Siirry suoraan sisältöön

Uuden yliopistosairaalan mittava toinen vaihe nytkähti liikkeelle – myös parkkitalo avataan kaikille

27.9.2020

OYS 2030-ohjelman toisen vaiheen Kontinkankaan sairaalakampuksen rakentaminen on etenemässä. Sairaanhoitopiirin hallitus päätti hankkeen päätoteuttajaksi NCC Suomi Oy:n. Myös kesällä valmistunut pysäköintitalo avataan ensi maanantaina sairaalan potilaille ja vierailijoille. Avajaisten kunniaksi pysäköinti on maksutonta lokakuun loppuun asti.

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin hallitus päätti 21. syykuuta kokouksessaan valita Oulun uuden yliopistollisen sairaalan toisen vaiheen, C-talon, päätoteuttajaksi NCC Suomi Oy:n.

Toisessa vaiheessa uuteen yliopistosairaalaan rakennetaan lisää tilaa esimerkiksi avohoidolle, laboratoriolle, kuvantamiselle, leikkaustoiminnalle sekä syöpätautien hoidolle ja vuodeosastoille. Lisäksi rakennetaan opetuksen ja koulutuksen vaatimia tiloja.

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin hallituksen puheenjohtaja Kai Pajalan mukaan nyt rakennettava C-talo tukee uudistamisohjelman mukaisesti A- ja B-rakennusten toimintoja.

”Kyseessä on tärkeä ja mittava päätös – C-talo tulee olemaan noin kolmanneksen uudistamisohjelman kokonaisuudesta”.

Uusi sairaala rakennetaan vaiheittain

C-talo rakennetaan kahdessa vaiheessa, ja vanhaa rakennuskantaa puretaan vähitellen uudisrakentamisen alta. C-talon ensimmäiset osat nousevat vuosien 2021-2024 aikana sairaalan nykyisen keskuspesulan paikalle.

Kun uuden sairaalan A- ja B-rakennukset sekä C-talon ensimmäiset osat saadaan käyttöön, päästään urakkaa jatkamaan C-talon toisen vaiheen osalta. Kokonaisuudessaan toisen vaiheen rakennukset saadaan käyttöön 2020-luvun loppuun mennessä.

Hanke toteutetaan allianssimallilla. Seuraavaksi edessä on ensimmäisen vaiheen kehitysvaihe, jonka aikana osapuolet laativat suunnitelman hankkeen toteutuksesta.

”Kehitysvaiheen aikana kehitämme ratkaisuja, joilla voimme yhdessä toteuttaa hankkeen kustannustehokkaasti, asetetun tavoitebudjetin sekä toiminnan asettamien vaatimusten mukaisesti,” ohjelmajohtaja Kari-Pekka Tampio kertoo.

Toteutukseen tarvitaan lisäpäätöksiä

Toteutussuunnitelma etenee päätöksentekoon alkuvuodesta 2021.

”Toteutusvaiheeseen siirrytään, kun hankkeen osapuolet voivat yhdessä sitoutua hankkeelle asetettuihin teknisiin ja toiminnallisiin vaatimuksiin, tavoitebudjettiin sekä aikatauluun”, ohjelmajohtaja Tampio toteaa.

NCC on ollut mukana kehittämässä hanketta vuodesta 2016 ja rakentaa parhaillaan OYS 2030 -ohjelman A-rakennusta. Ennen toteutusvaiheeseen siirtymistä hankkeelle tarvitaan sosiaali- ja terveysministeriön rajoittamislainsäädännönmukainen poikkeamislupa. Lisäksi hankesuunnitelmalle tarvitaan sairaanhoitopiirin valtuuston hyväksyntä. Päätöksen hankkeen toteuttamisesta tekee sairaanhoitopiirin hallitus.

Uusi pysäköintitalo valmiina asiakkaille

Ensi maanantaista alkaen Oulun yliopistolliseen sairaalaan tulijat voivat pysäköidä autonsa sairaalan uuteen pysäköintitaloon, kun 800-paikkainen Rauhaparkki avaa ovensa sairaalan potilaille ja vierailijoille.

Rauhaparkki sijaitsee sairaala-alueen lounaiskulmalla, lähellä Avohoitotaloa ja Medipolista. Kiviharjuntien lisäksi pysäköintitaloon voi ajaa Professorintieltä, Oulun Rauhanyhdistyksen pihan läpi. Pysäköintitalosta on lyhyt kävelymatka sairaalaan. Kuva: PPHSP

Kesällä valmistunut pysäköintitalo on ollut jo elokuusta lähtien sairaalan henkilökunnan käytössä. Nyt Kiviharjuntien uuden katuyhteyden valmistuminen mahdollistaa käynnin pysäköintitaloon myös sen toisen pääsisäänkäynnin kautta, ja pysäköintitalo saadaan käyttöön koko kapasiteetiltaan.

Koko lokakuun ajan ilmaista

Oulun kaupungin rakennuttama Kiviharjuntien uusi katuyhteys avattiin liikenteelle torstaina 24. syyskuuta. Uutta katua pitkin pääsee Avohoitotalon edustalta Sairaalanrinteelle.

Avajaisten kunniaksi pysäköinti Rauhaparkissa on ilmaista lokakuun loppuun saakka. Tämän jälkeen käyttöön otetaan Oysin alueella tavanomainen pysäköintimaksu, euron tunnilta. Pysäköinnin operaattorina toimii Oulun Pysäköinti Oy.

Rauhaparkin valmistuessa Oysin alueella on sairaalan asiakkaille suunnattuja parkkipaikkoja hieman yli 800. Uuden pysäköintitalon lisäksi asiakaspaikkoja on sairaalan edustan pysäköintialueella, Medipoliksen edessä, Avohoitotalon P-talossa sekä Kontinkankaan P-talossa ja Rehaparkissa.

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Toisessa vaiheessa uuteen yliopistosairaalaan rakennetaan lisää tilaa esimerkiksi avohoidolle, laboratoriolle, leikkaustoiminnalle sekä syöpätautien hoidolle. Kuva: PPSHP

Lue myös

Lue lisää aiheesta