Siirry suoraan sisältöön

Tulindberg-viikko käynnistyy Oulun Musiikkikeskuksessa jo 29. kerran

10.10.2021

Oulun konservatorion opettajien omaa Tulindberg-viikkoa vietetään 11.- 17. lokakuuta. Konserttiviikko järjestetään jo 29. kerran. Viikon aikana kuullaan yhdeksän ilmaista konserttia, ja tarjolla on laaja kirjo erilaista musiikkia monenlaiseen makuun. Konservatorion opettajakunnan lisäksi esiintyjinä on tänä vuonna myös Limingan seudun musiikkiopiston opettajia sekä kansanmusiikkiyhtye Otra.

Viikko alkaa tanssillisen pianomusiikin tahdissa maanantaina 11. lokakuuta kello 19.00, jolloin Katja Kaijanen ja Antti Manninen soittavat nelikätisesti Bachin, Barberin, Debussyn, Ravelin ja Griegin sävellyksiä. Romantiikan aikakausi jatkuu tiistaina kello 19.00, jolloin sellisti Kati Valkama ja pianisti Hannu Hirvelä tarttuvat yhteen sellokirjallisuuden klassikoista, Frederik Chopinin sellosonaattiin.

Illan toisella puoliskolla saa Oulun kantaesityksensä Carl Frühlingin uusromanttinen ja värikäs klarinettitrio. Tämän teosharvinaisuuden esittävät Kati Valkama, klarinetisti Annamaaria Heikkilä sekä pianisti Sanna Smolander.

Keskiviikkona kolmen kopla

Kolmen huippupianistin kopla valloittaa lavan keskiviikkona kello 19.00. Eeva Havulehto, Laura Röntynen ja Hannu Hirvelä tarjoilevat yleisölle herkullisen ja yllätyksellisen kattauksen pianomusiikkia, impressionismista Freddie Mercury -sovituksiin.

Torstaina konsertoidaan kello 19.00 Oulunsalon kirkossa. Viulistit Silja Lassila ja Sinikka Ala-Leppilampi, kontrabasisti Ari Kivelä sekä urkuri Christian Ahlskog vievät yleisön musiikilliselle matkalle Italiaan, Saksaan ja Itävaltaan. Konsertissa kuullaan barokin ja klassismin ajan klassikoita, säveltäjinä Corelli, Bach, Haydn ja Mozart. Perjantai-iltana on vuorossa perinteinen Koko konsa soittaa -konsertti alkaen kello 18.00, jossa kuullaan runsaasti lyhyitä ja viihdyttäviä ohjelmanumeroita eri opettajien esittäminä.

Viikonloppuna Laiva Toivoa ja barokkia

Viikonloppuna on molempina päivinä tarjolla kaksi konserttia. Lauantain iltapäiväkonsertissa kello 14.00 TerwaTrio juhlistaa 150 vuotta sitten vesille laskettua Laiva Toivoa musiikillisen draaman keinoin. Sopraano Virve Karénin, klarinetisti Mika Ryhtän ja pianisti Sanna Smolanderin lisäksi esityksen toteutuksessa ovat mukana äänisuunnittelija Jukka Ruohomäki, ohjaaja Jenni Kinnunen ja säveltäjä Juha Pisto.

Iltakonsertissa kello 18.00 sukelletaan barokin lempeään maailmaan periodisoittimin. Esiintyjinä on vanhan musiikin taitajia Oulun konservatoriosta sekä Limingan seudun musiikkiopistosta. Sopraano Virve Karén, barokkioboisti Regina Hamarikivi, barokkiviulisti Johanna Leponiemi, cembalisti Laura Röntynen ja viola da gamban soittaja Kati Valkama saavat seurakseen traversisti Pekka Elsilän, barokkisellisti Kaisa Komulaisen sekä arkkiluutisti Kari Suvilehdon.

Viikko huipentuu levynjulkkariin

Sunnuntain aloittaa perinteinen selloresitaali, jossa pitkän linjan pedagogi, sellisti Lauri Laitinen sekä pianisti Sanna Smolander ovat koonneet yhteen sellokirjallisuuden äärilaitoja: Kokkosen moderni sellosonaatti, Piattin klassinen Haydn-sovitus sekä Raution karnevalistinen Divertimento yhdistyvät Stravinskyn balettimusiikkiin. Tässä kello 14.00 alkavassa konsertissa kuullaan myös kantaesityksenä konservatorion musiikin hahmotusaineiden lehtorin, Seppo Torvikosken, pianosävellyksiä.

Konserttiviikko huipentuu kansanmusiikkiyhtye Otran levynjulkistamiskonserttiin kello 18.00. Sytelee-levy soi elävänä ja vahvana, perinnemusiikin ja runouden voimin. Yhtyeessä esiintyvät konservatorion alttoviuluopettaja Jaana Herlevin lisäksi Maarit ja Heikki Saarenkunnas, Heli Haapaniemi ja Lauri Marjakangas moninaisen soitinkavalkadin kanssa.

Konsertit ovat torstain konserttia lukuun ottamatta Oulun musiikkikeskuksen Tulindberg-salissa, ja kaikkiin on vapaa pääsy. Lisätiedot löytyvät Oulun konservatorion nettisivuilta.

Suomen ensimmäinen taidemusiikin säveltäjä, kamarineuvos Erik Tulindberg

- Erik Eriksson Tulindbergin sävellystyö on jäänyt historiankirjoitukselta lähes huomaamatta. Musiikintutkijat ovat kuitenkin nykyään yhtä mieltä siitä, että Tulindberg on maamme vanhin tunnettu taidesäveltäjä ja aikalaisittain taitava säveltäjä.

- Erik Eriksson Tulindberg syntyi Saarenpään kylässä Vähässäkyrössä 22. päivänä helmikuuta 1761

- 1784 Erik Tulindberg, 23-vuotias maisteri, siirtyi Turusta Ouluun auttamaan isäänsä lääninkamreerin tehtävissä

- 1794 hän siirtyi itse Oulun lääninkamreeriksi

- solmi 1787 avioliiton Oulun varakkaimman miehen, hovineuvos Johan Mattsinpoika Nylanderin tyttären Margareta Kristinan kanssa. Avioliitosta syntyi seitsemän lasta.

- 1797 valittiin Tukholman Kuninkaallisen musiikkiakatemian jäseneksi. Syynä huomionosoitukseen saattoi olla musiikkiakatemian perustajalle Patrick Alströmerille omistettu viulukonsertto.

- 1809 Tulindberg muutti perheineen takaisin Turkuun, jossa toimi 1811 lähtien Turun ja Porin läänin lääninkamreerina. Hoiti myös valtiopäivien finanssiasiain toimikunnan päällikön (valtiovarainministerin) virkaa.

- 53-vuotias Erik Tulindberg kuoli lavantautiin Turussa 1. syyskuuta 1814.

 

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Oulun Musiikkikeskuksen lisäksi Tulindberg-viikon tapahtumapaikkana on myös Oulunsalon kirkko. Kuva: arkisto

Lue myös

Lue lisää aiheesta