Digi-tuotekehitys onnistuu korona-aikanakin
Esimerkiksi Haltian ja Kipuwex ovat vastikään hyödyntäneet BusinessAseman FabLabin laitteistoa tuotekehityksessään.
Helmikuussa avattu osaamisen kohtaamispaikka BusinessAsema on jo toista kuukautta kiinni yleisöltä, mutta yritykset voivat varata henkilökohtaisia käyntiaikoja BusinessAseman FabLabiin eli digitaalisen pienvalmistuksen verstaalle.
Käytössä on esimerkiksi 3d-tulostimia, laser- ja vinyylileikkureita sekä kattava valikoima työkaluja elektroniikan valmistukseen. Laitteiden avulla voi valmistaa vaikkapa erilaisia prototyyppejä.
FabLabin 3d-tulostinta ovat viime viikkojen aikana piipahtaneet kokeilemassa esineiden internetiin erikoistuneen Haltianin mekaniikka-asiantuntija Kimmo Vuolteenaho sekä älykästä kipumittaria kehittävän startup-yritys Kipuwexin teknologiajohtaja Erasmus van Niekerk.
Kumpikin tulosti osia tuotekehityksessä olevia laitteita varten.
Vuolteenaho kiittelee, että ovet FabLabiin aukesivat ilman odottelua:
”Saimme palvelua erittäin nopealla aikataululla, heti samana päivänä, ja työssä avustettiin mukavasti.”
Myös Kipuwexin van Niekerk kehuu FabLabin ohjaajaa Jari Uusitaloa, joka johdattelee laitteiston käyttöön:
”Jari oli loistava ja auttoi meitä alta aikayksikön. Printterillä kesti hieman pidempään.”

Pienten yritysten etu
Kimmo Vuolteenaho kertoo, että koronarajoitukset eivät ole juurikaan vaikuttaneet tuotekehitykseen Haltianilla.
”Projektimme ovat edenneet aika lailla normaalisti. Toki käytäväkeskustelut ovat jääneet, joten yhteydenpitoa on pitänyt tehdä muita kanavia pitkin aiempaa enemmän.”
Uudenlaiseen viestintään on pitänyt totutella myös Kipuwexillä.
”Tietyt toiminnot meillä ovat hidastuneet tämän tilanteen myötä ja tuotteemme kansainvälinen lanseeraus pysähtyi, kun emme voi matkustaa asiakkaiden luo”, Erasmus van Niekerk kertoo.
Sekä Vuolteenaho että van Niekerk pitävät hienona, että yritysten käytössä on FabLabin tapainen tila laiterepertuaareineen. Se helpottaa erityisesti pieniä yrityksiä, sillä kalliita laitteita ei tarvitse itse hankkia.
”Säästyy aikaa ja rahaa, kun tuotekehityksen aikana voi varmistua siitä, että ollaan menossa oikeaan suuntaan”, van Niekerk tiivistää.
Ajan FabLabiin voi varata Sari Moilaselta: sari.moilanen@businessoulu.com.
Meidän Oulu
Artikkeli on osa Meidän Oulu -juttusarjaa.
Meidän Oulu -tarinat kertovat oululaisten yrittäjien, palvelutuottajien ja tapahtumajärjestäjien kekseliäisyydestä ja sinnikkyydestä nopeasti muuttuneissa olosuhteissa. Meidän Oulu kannustaa oululaisia pitämään paikallisten puolta.
Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.