Siirry suoraan sisältöön

Tuunattu skeittiramppi, raivattu Röllimetsä ja uutta hiekkaa uimarannalle: aktiiviset rajakyläläiset viihtyvät kotipesässään

17.5.2020

Mira Carlenius on asunut 10 vuotta Rajakylässä. Viime syksynä hän sai tarpeekseen sen huonosta maineesta, joka ei vastannut nykypäivää. Niinpä Carlenius perusti Meidän Rajakylä -hankkeen Tanja Herukan kanssa. Naiset päättivät myös kerätä 100 positiivista asiaa kaupunginosasta. Kommentteja kyselyyn tuli odotetun sadan sijaan 463.

Rajakylä on saanut sydämet tienviittaan.

Rajakyläläisten vastauksissa korostuivat alueen rauhallisuus ja turvallisuus, läheinen luonto ja monet harrastusmahdollisuudet. Palvelujakin riittää.

On metsää, ilmainen jalkapallokenttä, moottoritie lähellä.

Rajakylässä asuu noin 4000 asukasta.

”Lapset kehuivat koulua”, Carlenius huomauttaa. ”Se minulla noista palautteista jäi erityisesti mieleen, kun lapset sanoivat, että rajakyläläiset aikuiset auttavat, vaikka eivät tuntisikaan.”

Kahdeksanvuotias Aada Carlenius on vasta saanut trampoliinin. Vesipyssy toimii sadettimena.

Lapsille tärkeää olivat myös hyvät Pokemon go -apajat ja hyvä netti. Pikantti yksityiskohta kuvaa Rajakylän henkeä: tuntemattomat tervehtivät toisiaan.

Tanja Herukan terassille paistaa jo lämpimästi aurinko.

 

Aada äidin Mira Carleniuksen kainalossa.

Aina turvallinen tunne

Meidän Rajakylä -facebook-ryhmässä on 588 jäsentä. Keskustelua ei ole tarvinnut suitsia.

”Ryhmä on aktiivinen ja ratkaisukeskeinen eikä ollenkaan kärkäs”, Carlenius sanoo.  

Rajakylän huonon maineen hän arvelee periytyvän 70-80-luvun huonoilta vuosilta.

”Minulla on ollut täällä aina turvallinen tunne sen 10 vuotta minkä olen Rajakylässä asunut. Ja olen neljän lapsen äiti.”

Ruiskukkatie.

Ihmisiä hän arvostaa Rajakylässä.

”Täällä on tasa-arvoista. Asukkaita on eri lähtökohdista ja kaikenikäisiä. Rajakyläläiset myös osallistuvat.”

Ostarilla sijaitseva Pub Kulkuri on kiinni koronan vuoksi. 

Harava otetaan omaan käteen

Carleniuksen sisko on muuttanut Rajakylään toisaalta.

”Hän on kehunut etenkin Rajakylän vastaremontoitua koulua. Luokkien oppilaskoot ovat inhimilliset.”

Vanhempaintoimikuntaa Carlenius kuvailee ”pieneksi ja pippuriseksi joukoksi”.

”Asukastupa ei ole saanut vuosiin tukea, mutta on pysynyt voimissaan. Nyt koronan aikana siellä on jaettu ruokakasseja Rajakylän olohuoneen kanssa.”

Ostarin puut ovat saaneet koristeita alueen asukkaalta.

Rajakyläläinen asenne on ottaa harava omaan kauniiseen käteen.

”Kun kaupungin vihertyöntekijä kävi meidän hankkeessamme puhumassa, hän sanoi, että täällä ollaan mukana ideoimassa eikä odoteta muita tekemään.”

Neulegraffiteja Röllimetsään

Mainettaan parempi Rajakylä myös uudistuu hyvää vauhtia.

R-kioskin talo puretaan, kauppoja uudistetaan. Rakenteilla on suurpäiväkoti, johon aikanaan saapuvat Rajakylän ja lähialueiden lapset. Rajahaudan uimapaikalle on saatu uutta hiekkaa.  

Röllimetsä on metsikkö kauppojen vieressä. Aikaisemmin se tiedettiin rauhattomaksi paikaksi missä alkoholin käyttökään ei ollut vierasta.

Röllimetsä siistiytyi ja puissa on neulegraffiteja.

Nyt ITU2-hanke on harventanut metsikköä ja aluetta on talkoilla siivottu. Näinä aikoina metsää koristavat neulegraffitit. Rajakyläläiset ovat myös tuoneet Röllimetsään linnunpönttöjä.

”Kun skeittiramppi meni rikki, nuorisoporukka toi sinne lautoja ja Kuivasojasta vettä. Rakensivat sitten itse sementistä skeittirampin, näin puhutaan”, Carlenius kertoo.

Skeittaajat Heikki Kehänen, Miika Kylmänen ja Tomi Vuorijärvi toivovat, että Rajakylään saataisiin parempia skeittijuttuja, ei vain skeittajien itse tekemiä. Lähin skeittipuisto on keskustassa.

Meidän Rajakylä -hanke osallistui viime syksynä myös Lumo-festivaalille. Ostoskeskus valaistiin kynttilöillä. Asukkaat huolehtivat turvallisesta kynttilämerestä ja sama tapahtui itsenäisyyspäivänä.

Ilkivaltaa ei ilmennyt. Valaistuksen loppuminen vain koettiin vähän haikeana.

Talvikkipuiston vieressä Kuivasojan ympärillä kasvaa vanhaa kuusimetsää.
Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Rajakylässä asuvat Mira Carlenius ja Tanja Herukka saivat tarpeekseen asuinalueensa huonosta maineesta ja perustivat Meidän Rajakylä -hankkeen.
Rajakylässä asuvat Mira Carlenius ja Tanja Herukka saivat tarpeekseen asuinalueensa huonosta maineesta ja perustivat Meidän Rajakylä -hankkeen. Facebookissa ja instagramissa voi seurata rajakyläläisten aikaansaannoksia @meidanrajakyla. Kuvat: Sanna Krook.

Liittyvät sisällöt

Lue myös

Lue lisää aiheesta