Siirry suoraan sisältöön

Valion meijeri pyörii Maikkulassa 35 vuoden kokemuksella

4.10.2020

Valion Maikkulan meijerissä on valmistettu erilaisia maitotuotteita yhtäjaksoisesti jo reilut kolme vuosikymmentä. Tällä hetkellä meijeri on erikoistunut erilaisiin hapanmaitotuotteisiin ja talossa toimii myös herkkujäätelöitä valmistava Valion Jäätelöfabriikki. Tuotteita tehdään pohjoisesta maidosta ja myös tuotot kotiutuvat pohjoiseen Suomeen.

”Valion Oulun meijerin tarinan katsotaan alkaneen jo vuodesta 1923 Uusikadulta. Maikkulan meijeri taas valmistui vuonna 1982, ja se on ollut koko historian ajan Valion omistuksessa”, kertoo tehtaanjohtaja Risto Ervasti.

Meijerin talousvaikutukset Oulun seudulla ovat mittavat. Maitotilat ja Valio työllistävät alihankkijoineen yhteensä noin 1 220 henkilöä ja taloudelliset vaikutukset seudulle ovat Ervastin mukaan noin 72 miljoonaa euroa.

Meijerin raakamaito tulee noin 270 maitotilalta, jotka sijaitsevat pääosin reilun sadan kilometrin säteellä Oulusta.

”Maitotilojen maidot jalostetaan Oulun tehtaalla. Nämä maitotilat ovat osuuskunnan kautta Valion omistajia, ja Valio maksaa kaikki tuotot tiloille”, kertoo Ervasti.

Valikoimissa hapanmaitotuotteita ja jäätelöitä

Maikkulan meijeri on erikoistunut hapanmaitotuotteisiin, kuten jogurttiin, piimään, kermaviiliin ja smetanaan. Tehtaassa valmistetaan myös vanukkaita ja Valion Jäätelöfabriikin jäätelöitä.

”Tuotteita menee ruokakauppoihin ja sitä kautta koteihin, mutta myös isompiin keittiöihin, esimerkiksi ravintoloihin”, kertoo Ervasti.

Meijeriin 2000-luvun aikana tehdyt investoinnit ja uudistukset ovat kannattaneet, ja Ervasti näkee myös meijerin tulevaisuuden näkymät valoisina.

”Näen Oulun meijerin jatkossakin innovatiivisena ja kehittyvänä meijerinä, joka edesauttaa maitotilayrittäjien - Valion omistajien – elinkeinoa”, hän tiivistää.

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Ilmakuva Valion meijeristä Maikkulassa.
Valion meijerissä Maikkulassa jalostetaan tuotteita pohjoisesta maidosta. Kuva: Valio.

Lue myös