Siirry suoraan sisältöön

Uutuuselokuvassa tutkijat laskeutuvat hengenvaaralliseen jäätikkökaivoon – mukana Oulun yliopisto

22.3.2022

Tutkijat vaarantavat henkensä uudessa elokuvassa tutkiakseen jäätä ja ilmastonmuutoksen seurauksia. Mukana Oulun yliopiston vieraileva professori ja jäätikkötutkija Alun Hubbard.

Kuinka nopeasti Grönlannin jääpeite sulaa? Millainen on tulevaisuus, kun valtameret nousevat? Uudessa elokuvassa Into The Ice kolme maailman johtavaa jäätikkötutkijaa selvittää ilmastonmuutoksen seurauksia maailman hurjimmissa ja äärimmäisimmissä maisemissa.

Oulun yliopiston vieraileva professori ja jäätikkötutkija Alun Hubbard riskeeraa henkensä laskeutuessaan alas niin sanottuun jäätikkökaivoon eli jääpeitteen sisällä olevaan pystysuoraan kuiluun, joka on syntynyt sulavasta jäävedestä. Sidottuna vain ohueen köyteen tutkijat laskeutuvat 180 metriä syvään kaivoon yrittäessään selvittää, kuinka paljon sulanutta vettä pohjalla on.

Tieteellinen tutkimus ja seikkailuelokuva

Into the Ice on -elokuva on visuaalisesti vaikuttava seikkailu ja tieteellinen tutkimus Grönlannin jääpeitteessä piileviin tulevaisuuden syviin salaisuuksiin. Elokuvassa esiintyvät myös tutkijat Dorthe Dahl-Jensen ja Jason Box ja elokuvan ohjaaja Lars Henrik Ostenfeld. Ylellä ja muilla Pohjoismaisilla yleisradioyhtiöillä on sopimuksia elokuvan esityksestä.

Oulun yliopistossa vieraileva jäätikkötutkija, glasiologian professori Alun Hubbard on tehnyt kenttätyötä polaarialueilla yli 30 vuotta.

Hubbard on tutkinut jääpeitteiden reaktioita valtamerten ja ilmakehän muutoksiin ja niiden yhteyttä merenpinnan nousuun. Hän puhui viime marraskuussa Glasgow'n Cop26-ilmastohuippukokouksessa, ja on esiintynyt muun muassa National Geographicin suurissa luontodokumenteissa.

Elokuvan maailman ensi-ilta oli 21. maaliskuuta Kööpenhaminassa Cph:Dox-dokumenttielokuvafestivaalin avajaiselokuvana.

Katso elokuvan traileri:

 

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Oulun yliopiston vieraileva professori ja jäätikkötutkija Alun Hubbard riskeeraa henkensä laskeutuessaan alas jäätikkökaivoon. Kuvat: Oulun yliopisto

Liittyvät sisällöt

Lue myös

Lue lisää aiheesta