Siirry suoraan sisältöön

Vältä tukkeumat - laita pönttöön vain sitä, mitä sinne kuuluu

31.3.2020

Koronaviruksella voi olla yllättäviä seurauksia. Se saattaa nimittäin pahimmassa tapauksessa tukkia koko viemärin.

”Lisääntynyt käsienpesu ei sinällään näy vedenkulutuksessa, mutta kuivaamisessa käytettävien hygieniapyyhkeiden käyttöön liittyy ongelmia. Ne eivät nimittäin hajoa vedessä, kuten normaali wc-paperi, joten ne eivät kuulu pönttöön vaan roskikseen”, muistuttaa Oulun veden johtaja Jouni Lähdemäki.

”Nyt pieniä viitteitä tukoksista on ollut nähtävillä esimerkiksi Taskilan puhdistamolla, joka palvelee 200 000 asukasta”, hän lisää.

”Pahimmassa tapauksessa paperit aiheuttavat kunnon tukoksen ja sitä kautta viemäritulvia”, Lahdemäki jatkaa.

Poissa silmistä, poissa mielestä

Pönttöön liittyy hauskasti myös vanha sananlasku.

”Pönttöön liittyy mielikuva, että kun sinne jotain tiputtaa, niin se häviää olemasta. Näinhän ei siis todellisuudessa ole, vaan tavara jatkaa kulkuaan viemärissä eteenpäin. Hajoamaton tavara jää sitten kiinni laitteisiin ja voi lopulta aiheuttaa esimerkiksi pumpun tukkeutumisen”, Lähdemäki kertoo.

”Eli tässä tapauksessa se mikä on poissa silmistä, saattaa olla pian Oulun Veden käyttöpäällikön ongelmana puhdistamolla. Oulun Veden alueella on noin 2000 kilometriä viemäriverkostoa ja 300 pumppaamoa, joten pahimmillaan haitta voi olla iso,” johtaja lisää.

Topsipuikot menevät roskiin

Joitakin vuosia sitten viemäreissä aiheuttivat ongelmia topsipuikot.

”Se oli hieman tätä asiaa muistuttava juttu. Mutta hyvällä viestinnällä ihmiset ottivat asian omakseen, ja nykyisin osaavat laittaa topsipuikot roskiin, ei pönttöön.”

Koronakriisin aikana Oulun Veden ydintoimintojen turvaamiseen on varauduttu.

”Meillä on valmius siirtää henkilöstöä kriittisimpiin töihin, jos esimerkiksi sairastapaukset lisääntyvät,” toteaa Lähdemäki.

Tietoisku:

- Pönttöön saa laittaa: wc-paperia ja sitä itseään, astian- ja pyykinpesuvesiä ja peseytymisessä tai siivouksessa käytettyjä vesiä.

- Desinfioivat puhdistusliinat, kumihanskat, kosteuspyyhkeet ja nenäliinat eivät kuulu wc-pönttöön.

- Kiinteistöissä viemäriputkiin muodostuvien tukosten avaamisesta koituu lasku ja vaivaa asukkaille.

- Vessassa on hyvä olla roskapönttö, johon voi laittaa muut roskat.

- Koronavirustilanteen aikana nenäliinat tulee toistaiseksi laittaa sekajäteastiaan, ei biojätteeseen.

Älä laita vessanpönttöön:

- Biojäteastiaan: kiinteä ja hyytynyt rasva, ruuan tähteet, hedelmien, vihannesten ja kananmunien kuoret, kahvin ja teen porot, kukkamulta ja flustable-hylsyt.

- Sekajäteastia: nestemäinen rasva suljetussa pakkauksessa, vaipat, terveyssiteet, vanupuikot, pumpuli, lemmikkien kuivikkeet ja hiekat, hiukset, tupakan tumpit, kondomit, kumihanskat, kuituliinat ja paksut käsipaperit sekä hiekka.

- Vie vaarallisten jätteiden keräykseen: lääkkeet (apteekkiin), maalit, liimat, lakat, liuotinaineet esimerkiksi asetoni, tärpätti, tinneri, öljyt, hapot, emäksiset pesuaineet sekä kasvinsuojelu- ja torjunta-aineet.

-

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Ole tarkkana mitä tipautat vessanpönttöön. Sinne eivät kuulu kumihanskat tai käsipyyhkeet. Näin vältyt aiheuttamasta tukkeumia pönttöön ja viemäriin.

Lue myös