Tunnetko Oulun kaupungin kulttuurikumppanit, osa 3: TaikaBox ry
Oulun kaupunki on solminut kulttuurikumppanuussopimuksia itsenäisten kulttuuritoimijoiden kanssa jo vuodesta 2006 lähtien, ja se on ainutlaatuinen toimintamalli koko maailmassa. Kulttuurikumppanit saavat toimintaansa avustusta ja tuottavat sisältöjä sekä tapahtumia oululaisten käyttöön. Tässä osassa kysymyksiin kulttuurikumppanuudesta vastaa TaikaBox ry:n taiteellinen johtaja Tanja Råman.
Oululainen TaikaBox ry yhdistää toiminnassaan tanssia, eri taidemuotoja ja teknologiaa. Yhdistys kehittää myös kansainvälistä yhteistyötä ja edistää eri alojen ammattitaidon yhdistämistä.
Mikä on keskeisintä toimintaanne, ajatellen kulttuurikumppanuutta?
”TaikaBox ry solmi kulttuurikumppanuussopimuksen Oulun kaupungin kanssa ensimmäistä kertaa tänä vuonna. Sopimuksen avulla pyritään kehittämään erityisesti yhdistyksen vuosittaisia residenssihankkeita: Oulu Dance Hack -tapahtumaa sekä Warjakan taiteilijaresidenssiä”, Tanja Råman kertoo.
Mitä kulttuurikumppanuus Oulun kaupungin kanssa merkitsee toiminnallenne?
”Kulttuurikumppanuus on meille merkittävä tunnustus pitkäjänteisestä työskentelystämme alueella. Se vahvistaa yhdistyksen profiilia ja toimintaedellytyksiä Oulussa sekä pohjoisena toimijana valtakunnallisesti”, sanoo Råman.

Mitä olette tehneet ja mitä teillä on suunnitelmissa kumppanuuskaudelle 2022–2024?
”Jatkamme kansainvälisten residenssihankkeidemme kehittämistä. Molempia pyrimme kehittämään eurooppalaisten yhteistyökumppanien kanssa eteenpäin. Tuotamme myös uusia esityksiä näyttämölle, julkisiin tiloihin sekä sähköisille alustoille yhteistyössä paikallisten ja kansainvälisten tahojen kanssa”, kertoo Råman.
Miten kehittäisitte kulttuurikumppanuustoimintaa?
”Lisäisin verkottumis- ja yhteistyömahdollisuuksia kumppanuusverkoston sisällä sekä paikallisesti että sen ulkopuolella, jotta resurssit tulisi hyödynnettyä mahdollisimman tehokkaasti”, toteaa Råman.

Mitä kulttuurikumppanuus mielestänne tuo oululaisille ja Oulun kaupungille?
”Kumppanuussopimukset tuovat taloudellista vakautta yleensä hyvin epävarmaan kulttuurin kenttään. Niiden avulla voidaan kasvattaa toiminnan määrää sekä varmistaa ympärivuotinen ja monipuolinen taiteen saatavuus kaupungin alueella. Ne nostavat myös mahdollisuuksia saada ulkopuolista rahoitusta ja täten kasvattaa työllisyyttä ja verorahoja Oulussa”, sanoo Råman.
Oulun kaupungin kulttuurikumppaneina on kaikkiaan 18 toimijaa eri taiteen aloilta. Yhteistyön avulla tekijät voivat suunnitella ja kehittää toimintaansa pitkällä aikavälillä. Kumppanuuden myötä kunnallinen kulttuuritoiminta laajenee ja alan ammattilaisten asiantuntijaverkosto kasvaa.
Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.