Siirry suoraan sisältöön

Välittämisen päivä haastaa huomioimaan korona-aikana yksin jääneet ikäihmiset

23.11.2020

Korona-aika on lisännyt merkittävästä vanhusten yksinäisyyttä, ja kotona pärjäämisestä on kasvanut entistä suurempi ikäihmisten hyvinvoinnin haaste. Vanhus- ja lähimmäispalvelun liitto, Valli ry, kannustaa tänä vuonna jo kolmatta kertaa kaikkia suomalaisia viettämään Välittämisen päivää perjantaina 27. marraskuuta.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on lupautunut Välittämisen päivän, 27. marraskuuta, suojelijaksi. Presidentti on puheissaan korostanut välittämisen kulttuurin merkitystä ja peräänkuuluttanut suomalaisilta yhteisen vastuun kantamista ja toisista välittämistä muulloinkin kuin poikkeusaikoina.

Pienilläkin välittämisen teoilla voi olla suuri merkitys. Välittämisen päivänä eri puolilla Suomea etsivän ja löytävän vanhustyön parissa työskentelevät toteuttavat pieniä tai suuria välittämisen tekoja vanhoille ihmisille. Välittämisen päivän tarkoituksena on myös nostaa esiin huoli-ilmoituksen merkitystä, jonka avulla löydetään tukea tarvitseva vanhus.

Oulussa Lintulammen asukasyhdistys ja Välittämisen keskus Välke haastavat kaikki asukasyhdistykset erilaisiin välittämisen tekoihin.

”Ouluun tarvitaan uutta välittämisen kulttuuria, jotta lähiyhteisömme ihmiset voivat kokea elämäniloa ja turvallisuutta”, sanoo Lintulammen asukasyhdistyksen puheenjohtaja Tuija Pohjola.

Koronarajoitukset huomioiden ikäihmisiä voi muistaa monella tavalla.

”Kouluissa ja päiväkodeissa voitaisiin tehdä piirustuksia hoivakoteihin. Omassa taloyhtiössä voitaisiin viedä leivonnaisia naapureille. Kiitostervehdyksen voisi lähettää sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaiselle sinnikkäästä ja ahkerasta työstä koronakriisin keskellä”, ehdottaa Pohjola.

Osallistu sinäkin ja lisätietoja välittämisen teoista löytyy Välittämisen aika -nettisivuilta

Välittämisen päivään voi osallistua sosiaalisessa mediassa tunnisteilla #välittämisenaika #minävälitän.

 

Oulussa Lintulammen asukasyhdistys ja Välittämisen keskus Välke haastavat kaikki asukasyhdistykset erilaisiin välittämisen tekoihin. "Ikäihmisiä ja lähimmäisiä voi ilahduttaa monin eri tavoin", sanoo Tuija Pohjola.

Lue myös