Siirry suoraan sisältöön

Valokuvaamalla arjen pienet asiat esiin – Näkyväksi-projekti avautuu syksyksi Toppilassa ja Puolivälikankaalla

9.9.2021

Toppilassa ja Puolivälinkankaalla käynnistyy neljän kuukauden Näkyväksi-yhteisötaideprojekti yhdessä asukkaiden ja taiteilija-valokuvaaja Martu Väisäsen kanssa. Tarkoitus on laittaa arjen pienet asiat luupin alle ja tehdä oma elämä näkyväksi.

Oululainen valokuvaaja Martu Väisänen on jo menneen kesän aikana aloittanut erilaisia työpajoja valokuvauksesta kiinnostuneiden kanssa Näkyväksi-yhteistötaideprojektin tiimoilta. Tulevana lauantaina Toppila Kulttuurivoimalassa pidetään ensimmäinen, kaikille avoin, valokuvapäivä.

”Osallistujien tarkoitus on olla sekä kuvattavana että kuvaajana. Jos ei mieli kameran eteen, saa jäädä pelkästään kameran taaksekin”, toteaa Väisänen.

”Kuvaamme nyt tulevana lauantaina myös niin sanotun fotomaratonin eli kahden tunnin aikana 12 kuvatehtävää ja jokaisessa on 10 minuuttia kuvausaikaa per tehtävä. Kuvatehtävät hauskoja, haastavia, helppoja ja yllätyksellisiä, joten lupaan, että paja sopii aivan kaikille", hän lisää.

Tarkoitus olisi siis, että osallistujat itse kuvaavat kaikkea kokemaansa ja näkemäänsä, mutta sen lisäksi Väisänen ottaisi heistä omat ”tunnekuvat”. Tunnekuvapäivät järjestetään erikseen. Tunnekuviin lisätään osallistujien omat kuvat triptyykiksi eli kolmen kuvan sarjaan. Näiden kuvien perusteella on tarkoitus pystyttää näyttely myöhemmin.

Valokuva identiteetin hahmottajana

Näkyväksi-projektin keskeinen idea on nimenomaan tehdä arkea näkyväksi.

”Jokainen meistä käy kaupassa tai pesee hampaita, mutta jokaisella meillä on omat tavat ja pienet erot niitä tehdessä. Minua valokuvaajana kiinnostaa, tehdä juuri ne pienet, näkymättömät asiat näkyväksi”, hän sanoo.

Martu Väisänen on pitkänlinjankuvaaja ja häntä on läpi vuosien kiinnostanut ihmisten kuvaaminen tunteen ja identiteetin kautta. Jo vuonna 2010 hän kokosi valokuvanäyttelyn Upiaa Pin-uppia.

"Silloin minulle kiteytyi, kuinka tärkeää kuvauksissa on kuunnella kuvattavan toiveita ja tunteita."

”Olen aina pitänyt valokuvaamista mahtikeinona myös tehdä omaa identiteettiä näkyväksi tai piirtää sille ääriviivoja. Kohtaaminen kameran kanssa auttaa oman minän hahmottamisessa ja näkyväksi tekemisessä”, Martu Väisänen sanoo.

Hetkillä on merkitystä

Toppilan Kulttuurivoimalassa ja Puolivälikankaan Puokkaritalolla järjestettävät maksuttomat kohtaamiset on tarkoitettu kaikille kuvaamisesta kiinnostuneille.

”Jokaisella meistä on kännykässä kamera. Kaikki osaavat kuvata, eli kaikki voivat osallistua. Tekninen osaamattomuus ei ole este”, hän sanoo.

”Näkyväksi-kohtaamisessa kuvattavat määrittelevät hetken merkityksen, valta ei ole kuvaajalla tai kameralla. Toivomme mukaan erityisesti sellaisia, jotka ovat aiemmin aristelleet kuvaamista tai jotka kaipaavat hetken kohtaamisen taikaa.”

Näkyväksi-projektin aikana on tarkoitus koota valokuvanäyttely nettiin sekä myös helposti tavoitettavaan tilaan.  Näyttelykuvat muotoutuvat syksyn aikana. Projektissa ovat mukana myös Kulttuurivoimala sekä Puokkaritalo ja asukasyhdistyksen nuoriso- ja perhetoiminta. Näkyväksi-yhteisötaideprojektin rahoittaa Oulun kaupunki.

Näkyväksi-ohjelma lauantaina 11. syykuuta

Klo 12:00 Tervetuloa, Näkyväksi-projetin esittely.

Klo 13:00-15:00 Fotomaraton: 2 tuntia, 12 tehtävää, 12 kuvaa! Tule haastamaan itsesi kuvaamisen parissa! Kuvien ottamiseen suositellaan kännykkäkameraa tai kameraan josta kuvat voidaan siirtää nopeasti netissä toimivalle padlet-alustalle.

Klo 15:00-15:30 Kahvia, teetä, pientä syötävää!

Klo 15:30-16:30 Valokuvaaja Martu Väisäsen luento valokuvaajan arjesta, taiteesta. Elämä on valokuvausta, kuva on suurin rakkaus!

Klo 16:30-17:30 Kysymyksiä, vastauksia, yleistä keskustelua valokuvaamisesta, taiteesta ja näkyväksi! projektista.

Klo 17:30 Päivän koonti, loppuyhteenveto, palautekeskustelu.

Tervetuloa mukaan. Lisätietoja tästä linkistä.

 

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Näkyväksi-projektiin kuuluu myös työpajoja, joita vetää valokuvaaja Martu Väisänen. Kuva: Sami Hänninen.

Lue myös

Lue lisää aiheesta