Siirry suoraan sisältöön

Tietomaassa ajellaan kesällä uudella vaijeripyörällä!

19.5.2020

Viimeistään kesäkuun puolivälissä on Tiedekeskus Tietomaan asiakkaille tarjolla mahtava uutuus – vaijeripyörä! Rohkeimmat voivat ajaa sillä lähes 10 metrin korkeudessa Tietomaan aulan yllä.

Suuritöisen hankkeen projektipäällikkönä toimii Tietomaan näyttelyvastaava Jukka Pitkänen, joka kertoo kohteesta tarkemmin:

”Tietomaan 30-vuotisjuhlavuonna tehtiin päätös tilata vaijeripyörä lahjana asiakkaillemme. Se rakennetaan Heurekan mallin mukaisesti. Pyörällä ajetaan kolmannen näyttelykerroksen korkeudella, ja pyöräiltävä matka on 12 metriä. Koko komeuden alle asennetaan tietysti turvaverkko.

”Koska Tietomaan näyttelyrakennus on suojeltu luokkaan sr3, lupa asennukseen piti hakea Museovirastolta. Lähtötelineiden asennus on vaativa työ, sillä Tietomaan kerrosten rakenteita pitää vahvistaa valtavilla palkeilla sekä valamalla ontelolaattoihin lisää betonia.”

Hurjapäiden vetonaula

Ei ole vaikea ennustaa, etteikö ajelu katonrajassa vaijerien päälle kiinnostaisi etenkin hurjapäitä. Korkeanpaikankammoisille se ei ole ehkä mieleinen.

”Vaijeripyörästä tulee huomattava vetonaula. Se on todella kokemuksellinen ja näyttävä. Voin kuvitella kahvilan ja aulan asiakkaiden ilmeet heidän seuratessa pyöräilijöiden taitelua pyörän kanssa vaijerilla.”

”Markkinointiin tulee myös varmasti uutta potkua, kun vierailijoiden kuvaamat kännykkävideot alkavat levitä. Turvallisuus on tässä kohteessa tärkeässä roolissa. Vaijeripyörän käyttäjän tulee olla pituudeltaan yli 120 cm ja painon pitää olla alle 130 kg, " sanoo Pitkänen.

Toukokuun aikana Tietomaan aulassa on siis vilskettä, kun vaijeripyörän vaatimia rakenteita asennetaan. Jukka Pitkäsen luotsaaman hankkeen toteuttajina ovat Fantasiaworks, WSP, SWECO ja J. Tuomela Oy.

 

Nyt kaikki peukut ja varpaat pystyyn, että kesällä päästää ajalemaan Tietomaassa hauskalla vaijeripyörällä. Kuva: Heureka/Museo- ja tiedekeskus Luuppi

Liittyvät sisällöt

Lue myös

Lue lisää aiheesta