Siirry suoraan sisältöön

Torilla kesä on lähtenyt käyntiin rauhallisesti

17.6.2020

Kauppatorilla torimyyjät tarjoavat oululaisille niin tuoreita herkkuja kuin käsitöitäkin. Alkukesän säät tuntuvat hellivän sekä asiakkaita että myyjiä.

Aurinkoinen keli on houkutellut oululaisia lauantaisena aamupäivänä torille. Vaikkei kello ole vielä kahtatoistakaan, riittää varsinkin tuoreita vihanneksia, marjoja ja hedelmiä myyvillä kojuilla asiakkaita.

”Aika hiljainen tämä aamu on ollut”, valittelee kuitenkin myyjä Ilpo Roivainen. Haukiputaan Tuoretuotteen kojulla myydään nimensä mukaisesti tuoreita kasviksia.

Roivainen on avannut kojunsa tälle kesää vasta edellisenä päivänä. Kauppa on lähtenyt rauhallisesti käyntiin, mutta hän katsoo kohti tulevia kuukausia optimistisesti.

”Ilmathan ne ratkaisevat”, Roivainen toteaa. ”Jos ilmat ovat hyvät, niin silloin sitä kulkijaa aina on.”

Päivän säätä hän kuvailee optimaaliseksi. Jos parinkymmenen asteen lämpötilat ja auringonpaiste jatkuvat läpi kesän, uumoilee Roivainen myynninkin olevan hyvää.

Kaisalla on päässään itse virkkaamansa hattu.

Käsityöt käyvät kaupaksi

Vaikka iso osa torin kojuista onkin täynnä syötäviä tuotteita, on esimerkiksi käsitöillekin omat ostajansa. Kempeleestä Oulun torille saapunut Kaisa, myy itse virkkaamiaan hattuja sekä kieloja, joita hän on ystävänsä kanssa poiminut.

”Sanotaan että kauppa on lähtenyt käyntiin jotenkuten”, hän mietiskelee. ”Hissun kissun.”

Kaisa on myynyt tuotteitaan jo useampana vuonna torilla. Edeltäviin vuosiin verrattuna hän kokee tämän kesän olevan hiljaisempi.

”Toivottavasti kauppa käy, liikkeet aukeaisivat ja tapahtumia saataisiin järjestää”, hän luettelee toiveitaan kesälle.


Paulan Kojussa kauppa on käynyt vilkkaasti. 

Auringonpaiste on tuonut mukanaan asiakkaat

Paula Kauppinen-Suikki hymyilee leveästi asiakkaille pakatessaan marjoja muovipussiin Paulan Kojun valikoimista. Hän kertoo toimineensa torimyyjänä Oulun torilla jo neljänkymmenenviiden vuoden ajan. Torimyyjiä on suvussa jo kolmessa sukupolvessa.

Tämä kesä ei tunnu Kauppinen-Suikin mielestä juurikaan edeltäviä hiljaisemmalta.

”Tuntuu, että tänä vuonna on jopa vilkkaampaa”, hän naurahtaa. ”Ihmiset ovat onnellisia, kun tori on taas avattu.”

Kauppa Paulan Kojussa on hänen mukaansa lähtenyt käyntiin erittäin hyvin.

”Kelit ovat olleet loistavat ja se koronanpirulainen on alkanut helpottamaan”, Kauppinen-Suikki selittää. ”Tunnelma on vapautunut.”

Kuten muutkin torimyyjät, kokee Kauppinen-Suikki hyvän sään tuovan asiakasvirrat torille.

”Toiveissa on, että aurinko paistaa ja saamme runsaasti marjoja myyntiin”, hän hymyilee.

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Ilpo Roivainen seisoo torilla teltassaan.
Ilpo Roivainen myy tuoreita kasviksia, hedelmiä ja marjoja Oulun kauppatorilla. Kuvat: Martta Häyrynen

Lue myös

Lue lisää aiheesta