Siirry suoraan sisältöön

Uniikkia Oulusta, osa 3: Lintu vai kala – kertooko DNA-viivakoodi totuuden?

9.6.2023

Uniikkia Oulusta on tiedesarja, jossa Oulun yliopiston tutkijat kertovat ajankohtaisesta tutkimuksestaan. Tässä jaksossa pohditaan muun muassa voisiko myös tavallinen luonnossa liikkuja käyttää viivakooditeknologiaa lajien tunnistamiseen.

Viivakoodista on moneksi: kauppojen kassoilla se mahdollistaa tuotetietojen automaattisen luvun, ja siitä hyötyy myös luonnon monimuotoisuus, kun kaikille suomalaisille eliölajeille luodaan oma perimään perustuva DNA-viivakooditunniste. Miten ainutlaatuisesta työstä on kyse?

Maailmassa on eri laskutapojen mukaan kymmeniä miljoonia eläin-, kasvi- ja sienilajeja, ja toistaiseksi niistä on tunnistettu vasta noin kaksi miljoonaa. Lajintunnistusvaihe on tutkijoille työläs, ja lajien erottaminen toisistaan pelkän ulkonäön perusteella on lähes mahdotonta. Yli-intendentti Marko Mutanen näkee viivakooditeknologian käytännöllisimpänä keinona määrittää lajeja. Voisiko pian myös tavallinen luonnossa liikkuja käyttää viivakooditeknologiaa lajien tunnistamiseen?

Uniikkia Oulusta: Lintu vai kala – kertooko DNA-viivakoodi totuuden? on myös katsottavissa Oulun yliopiston YouTube-kanavalla. Tarvitset lähetyksen seuraamiseen vain nettiselaimen tai puhelimen YouTube-sovelluksen.

 

 

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.

Lue myös

Lue lisää aiheesta