Siirry suoraan sisältöön

Tule sellaisena kuin olet – yksivuotias yhteisötila Toivo torjuu yksinäisyyttä

21.8.2022

Yhteisötila Toivo täyttää 31. elokuuta yhden vuoden. Matalan kynnyksen paikka Asemakadulla on luotu yksinäisyyden torjuntaan ja kohtaamispaikaksi. Keskeisiä asiakkaita ovat ikäihmiset, erityisryhmät ja erityistä tukea tarvitsevat ihmiset, mutta ovet ovat toki avoimet kaikille.

Yhteisötilaa ylläpitää Caritas-Säätiö ja sillä on kristillisen diakoniatyön tausta. Säätiön diakonia- ja hallintojohtaja Marja-Leena Tahkola tietää, että korona-aika haastoi yhteisöllisyyttä. 

”Yksinäisyys lisääntyi huomattavasti ja ikäihmiset jäivät kotiin kuten hekin, joille lähteminen ja liikkuminen muutenkin on vaikeaa. Yksinäisyyden torjunta on Toivossa keskeistä. Haluamme, että meille voi jokainen tulla sellaisena kuin on ja tuntea olonsa turvalliseksi, tulla nähdyksi, kuulluksi ja kokea osallisuutta”, sanoo Tahkola ja jatkaa, että tässä ajassa tarvitaan yhteisöllisyyttä.

”Sen tarve ei ole kadonnut minnekään. Toki kohtaamme täällä kaikki ihmiset yksilöinä, mutta yhteisöllisyys on lääke yleistyvään yksinäisyyteen.”

Tavoitettu toistatuhatta asiakasta

Toivo on kotipesä erilaisille hankkeille, esimerkiksi Digijelpparille. Sen vapaaehtoiset lähtevät digitaidoissa auttamaan ikäihmistä tämän kotiin. Tarkoitus on, että apu löytyisi juuri oman laitteen käyttöön. 

Myös Toivossa paikan päällä järjestetään digituokioita, joihin voi tulla pyytämään apua oman digihaasteensa kanssa. 

Marja-Leena Tahkola on ollut Caritas-Säätiön diakonia- ja hallintojohtaja kuusi vuotta.

Tahkola lyö pöytään kovat auttamisen luvut.

”Tänä vuonna olemme jo opastaneet 60:tta henkilöä, kun viime vuonna kokonaisuudessaan luku oli yli 90. Yhteensä olemme tavoittaneet toistatuhatta asiakasta DigiJelppari-toiminnan kautta vuoden aikana", Tahkola kertoo.

Senioridigitapahtumia tulossa

Aikuisten Mielikuvitusverstaassa joka toinen keskiviikko kuka tahansa on vapaa toteuttamaan itseään esimerkiksi käsitöillä, laulamalla, kirjoittamalla, soittamalla instrumenttia tai kuvataiteen keinoilla. Tätä verstasta ylläpitää Jelpaten – vapaaehtoisena tuetusti -hanke. Se tukee niitä vapaaehtoisia, jotka eivät muuten pääsisi toimimaan vapaaehtoistyössä.

Miehet puhuvat -iltoja on kerran kuussa syyskuusta joulukuuhun. 

Koronan jälkeen tarvitaan yhteisöllisyyttä ja ystävällisyyttä, ja niitä on tarjolla Toivossa.

Caritas-Säätiö aloittaa myös yhteistyön Oulun kaupungin kanssa järjestämällä Asteen verran -senioridigitapahtumia eri puolilla Oulua. Tapahtumissa ikäimiset saavat digiopastusta. Lisäksi säätiöstä ollaan mukana Oulun löytävässä vanhustyössä. 

Syntymäpäivä elokuun lopussa pursuilee ohjelmaa. Tahkola näkisi mielellään runsasta oululaisten osallistumista esimerkiksi yhteisötaideteoksen toteuttamiseen Toivon seinälle. 

Lisäksi syntymäpäivänä yhteisötilassa on toimintapisteitä sekä kahvitarjoilua ja Prikka-hävikkiruokahankkeen antimia. 

Prikka-hankkeelta saatuja ruokakasseja jaetaan Toivossa joka toinen maanantai 12. syyskuuta alkaen. 

Yhteisötila Toivo sijaitsee osoitteessa Asemakatu 26. Yksivuotissyntymäpäivät järjestetään kaikille avoimena tapahtumana 31. elokuuta klo 13-15. Toivon toiminnasta löytyy tietoa Caritas-Säätiön verkkosivuilta

 

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Toivossa tehdään monenlaista. Tässä leipovat Jelpaten-hankkeen projektipäällikkö Anu Levä, projektityöntekijä Unna Soppela ja vapaaehtoistyöntekijä Laura Kemppainen. Kuvat: Sanna Krook

Lue myös

Lue lisää aiheesta