Siirry suoraan sisältöön

Väistyvä johtaja Jukka Weisell: Uuden konsernijohtajan edessä useita haasteita

11.9.2021

Oulun kaupunginhallitus laittoi elokuun lopussa kaupungin konsernijohtajan viran julkiseen hakuun. Konsernijohtajana ja sitä ennen Oulun kaupungin talousjohtajana toiminut Jukka Weisell on irtisanoutunut huhtikuun alusta alkaen. Weisell jättää seuraajalleen suuret saappaat.

Konsernijohtajan tärkeimmät tehtävät on vastata kaupungin talouden ja toiminnan ohjauksesta sekä omistajapolitiikasta. Jukka Weisell jättääkin seuraajalleen suuret saappaat. Hänet tunnetaan asiantuntevana, ahkerana ja mukavana konsernijohtajana. Weisell nauttii luottamusta myös valtakunnan päättäjien silmissä ja on ollut tiuhaan ministeriöiden kuultavana kuntatalouteen liittyvissä kysymyksissä.

Kaupungin toiveissa on, että virkaan sopiva ja pätevä konsernijohtaja löytyy vielä ennen vuodenvaihdetta ja hän voisi viransijaisena aloittaakin jo vuodenvaihteessa, sillä Weisellin viimeinen työpäivä Oulun kaupungin palveluksessa on näillä näkymin joulukuussa.

Talouden näkymät heikkenemässä

Konsernijohtaja Jukka Weisellin mukaan kaupungin talous on kohtuullisella tolalla, mutta tulevaisuuden näkymät ovat voimakkaasti heikkenemässä. Investointitarpeet kasvavat jatkuvasti ja hyvinvointialueuudistus syö verotuloja, joilla myös investoinnit rahoitetaan.

”Emme ole esimerkiksi merkittävästi velkaantuneet tähän asti, kun katsoo verrokkikaupunkeja. Tilanne on kuitenkin muuttumassa, ja kaupungin rahasäkkiä pitäisi kasvattaa tai menoja pienentää, eikä se ole helppo tehtävä”, Weisell arvioi.

Uusi konsernijohtaja saa heti työpöydälleen massiivisen haasteen, kun vuoden 2023 alussa sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisen kunnilta vastuulleen ottavia hyvinvointialueita rakennetaan. Pöydällä on paljon johdettavia ja koordinoitavia asioita, kuten toimitilakysymykset. Alkuun hyvinvointialue vuokraa kunnilta sotetoimitilat, mutta lain mukaan ne pitää siirtymäajan jälkeen yhtiöittää tai myydä markkinoille. Ratkaistavaksi tulee myös monia sopimusasioista.

”Meitä helpottaa se, että omistamme sairaanhoitopiirin kanssa yhdessä useita yhtiöitä, kuten Monetran ja Cliinin, eli ainakin tukipalveluissa ollaan jo hyvällä mallilla”, Weisell sanoi.

Tuloja siirtyy enemmän kuin kuluja

Kaupungin kulupuolelta hyvinvointialueille siirtyy noin 53 prosentin osuus, mutta Oulun verotuloista niille menee vielä suurempi siivu. Esimerkiksi kuntaverosta menee hyvinvointialueelle jatkossa vähintään 12,39 prosenttiyksikköä. Se, että leikkaukset painottuvat nimenomaan kunnallisveroon eivätkä yhteisöveroon, on Oulun kaupungin kannalta epäedullista. Toisaalta Oulu on hyvin valmistautunut tulevaan muutokseen.

”Olemme valmistautuneet hyvinvointialueiden syntyy jo pitkään tekemällä muutoksia muun muassa konsernirakenteeseen. Esimerkiksi ateria- ja puhtaanapitopalvelujen sekä Oulun Digin liikkeenluovutukset ovat tähdänneet juuri tähän.”

Omistaja ohjaa konserniyhtiöitä

Omistajaohjauksessa konsernijohtajan tärkeä työkalu on luottamushenkilöistä koostuva konsernijaosto. Omistajapoliittiset linjaukset tehdään kaupunginvaltuustossa, mutta konsernijaosto päättää esimerkiksi kaupungin edustajista konserniyhtiöiden hallituksissa sekä evästyksistä niiden yhtiökokouksiin.

”Hyvinvointialueuudistuksen myötä konserniyhteisöjen osuus kaupungin toiminnoista kasvaa. Konsernijohtaja ja konsernijaosto kantavat siten aiempaa suurempaa vastuuta myös kaupungin tulopuolesta”, Weisell arvioi.

Weisellin mukaan menestyvät konserniyhtiöt voivat tulouttaa kaupungille tasaisesti rahaa, mutta yhtiöitä myymällä ei tuloja juuri ole saatavissa. 

”Hiljattain myyty Työterveys Virta oli oikeastaan viimeinen konserniyhtiö, joka ei ole kaupungin ydintoimintaa”, Weisell tuumii.

Jukka Weisellin mukaan konsernijohtajan vuorovaikutus konserniyhtiöiden kanssa vaihtelee yhtiöstä riippuen. Esimerkiksi Oulun Energiaa Weisell sparraa lähes viikoittain, toiset pärjäävät keskustelulla kerran, pari vuodessa. Tuleva konsernijohtaja tullee olemaan konserniyhtiöiden kanssa tekemisissä vähintään yhtä tiiviisti.

Yksi tärkeä konsernijohtajan tehtävä on oman vastuualueensa edunvalvonta. Jukka Weisell on valtakunnallisesti merkittävä kuntatalouden asiantuntija, jota on kuunneltu herkällä korvalla myös Helsingissä. Toiveissa onkin, että Oulun konsernijohtajan paikalle istuu talvella hyvin verkottunut ja painavasti sanova kuntatalouden ammattilainen.

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Eläkkeelle siirtyvän Jukka Weisellin mielestä Oulu on osaltaan osannut valmistautua hyvin tulevan hyvinvointialueen syntyyn. Kuva: arkisto/Sanna Krook

Lue myös

Lue lisää aiheesta