Siirry suoraan sisältöön

Tuula Väänänen tähdittää oululaista Kulumia-elokuvaa

27.2.2021

Tuula Väänänen esittää muistisairasta Elsaa interaktiivisessa Kulumia-elokuvassa. Elokuva on oululaista tuotantoa.

Näyttelijä Tuula Väänänen pyöräilee puhelinhaastatteluun helmikuun viimassa. Tuulen hän mainitsee pikkuvinkiksi siitä, että elämme aidosti merikaupungissa.

Väänänen on tullut tutuksi Oulun teatterin näyttelijänä vuodesta -95. Hän muutti Oulun Myllyojalle vuonna -65 synnyinpaikkakunnaltaan Keminmaalta.  

”Kansakoulu oli Oulujoelle ja oppikoulu Laanilaan päin, viimaa vasten on kävelty aina ja Oulussa aina vastatuuleen”, Väänänen toteaa.

Arvostusta oululaisvoimin luodulle tarinalle

Väänänen nähdään pääosassa interaktiivisessa Kulumia-elokuvassa, joka tulei ensi-iltaan ystävänpäivänä.  

Väänänen näyttelee muistisairasta Elsaa, jonka tarinan etenemisen valitsee katsoja.

”Minun äitini eli korkeaan ikään, 92-vuotiaaksi. Hän eli osittain tätä päivää ja osittain lapsuuden muistoissaan. Muistan myös lapsuuteni naapurin Myllyojalta, joka fyysisesti voi hyvin, mutta saattoi esimerkiksi epätietoisena kävellä pitkät matkat. Myös äidin hoivakodissa tapasin ihmisiä, jotka elivät epätietoisina todellisuudesta”, muistelee Väänänen kokemuksiaan muistisairaudesta.

Teatterikorkeakoulusta vuonna -88 valmistunut Väänänen sanoo, että Kulumia-elokuva on hänen urallaan merkittävä, sillä se on Oulussa luotua tarinaa.

”Oululaiset tuotannot eivät ole jokapäiväisiä, arvostan tällaista oululaista osaamista. Lisäksi ohjaaja Petrus Markkula oli opiskelukaverini käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksessa Pikisaaressa, kun opiskelin videotuotantoa.”

Työryhmässä on Väänäselle muutenkin tuttuja ihmisiä sekä oululainen käsikirjoittaja.

Kulumia ystävänpäivänä verkossa

- interaktiivinen Kulumia-elokuva on Mun Oulun yksivuotissyntymäpäivän kunniaksi ilmaiseksi katsottavissa osoitteessa kulumia.munoulu.fi 14.2. alkaen
- rooleissa oululaisia kasvoja kuten Tuula Väänänen, Moona Komulainen, Jooel Tervaskanto, Aatu Kärkkäinen ja Petrus Schroderus
- elokuva on käsikirjoittaja HIlkka Haagan ja digitaalisen esitysalustan suunnittelija Henri Tokolan ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon opinnäytetyö Oulun ammattikorkeakouluun
- ohjaaja, leikkaaja: Petrus Markkula
- tuottaja: Kimmo Paananen
- käsikirjoitus: Hilkka Haaga
- tuotanto: Klaffi Tuotannot, Mint Company
- kesto: noin 45 minuuttia

-

 

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Näyttelijä Tuula Väänänen palasi yhdelle Kulumia-elokuvan kuvauspaikoista eli Kiikelin rannoille. Elokuvassa siellä käydään kesällä. Kuvat: KuvaKaro ja Klaffi Tuotannot

Lue myös

Lue lisää aiheesta