Siirry suoraan sisältöön

Treeneihin lähtiessä kannattaa ottaa nyt maski mukaan

29.10.2020

Kaupunki antoi koronaan liittyviä ohjeita joukkueurheiluun ja muuhun ryhmässä tapahtuvaan harrastamiseen. Ohjeet ovat voimassa ainakin 12. marraskuuta asti.

Oulussa on todettu viime aikoina paljon koronatapauksia, jotka liittyvät ryhmässä tapahtuvaan liikuntaan tai muuhun harrastamiseen. Syyslomaviikolla todettiin 80 uutta koronatapausta, joista lähes 30 prosenttia oli lähtöisin harrastustoiminnasta. Aiemmin harrastustoimintoihin ei ole yhdistetty joko yhtään tai juuri lainkaan koronatapauksia Oulussa.

Muun muassa näitä tietoja käytiin läpi keskiviikkona Oulun kaupungin ja urheiluseurojen edustajien yhteisessä koronaa koskevassa keskustelutilaisuudessa. Ajan hengen mukaisesti tilaisuus pidettiin etäyhteydellä.

”Urheilutilanteissa tulee kontakteja ja sitä kautta altistuksia paljon”, kertoi Oulun kaupungin tartuntataudeista vastaava lääkäri Jarkko Huusko. Joukkueessa tai muussa ryhmässä yksikin todettu koronatapaus tarkoittaa helposti isoa määrää karanteeniin joutuvia.

Ei riskiluokituksia lajeista

Oulun kaupunki ei ainakaan tällä hetkellä luokittele liikuntalajeja tai muita harrastuksia korkean tai matalan riskin lajeiksi. Samaa harrastustoimintaa voidaan toteuttaa hyvin erilaisilla tavoilla. Kaikessa harrastustoiminnassa on kuitenkin tehtävissä edelleen muutoksia, jotka vähentävät viruksen leviämistä.

Tartuntataudeista vastaava lääkäri Teija Puhto Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiristä muistutti, että koronavirus on herkästi leviävä tauti. Koronavirukseen sairastuneella voi kuitenkin olla hyvin lievät oireet.

”Saattaa olla esimerkiksi kurkku kipeä tai nuhaa”, kuvasi Puhto.

Yhdessä helpon tarttuvuuden ja lievien oireiden kanssa koronaviruksen leviämisen estäminen on haastavaa. Kaupunki ohjeistaakin kaikkia harrastuksiin osallistuvia tulemaan paikalle ainoastaan ehdottoman terveenä. Harjoituksiin pitäisi myös tulla porrastetusti ja varusteet päällä. Pois lähdetään mahdollisuuksien mukaan suoraan kotiin, ilman yhteisten pukuhuoneiden käyttöä.

Kaupunki toivoo myös, että harrastusporukoissa vältettäisiin ryhmien sekoittamista. Jos mahdollista, ryhmäkokoja tulisi myös pienentää. Halailut, huutamiset ja tarpeettomat kokoontumiset voi jättää suosiolla pois. Saattajien ja huoltajien oleskelua harrastustiloissa tulee välttää. Jos mahdollista, harrastuksia ja toimintoja tulisi myös siirtää ulos tai osittain etänä toteutettaviksi. Turvaetäisyyksien säilyttämistäkään ei voi korostaa liikaa.

Kasvomaskit nykyistä laajemmin käyttöön

Kasvomaskin käyttöä suositellaan nyt Oulussa kaikille 15 vuotta täyttäneille kaikissa sisäliikunta- ja harrastetiloissa ainakin 12.11.2020 asti koronavirustilanteen rauhoittamiseksi. Maskien käyttövelvoite koskee kaikkea sisäliikuntaa, myös koulujen liikuntatilojen seura- ja harrastuskäyttöä sekä jäähalleja.

Maskisuositus ei koske liikuntasuoritusta. Kasvomaskin käyttöä ei edellytetä henkilöiltä, jotka eivät terveydentilansa vuoksi voi maskia käyttää. 

Asiakkaat hankkivat kasvomaskinsa itse. Maskin tulee olla puettuna saavuttaessa sisäliikunta- ja harrastetiloihin. Maskia tulee käyttää liikuntatilojen lisäksi aulatiloissa, saapumis- ja kokoontumistiloissa, pukuhuoneissa, katsomoissa ja muissa vastaavissa tiloissa.

”Visiiri ja maski molemmat kelpaavat”, sanoi Puhto.

Yleisötilaisuuksissa, kuten otteluissa, esityksissä ja peleissä, noudatetaan viranomaisohjeita. Kaupungin sisäliikuntatilojen katsomoissa suositellaan käytettävän kasvomaskia. Katsomoissa ja tapahtumissa huolehditaan turvaväleistä ja muusta terveysturvallisuudesta.

Liikuntapaikat pidetään vielä auki

Liikunta- ja harrastuspaikat pidetään Oulussa edelleen auki. Turvavälejä tulee edelleen noudattaa kaikissa paikoissa. Tarvittaessa samassa tilassa olevien määrää tai toimintaa voidaan rajoittaa, jos turvavälejä ei voida noudattaa. Asiakasmäärä arvioidaan aina tila- ja tilannekohtaisesti.

Teija Puhto muistutti myös valtioneuvoston periaatepäätöksestä, jonka mukaan koronaepidemian kiihtymisvaiheessa julkiset tilat voidaan kokonaan sulkea. Leviämisvaiheessa aikuisten sisätiloissa tapahtuva ryhmäharrastustoimintaa voidaan myös keskeyttää. Oulussa ollaan tällä hetkellä perusvaiheen ja kiihtymisvaiheen kynnyksellä. Lasten harrastustoiminnan keskeyttämisen kynnystä pidetään suurempana kuin aikuisten harrastusten.

Oulun kaupunki vetoaa yksityisten yritysten ja yleishyödyllisten toimijoiden hallinnoimiin tiloihin ja toteuttamaan toimintaan, että ne noudattaisivat omassa toiminnassaan samoja toimintatapoja kuin kaupunki viruksen leviämisen ehkäisemiseksi.

Näillä näkymin kaupunki ja urheiluseurat keskustelevat korontilanteesta seuraavan kerran noin kolmen viikon päästä.

Pallo, jolla on kasvomaskit.
Turvallinen harrastaminen on kaikkien etu. Liikuntasuorituksen aikana kasvomaskin käyttöä ei kuitenkaan edellytetä.
Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Kasvomaskin lisäksi myös käsidesin käyttöä suositellaan liikuntapaikoille tullessa. Kuva Raatin uimahallin aulasta. Kuvaaja: Hanna Sankala-Sivula

Lue myös

Lue lisää aiheesta