Siirry suoraan sisältöön

Vaavista vahvistusta arkirutiineihin ja päihteettömyyden jatkumiseen

20.2.2021

Melleniuksen talossa Peltolassa alkoi 10 vuotta sitten kokoontua Vaavi-päiväperhekuntoutusryhmä. Sen asiakkaita ovat päihdetaustaiset vanhemmat, lasta odottavat perheet sekä heidän korkeintaan kuuden kuukauden ikäiset vauvansa.

Vaavi-ryhmän vanhemmat ovat käyttäneet päihteitä haitallisesti ja ovat olleet niistä riippuvaisia ennen raskautta. Päihdetaustaisia perheenisiäkin ryhmässä käy, tosin naisia vähemmän.

Tähän juttuun haastateltujen asiakkaiden elämään Vaavi on tuonut muutoksen: elämästä on tullut päihteetöntä.

Keskustelut lisäävät ymmärrystä omasta elämästä

Vaaviin kokoonnutaan tiistaisin, keskiviikkoisin ja torstaisin. Siellä tuetaan päihteetöntä elämää, johon kuuluvat arjen hallinta sekä turvallisen kiintymyssuhteen rakentuminen. Vanhemmuutta halutaan vahvistaa.

”Myönteistä vuorovaikutusta tuetaan leikeillä ja loruilla sekä keskusteluilla ja yleensä toiminnallisuudella”, kertoo Vaavin ohjaaja Pia Oinas.

Ryhmässä ei käy aktiivisesti päihteitä käyttäviä vanhempia.

Minulla oli vaikeuksia vuorokausirytmin ja ruokarytmin kanssa, mutta Vaavissa ne löytyivät.

Vaavissa oleellista on opetella päivärytmiä päihteettömän arjen ohella. Ohjaaja Oinas huomauttaa, että arkirytmin asiat tulevat aina ryhmissä esille.   

”Esimerkiksi Vaavin aamupala oli tärkeä, kun aloitettiin aina sillä. Minulla oli vaikeuksia vuorokausirytmin ja ruokarytmin kanssa, mutta Vaavissa ne löytyivät, siellä on aina aamupala ja lounas. Nämä ovat sitten siirtyneet omaan kotiinkin”, kertoo yksi entisistä vaavilaisista.

Vaavissa voi käydä läpi taakse jäänyttä päihde-elämää sekä nykyistä raittiutta ja vauvaperhearkea.

”Keskustelut ovat lisänneet ymmärrystä päihteidenkäytön syistä eikä menneisyys määritä tulevaisuutta eikä tätä päivää. Päihteet eivät enää pyöri mielessä. Olen saanut realistista ymmärrystä mitä elämä on ja mitä se vaatii, että elämä kukoistaa arjessa”, miettii vaavilainen nyt.

”Psykologin kanssa saa puhua syvällisesti asioista, jotka itsellä ovat sillä hetkellä pinnassa. Ilman Vaavia olisi jäänyt paljon kysymyksiä.”

Ohjaaja Oinas tarkentaa, että Vaavi ei ole kuitenkaan terapiayksikkö, mutta työskentelytapa on terapeuttinen.

"Ryhmäläiset ovat itsekin olleet motivoituneita uudenlaiseen, päihteettömään elämään ja tavalliseen arkeen", hän lisää.

Kiitollisuutta ja uusia kavereita

Vaaviin voi osallistua vuoden ja jatkaa sen jälkeen tarvittaessa esimerkiksi saman talon Helmi-päiväperhekuntoutukseen.

”Jos Vaavia tarjotaan, kannattaa tarjoukseen tarttua”, sanovat vaavilaiset. ”Eri ihmiset saavat ryhmästä eri asioita irti, mutta kaikki me täällä käyneet olemme samalla tavalla päässeet kiinni normaaliin arkeen.”  

Elämään ovat jääneet myös kiitollisuus ja ryhmästä saadut kaverit.  

Tällä hetkellä Vaaviin osallistuu kolme perhettä. Mukaan voi tulla neljä-viisi perhettä samanaikaisesti. Ryhmään pääsee hakemusten perusteella.

Vaaviin hakeudutaan avopäihdepalveluiden ja neuvolan kautta. Ryhmässä työskentelee kaksi ohjaajaa, avopäihdepalveluiden sairaanhoitaja, perheneuvonnan psykologi, perhetyöntekijä sekä Oulun seurakuntayhtymältä ohjaaja isäryhmässä.

 

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Vaavi-ryhmässä käydään läpi taakse jäänyttä päihde-elämää, nykyistä raittiutta ja vauvaperhearkea. Kuvat: Vaavi-päiväperhekuntoutus

Lue myös

Lue lisää aiheesta