Siirry suoraan sisältöön

Urheilutalolle heitetään hyvästit – ikäihmiset pääsevät salille viikoksi, varatut vuorot pyörivät toukokuulle

9.4.2021

Urheilutalo, Urkka, Pyrinnön talo tai Pyrkkä: rakkaalla paikalla on monta nimeä. Kohta 60 vuotta sitten rakennettu Oulun urheilutalo jää pian palaksi oululaista urheiluhistoriaa.

Pala oululaista urheiluelämää on pian historiaa. Oulun kaupungin liikuntapalveluiden organisoima toiminta Oulun urheilutalolla päättyy vaiheittain huhti–toukokuun aikana. Ouluhallin laajennusosa valmistuu samoihin aikoihin.

Urheiluseura Oulun Pyrintö rakennutti Pyrinnön talona aiemmin tunnetun liikuntatilan. Se otettiin käyttöön 1962. Heti ensimmäisellä vuosikymmenellä talon toiminta kohtasi suuria talousvaikeuksia yhteiskunnallisten murrosten vuoksi. Oulun kaupungin omistukseen talo siirtyi monien vaiheiden jälkeen 1970-luvun lopulla ja nimi vaihtui Oulun urheilutaloksi.

Urheilutalon isännöitsijänä nykyisin toimiva Jari Leviäkangas tuli Urheilutalolle töihin 1986.

”Pääsymaksut kerättiin silloin kenkälaatikkoon. Kuukausi- tai vuosikorttejakin pystyi ostamaan, mutta ei niitä juuri kenelläkään ollut. Kuntosalilaitteet tehtiin pitkälle itse. Talonmiehenä toiminut Huovisen Antti hitsasi ne”, muistelee Leviäkangas.

Kuntosali.
Liikuntalaitospäällikkö Matti Rautio ja liikunnan ohjauspalveluiden päällikkö Marko Savolainen kävivät inventoimassa Ouluhallille ja muihin liikuntapaikkoihin siirtyviä kuntosalivälineitä viime viikolla.

Liikuntapaikan lisäksi myös kauppa- ja tapahtumapaikka

Ennen liikuntapalveluille siirtymistä Urheilutalolla ehti toimia jopa Spar-kauppa. Kaupunki remontoi liikuntasalin ja muut tilat uudelleen liikunnalle soveltuviksi. Talossa järjestettiin useita isoja konsertteja ja muita tapahtumia. Leviäkangas muistaa esimerkiksi aikansa suurtähtien, Armin ja Dannyn, konsertin.

”Urheilutalo oli myös pitkään oululaisten painijoiden ja voimamiesten pääpaikka. Alakerrassa oli painisali ja kuntosali. Myöhemmin paini siirtyi Värttöön ja tanssisali tuli painisalin tilalle”, kertoo Leviäkangas.

Raatin liikuntakeskuksen peruskorjauksen ja laajennuksen 2009–2010 vuoksi Urheilutalon yläkertaan tehtiin yksi kuntosali lisää. Uudesta salista tuli niin suosittu, että se on pysynyt käytössä siitä asti.

”Kahvilan aulatilalle ei myöskään ollut niin suurta käyttöä, joten kuntosali sai jäädä”, kertoo liikuntalaitospäällikkö Matti Rautio.

Nykyisellään alakerrassa on peilisali ja kaksi kuntosalia, yläkerrassa puolestaan liikuntasali ja yksi kuntosali.

Vanha kahvio.
Urheilutalon kahvio on jo parhaimmat päivänsä nähnyt.

Uusi uljas Ouluhalli odottaa

Vuosikymmeniä liikuntapalveluissa työskennelleelle Rautiolle mieleen ovat jääneet Urheilutalolta erityisesti lentopallo-ottelut.

”Etenkin Ettan matsit viimeisinä vuosina, kun he ovat menestyneet. Täällä on ollut ihan tupa täynnä. Ja Sun Volleyn mestaruus. Ne on olleet huippuhetkiä tässä talossa”, kertoo Rautio muistoistaan.

Myös tanssikisoja, painiotteluita, nyrkkeilyotteluita ja muita kilpailuita on järjestetty Urheilutalolla lukemattomia.

Rautio muistaa, että liikuntapalveluilla oli menneinä vuosina myös suunnitelmat Urheilutalon kunnostamiseksi ja laajentamiseksi merelle päin.

”Hyvät suunnitelmat oli, mutta ei ne vaan lähtenyt etenemään”, Rautio kertoo.

Koronarajoitusten vuoksi Urheilutalon viimeiset kuukaudet ja viikot liikuntapalveluiden hallinnassa ovat erilaiset, kuin kukaan osasi ennakoida. Varatut vuorot pyörivät tanssisalissa ja liikuntasalissa toukokuun loppuun niille ryhmille, joita koronarajoitukset eivät koske. Tällä hetkellä Urheilutalolla voivat käydä käytännössä kilpaurheilijoita sekä alle 18-vuotiaita ryhmäharjoittelijoita varatuilla vuoroillaan.

Yläkerran kuntosali avataan 65 vuotta täyttäneille yksilöharjoitteluun vielä viikoksi maanantaista 12.4. alkaen sunnuntaihin 18.4. asti. Sen jälkeen alkaa kuntosalilaitteiden siirto Ouluhallin uudelle, noin 400-neliöiselle kuntosalille. Ouluhallin uusi kuntosali otetaan käyttöön toukokuun aikana.

”Kun tietää, että millaiset uudet tilat Ouluhallille on tulossa, niin ei kannata Urheilutaloa liikaa kaivata”, lohduttaa Leviäkangas.

”Aika ajoi Urheilutalon ohitse.”

Ikkunasta näkymä.
Yläkerran kahviosta on näkymät Oulun Suomalaisen Yhteiskoulun lukiorakennukseen, jossa toimi aiempina vuosikymmeninä Kuusiluodon yläaste ja lukio.

 

Liikuntalaitospäällikkö Matti Rautio muistaa, että Urheilutalon laajennustakin suunniteltiin merelle päin takavuosikymmeninä.

 

Vanha muovipussi.
Kaikki muovipussit eivät pääse ilmoitustaululle, mutta tämä on päässyt. Liikuntapalveluiden hallinnossa Raatissa vaalitaan Urheilutalon historiaa.
Oulun urheilutalo on pysynyt paikallaan vuosikymmeniä, vaikka sekä rakennuksen nimi että rakennuksen edessä olevan tien nimi on vaihtunut. Puistokadun sijasta osoite on nykyisin Kuusiluodonkatu. Kuvaaja: Hanna Sankala-Sivula

Liittyvät sisällöt

Lue myös

Lue lisää aiheesta