Siirry suoraan sisältöön

Ulkonaliikkumiskielto tyhjensi Fuengirolan - solidaarisuus elää vahvana

22.3.2020

Moni suomalainen on joutunut elämään Espanjan Aurinkorannikolla eristyksissä. Yhtä moni on palannut kotiin tai ainakin ostanut jo paluuliput Suomeen. Lue viestintäpäälliikö Sari Valpun omakohtaiset tunnelmat.

Oululainen viestintäpäällikkö Sari Valppu päättelee lomaansa suomalaisten suosikkikohteessa, Aurinkorannikolla Fuengirolassa.

”Ulkona kadulla ei ole liikkeellä juurikaan ketään. Kaupatkin olivat ihmisistä tyhjillään, ostettavaa löytyi normaalisti”, kertoo kauppareissulta palannut Valppu.

Vartijat päästivät kauppaan pari ihmistä kerrallaan.

Sari Valppu käyttää maskia liikkuessaan ulkona asioilla Fuengirolassa.

Sääntöjä noudatetaan hyvin

Edellä kuvattu liittyy Espanjan ulkonaliikkumiskieltoon, joka alkoi 14. maaliskuuta.

”Kielto rajoittaa merkittävästi ihmisten vapautta liikkua. Kotoa saa poistua ainoastaan erityisen painavista syistä. Niitä ovat esimerkiksi apteekissa käynti, ruoan hankinta, työmatka, kotiinpaluu, matka avustamaan vanhuksia, lapsia tai riskiryhmiin kuuluvia ihmisiä”, Valppu kertoo.

Yksityisautoilu on rajattu edellä mainittuihin tarpeisiin.

”Viranomaisilla, käytännössä lähinnä poliisilla, on oikeus pysäyttää autoja ja ihmisiä ja kysyä liikkumisen tarkoitusta. Viranomaisilla on myös oikeus tulla sisään rakennuksiin ja tarkistaa, että sääntöjä noudatetaan.”

Ja niitä noudetaan Valpun mukaan hyvin.

”Poliisit valvovat jatkuvasti kadulla ja kyselevät papereita. Tarvittaessa he käännyttävät takaisin kotiin tai sakottavat.”

Fuengirolan rantaraitti on nyt kovin tyhjä.

Hurraata koronataistelijoille

Mutta viimeisenä sammuu espanjalaisista elämänhalu.

”Olen päässyt seuraamaan useana iltana liikuttavaa hetkeä. Joka ilta kahdeksalta ihmiset menevät parvekkeilleen ja terasseilleen tai nojailevat ulos ikkunoistaan. Sitten osoitetaan kunnioitusta taputtaen, viheltäen sekä hurraten koronaa vastaan taisteleville terveydenhuollon ammattilaisille”, Valppu kertoo.

Tempaus levisi sosiaalisen median kautta läpi Espanjan. Se alkoi lauantaina eli samana päivänä, kun annettiin ulkonaliikkumiskielto.

”Ensimmäisenä iltana aplodit annettiin kello 22, mutta tempausta aikaistettiin, jotta perheen pienimmätkin pääsevät mukaan. Aplodien lisäksi on soitettu musiikkia, laulettu, tanssittu ja vilkuteltu valoja.”

Valppu arvostaa elettä.

”Tämä on hieno osoitus yhteisöllisyydestä, solidaarisuudesta ja siitä, että tämän hankalan tilanteen keskellä ihmiset haluavat säilyttää positiivisuuden ja osoittaa inhimillisyyttä.”

Hätäännys kotiinpaluusta on suuri

Muitakin poikkeavia yksityiskohtia erikoisesta tilanteesta Valppu on huomioinut.

”Kadulla kuljettaessa pidetään etäisyyttä tai vaihdetaan kadun puolta, mutta aina hymyillään ja tervehditään. Tämä on uusi hieno ilmiö, jonka tämä tilanne on tuonut tullessaan. Espanjalaisten yhteisöllisyys on kyllä niin hienoa ja se vaan korostuu tässä hankalassa tilanteessa.”

Ulkonaliikkumiskiellon aikoja Valppu on viettänyt töitä tehden, lukien, katsoen sarjoja. Haastattelutilanteessa hän siivoaa asuntoa lähtökuntoon.

Valppu työskentelee Oulun kaupungin viestintäpäällikkönä. Hänen on määrä palata Fuengirolasta kotiin tänä viikonloppuna.

”Paluulippujen saaminen oli todella hankalaa eikä asiakaspalveluun ole saanut yhteyttä lentolippujen vaihtamiseksi. Nyt minulla onkin kolme paluulippua tämän tilanteen takia. Ihmiset ovat hädissään, koska epävarmuus kotiin pääsystä on suuri. Täällä Fuengirolassa on paljon iäkkäitä riskiryhmään kuuluuvia vanhuksia.”

Suomalaisille loma-asukkaille on annettu tiukat ohjeet, kuinka menetellä.

Koko perhe karanteenissa

Ulkoministeriön ohjeen mukaan Valppu joutuu kahden viikon karanteeniin.

”Mies palasi täältä jo aiemmin Ouluun. Hän aikoi muuttaa mökille kahdeksi viikoksi, ettei hänen karanteeninsa pitkittyisi. Poika opiskelee Virossa. Siellä yliopistot suljettiin jo viime viikolla ja hän palasi Suomeen. Eli ollaan sitten koko perhe karanteenissa.”

Fuengirola.fi-sivuston mukaan perjantaina Málagan provinssissa, johon Fuengirolakin kuuluu, oli varmistettuja tartuntoja 361, sairaalahoidossa 93 ja kuolleita 13.

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Espanjan lomarannoilla moni suomalainen on elänyt eristyksissä ja joutuu nyt keskeyttämään matkansa. Kuvaaja: Sari Valppu.

Liittyvät sisällöt

Lue myös