Siirry suoraan sisältöön

Työttömyysluvuissa Oulu pärjää suurten kaupunkien joukossa – yrityksiä perustettu enemmän kuin koskaan

23.10.2020

Vaikka koronan aiheuttama taantuma on tosiasia, Oululla menee monia suuria kaupunkeja paremmin. Vain Espoossa on vähemmän työttömiä tällä hetkellä.

Uusimissa työttömyysluvuissa Oulu pärjää hyvin Suomen suurimpien kaupunkien vertailussa. Oulu asettuu luvuissa peräti sijalle kaksi.

Vähemmän on työttömiä vain Espoossa, jossa työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta on 11,8 prosenttia. Oulussa vastaava luku on 12,9 prosenttia ja Helsingissä 13,8, Vantaalla 14,3, Tampereella 14,6, Jyväskylässä 13,7 ja Turussa 14,5.

Työttömiä työnhakijoita on Pohjois-Pohjanmaalla noin 5 000 enemmän kuin vuosi sitten ja myös avoimia työpaikkoja oli tarjolla vuoden takaista enemmän. Pohjois-Pohjanmaalla oli syyskuun lopussa 22 100 työtöntä työnhakijaa, mikä on 4 950 henkilöä eli 28,8 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten.

Yrityksiä perustetaan ennätystahtiin

Tammi-syyskuussa perustettiin Oulun seudulla enemmän yrityksiä kuin koskaan samalla ajanjaksolla. Samalla yritysten liikevaihto laski paljon vähemmän kuin maassa keskimäärin.

Viime vuonna Oulun seudulla perustettiin 1148  uutta yritystä, kun tänä vuonna sama luku on 1160.

Samaan aikaan viime vuonna yrityksiä lakkautettiin 699 kun taas tänä vuonna Oulun seudulla ajettiin alas 895 yritystä.

”Harvinaisen vaikeasta vuodesta huolimatta näyttää siltä, että Oulun seutu on pärjännyt vielä kohtuullisesti. Vaarana kuitenkin on, että koronatilanteen pitkittyessä vaikeudet laajenevat myös toimialoille, jotka ovat vielä selvinneet ilman suurempia vaurioita. Mikäli näin käy, kovenevat ajat entisestään työllisyyden ja yritysten taloudellisen tilanteen suhteen”, toteaa palvelupäällikkö Jarmo Lauronen BusinessOulusta.

Liikevaihdot laskussa

Yritysten perustamistahti hiipui hieman vuoden toisella ja kolmannella kvartaalilla suhteessa vuoden takaiseen. Perustettujen yritysten määrä kokonaisuutena pysyi siten samalla tasolla kuin vuosi sitten.

Lakanneiden yritysten määrä on kuitenkin selvässä kasvussa verrattuna vuoden takaiseen tilanteeseen. Etenkin kuluvan vuoden toisella kvartaalilla yrityksiä lakkautettiin paljon.

Konkurssien määrä on Oulussa yhä maltillisella tasolla. Oulun seudun yritysten liikevaihto myös laski koronakriisin seurauksena selvästi vähemmän kuin koko maassa keskimäärin.

Vuoden 2020 ensimmäisellä neljänneksellä kaikkien toimialojen liikevaihto Oulun seudulla pysyi samana vuoden takaiseen verrattuna, kun koko maan liikevaihto laski 0,7 prosenttia.

 

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Koronan talousvaikutukset näkyvät korkeina työttömyyslukuina. Mutta myös uusia yrityksiä perustetaan ennätystahtiin. Kuva: Sanna Krook

Lue myös

Lue lisää aiheesta