuuria. Kotiseutumarkkinat järjestetään 13.-14. elokuuta.

Kotiseutumarkkinoille voit ilmoittautua myyjäksi tai näytteilleasettajaksi. Markkinoiden myyntipaikat sijoitetaan Rotuaarin aukiolta Mannerheimin puistoon sekä niiden väliselle katualueelle Kirkkokadulle. Alueelta voi varata teltta- tai pöytäpaikkoja, rakenteilla tai ilman.

Kotiseutupäivillä on kaksi Varjakka Revisited -kierrosta, joilla päästään kokemaan valikoituja osia taannoisesta Flow Productionsin immersiivisestä Varjakka -teoksesta.

”Varjakassa sukelletaan syvälle alitajuiseen maailmaan, kohdataan mielikuvituksellisia näkyjä ja todistetaan unen kaltaisia kohtauksia”, kertoo ohjaaja Pirjo Yli-Maunula. ”Teos sai vuonna 2014 valtavan innostuneen vastaanoton ja nyt tarjoamme mahdollisuuden kurkistaa uudestaan menneeseen maailmaan”.

Varjakka – revisited.
Varjakka Revisited. Kuva: Janne-Pekka Manninen
Polokkarit esiintyy kotiseutupäivien avajaisissa.
Polokkarit esiintyy kotiseutupäivien avajaisissa. Kuva: Petri Kivinen

Lue myös