Siirry suoraan sisältöön

Tietoa vaaleista ja äänestämisestä maahanmuuttaneille ja vieraskielisille

28.5.2021

Suomessa järjestetään kuntavaalit 13. kesäkuuta. Aikaisempien vaalien perusteella tiedämme, että maahanmuuttajien äänestysaktivisuus vaihtelee lähtömaittain ja on kauttaaltaan kantasuomalaisia alhaisempaa. Tähän on monia syitä, mutta yksi keskeinen ongelma on riittävän ja ajantasaisen tiedon puute oman äänioikeuden käyttämisestä.

Tämän vuoksi Monikulttuurikeskus Villa Victor järjesti yhteisyössä maahanmuuttajaneuvoston ja Pohjois-Suomen ETNOn kanssa 17. toukokuuta vaali-infon Oulun maahanmuuttaneille ja vieraskielisille. Vaali-info järjestettiin webinaarina, joka tallennettiin.

Vaali-infon tallenne on nähtävillä Mun Oulussa. Tallenteessa on sekä suomen- että englanninkieliset tekstitykset.

Vaali-info-videon avulla pyritään tavoittamaan mahdollisimman laajasti maahanmuuttaneiden ja vieraskielisten parissa toimivia tahoja ja yhteisöjen edustajia, jotta he voisivat jakaa tietoa vaaleista, äänioikeudesta ja erikielisistä materiaaleista toimiessaan vieraskielisten ja maahanmuuttaneiden parissa. Villa Victorin monikieliset neuvojat voivat kertoa vaaleista ja äänioikeudesta omalla kielellä asiakkaille, jos erikielisten materiaalien kautta ei löydy riittävää tietoa.

Vaali-infossa hallintojohtaja Ari Heikkinen antaa tietoa äänestyksestä ja äänioikeuden käyttämisestä. Kaupunginlakimies Jukka Lampén kertoo paikallisista vaalijärjestelyistä Oulussa. ETNO:n ja maahanmuuttajaneuvoston edustajien esitykset kertovat vaaleista kuntapäättäjän silmin sekä kuntalaisen ajatuksia, miksi äänioikeutta kannattaa käyttää. 

Villa Victorissa toimivan Monine-hankkeen eli Oulun alueen maahanmuuttajien neuvonnan ja ohjauksen kehittämishankkeen projektipäällikkö Rikupekka Leinonen esittelee eri kielisiä materiaaleja vaaleja koskien ja kertoo, mistä niitä löytää. Hyvinvointipäällikkö Arto Willman kertoo, miksi on tärkeää jakaa vaalitietoutta vieraskielisille yhteistyössä ja eri kanavien kautta.

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.

Lue myös