Siirry suoraan sisältöön

Uusi kulttuurin kaupunkiradio syntyy Ouluun - tekijöitä etsitään parhaillaan

28.9.2020

Oululainen kulttuuriyhdistys Tulva ry tekee uuden aluevaltauksen, sillä Pikisaareen Oulu Urban Culture ry:n Kulttuurilaboratorion liepeille rakennetaan radiostudio. Nyt on haussa kanavalle sisältöä synnyttäviä tekijöitä.

Tulva ry on oululainen kulttuuriyhdistys, joka tekee nuoristyötä Oulun alueella. Kulttuuriyhdistys muun muassa pyörittää Toppilansaaressa Telakaksi nimettyä mediataloa ja tuottaa erilaisia kulttuuritapahtumia nuorille ja aikuisille.

Kaupunkiradio aloittaa nettiradiona, mutta myös FM-taajuuksille laajentumista puntaroidaan kaupunkiradion kehittyessä.

”Tätä ideaa olemme miettineet pitkään ja nyt ollaan siinä pisteessä, että radio pitää toteuttaa. Oulusta löytyy kovia tekijöitä useissa eri genreissä, joten on tärkeää saada heidän äänensä kuuluviin”, kertoo Tulva ry:n media- ja tapahtumatuottaja Jere Rönkkömäki.

”Rahoitus on vielä hieman auki, mutta koska olemme päättäneet, että tämä tehdään, niin se tehdään”, hän lisää.

Kulttuuria laidasta laitaan

Studiosta on tarkoitus rakentaa äänieristetty ja kellutettu ammattitason radiostudio. Radion rakennustyöt aloitetaan jo tänä syystalvena.

Tulva ry:n toiminta-arvojen ja kestävän kehityksen mukaisesti radiostudion rakennustöissä hyödynnetään mahdollisimman paljon kierrätysmateriaaleja.

Radion ohjelmisto rakentuu esimerkiksi musiikin erikoisohjelmista, puheohjelmista ja live- esiintymisistä. Kaupunkiradio on tekijöidensä kuuloinen, joten ohjelmakartasta löytyy runsaasti tilaa myös uudenlaisten ohjelmakonseptien pilotointiin.

”Olemme hakeneet kaupunkiradiota varten Oulun osallistuvan budjetoinnin määrärahoja ja saaneet ehdotuksellemme todella hyvän vastaanoton. Koemme, että Oulu ei voi olla Euroopan kulttuuripääkaupunki vuonna 2026, jos täältä puuttuu tekijöidensä kuuloinen radiokanava. Pikisaaren vanhan koulun tilat ovat loistava sijainti pystyttää radio, koska paikkaan kaavaillaan ja synnytetään koko ajan muutakin kulttuuritoimintaa”, Tulva ry:n toiminnanjohtaja Henry Kuusiniemi kertoo.

Syrjäytyneitä nuoria mukaan

Radio ei tule olemaan ainakaan ihan aluksi 24/7 toimiva soittolista, vaan pääpaino on juonnetuilla erikoisohjelmilla. Ei-kaupallisen kaupunkiradion toimintaan osallistuminen on maksutonta, eikä kanavalla kuulla kaupallisia tiedotteita tai vaalimainoksia.

Tulvaradion aktiiviverkostosta löytyy jo nyt tekijöitä, jotka ovat tuottaneet ohjelmia muillekin kanaville, mutta juuri nyt haetaan lisää tekijöitä.

”Meille on ehdotettu jo 20 erilaista radio-ohjelmaa, vaikka virallinen haku ohjelmia varten käynnistyi vasta viime lauantaina. Kaikki ideat ovat tervetulleita; yksittäinen ihminen tai taho voi laittaa meille viestiä. Ajatuksena esimerkiksi olisi, että kuntouttavan työtoiminnan piiristä saisimme tekijöitä," Jere Rönkkömäki sanoo.

Studiolle halutaan korkea käyttöaste

Tulevaan radioon halutaan myös ulkopuolista näkemystä ja kokemusta, sillä tuleva kaupunkiradio toimii matalan kynnyksen julkaisualustana ja kulttuurikokeiluna niin paikallisille kulttuurikonkareille Oulussa ja muualla.

”Voisimme hyvinkin lähettää nauhoitettuja lähetyksiä esimerkiksi Tampereelta tai mistä tahansa”, hän sanoo.

Lähetysaikojen ulkopuolella on tarkoituksena tarjota tilaa radiotyöskentelystä ja podcasteista kiinnostuneille, jotta studion käyttöasteesta tulisi mahdollisimman suuri.

”Studion tarkoituksena on toimia radio- ja videopodcast-tilana. Sinne asennetaan kiinteät 4K-kamerat, jotka mahdollistavat livestriimauksen sekä podcastien ja radion livelähetysten taltioinnin. Kaupunkiradioon saa tulla kuka vain tekemään sekä opettelemaan radiotyöskentelyä”, Rönkkömäki jatkaa.

Vastaavanlaisia radiokonsepteja löytyy myös muista Suomen suurista kaupungeista. Pelkästään pääkaupunkiseudulla on Bassoradio, nuorten Hatturadio ja internetissä 10-vuotta toiminut SayFM.

pääkuva: Telakka mediapajan nuoret, ja video Tulvamedia.

Lisätietoja Tulvamedia

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.

Lue myös