Siirry suoraan sisältöön

Tuolijumppa on tehokasta liikuntaa – yli 60-vuotiaille tarjotaan nyt maksuttomia treenejä etänä

15.4.2021

Liikuntapalvelut tarjoaa yli 60-vuotiaille oululaisille maksuttomia tuolijumppasessioita etänä. Jumppiin pääsee vielä hyvin mukaan, sillä harjoitukset jatkuvat toukokuun loppuun asti.

Liikuntapalvelut järjestää maksuttomia tuolijumppia etäyhteyksillä 60-vuotiaille ja sitä vanhemmille oululaisille. Etätuolijumppia on järjestetty maaliskuusta alkaen ensin pienelle ryhmälle, ja huhtikuussa osallistujien määrää pystyttiin kasvattamaan.

”Vielä ehtii hyvin mukaan. Jumpat pyörivät toukokuun loppuun tiistaisin ja torstaisin kello 11–11.30”, kertovat ohjaajina toimivat Virpi Markuksela ja Tuija Kemppainen.

Ohjaajat kertovat, että vaikka heidän vetämiin tuolijumppiin toivotaankin ikääntyneempiä osallistujia, sopii tuolijumppa liikuntamuotona kaikenikäisille ja -kuntoisille ihmisille.

”Yleensähän tuolijumpasta tulee ensimmäiseksi mieleen vain ikääntyneille tarkoitettu tuolijumppa, mutta näinhän se ei ole”, kertovat Markuksela ja Kemppainen. Tuolijumppaa voi siis tehdä hyvin erilaisista lähtökohdista ja erilaisia intensiteettejä hyödyntäen.

Kahdesti viikossa tehden kehittävää

Tuolijumppa ylläpitää tai kehittää vartalon isoja lihaksia sekä kehon liikkuvuutta. Yleisesti ottaen kerran viikossa jumppaan osallistuen harjoitus on ylläpitävää, mutta kahdesti viikossa tehden jumppa on kehittävää ja vahvistavaa.

Liikkeet voi tehdä oman kunnon mukaan. Taukoja voi pitää tarpeen vaatiessa ja toisaalta tahtia lisäämällä saa liikkeisiin lisää tehoa.

Jumppaa varten tarvitset tietokoneen tai tabletin, jossa on kamera. Myös älypuhelin käy, jos siihen on ladattu Teams-sovellus.

”Jumpan aikana ainoastaan ohjaajalla on kamera ja mikrofoni päällä. Jumpan alussa ja lopussa jutellaan hetki yhdessä, jolloin muillakin voi olla mikrofonit tai kamerat auki. Kenenkään ei kuitenkaan ole pakko osallistua keskusteluun.”

Myös sähköpostiosoite tulee olla etäyhteyden lähettämistä varten. Ilmoittautumiset voi lähettää osoitteeseen tuija.kemppainen@ouka.fi tai virpi.markuksela@ouka.fi. Ilmoittautumisten toivotaan olevan sitovia, jotta keneltäkään muulta ei viedä jumppapaikkaa pois. Ilmoittautuneita voidaan ottaa siis vain rajallinen määrä.

”Tule meidän kanssa jumppaamaan, niin saat päivääsi uutta puhtia ja iloista mieltä”, kannustavat ohjaajat.

Tuolijumppa sopii liikuntaharjoitteluna kaikenikäisille ja -kuntoisille, vaikka se saatetaan mieltää vain hyvin vanhojen ihmisten liikuntamuodoksi. Liikkeestä mallia näyttää liikunnanohjaaja Virpi Markuksela. Kuvaaja: Hanna Sankala-Sivula

Lue myös

Lue lisää aiheesta