Siirry suoraan sisältöön

Tiernasäätiö: Murjaanien kuninkaan kasvoja ei jatkossa mustata

11.10.2021

Pitkä suomalainen ja erityisesti oululainen tiernapoikaperinne on muuttumassa. Tiernasäätiön hallitus linjaa, ettei sen järjestämissä tapahtumissa Murjaanien kuninkaan kasvojen mustaamista enää sallita. Säätiö suosittelee muillekin, että jatkossa vain kuninkaan leuka ja suun ympäristö maalataan, jotta rasistisilta viittauksilta vältytään.

Tiernasäätiö on päättänyt viime syyskuisessa kokouksessaan, että sen järjestämissä tilaisuuksissa Murjaanien kuninkaan kasvojen mustaamista ei enää sallita. Säätiö suosittelee kaikille muillekin, että Murjaanien kuninkaan roolihahmon esittäjällä on tumma vaatetus ja parta tai kasvojen alaosa mustattu vain nenän alapuolelta vanhan perinteen mukaisesti tai muuten siten, että rasistiseen blackface’iin ei viitata.

”Murjaanien kuninkaan naaman mustaaminen on herättänyt reaktioita, joissa se on yhdistetty rasistiseen blackface-toimintaan. Olemme halunneet kuunnella yhteiskunnan reaktioita rasismiin ja ottaa ne todesta", ilmoittaa Tiernasäätiö.

Tiernapojat perustuvat kansainväliseen kolmen kuninkaan mysteerinäytelmäperinteeseen. Kuninkaat edustavat kolmea maanosaa Eurooppaa, Aasiaa ja Afrikkaa. Näytelmässä afrikkalaista kuningasta edustava Murjaanien kuninkaan roolihahmoa on vuosikymmeniä haluttu tuoda esiin joko mustalla parralla tai meikkaamalla kasvot tummiksi sekä kuninkaan tummalla vaatetuksella.

”Haluamme, että perinteiseen tiernapoikanäytelmään ei liitetä sille vieraita merkityksiä, vaan että se säilyy tulevaisuudessakin suomalaiseen jouluun kuuluvana, pääasiassa nuorten esittämänä moniarvoisena joulunäytelmänä”, toteaa säätiö.

Tiernasäätiö ei myöskään edellytä naispuolisilta esiintyjiltä parran tai viiksien meikkaamista kasvoihin. Asusteet ja näytelmän kulku tuovat esiin roolit.

Tiernapoikanäytelmän halutaan ilmentävän monipuolista nuorisokulttuuria. Tiernalaulukilpailussa joukkueiden tulee löytää neljä jäsentä, joiden laulu ja stemmat toimivat joko yksi- tai moniäänisesti, heidän täytyy harjoittaa lavaesiintymistä ja koreografiaa ja luoda oma ilmeensä asusteilla. Nuoret saavat hyvää kokemusta esiintymisiinsä erilaisissa tilanteissa ja erilaisen yleisön edessä.

Seuraava kilpailu marraskuun lopussa

Tiernasäätiö järjestää seuraavat tiernalaulukilpailut 27.-28 marraskuuta 2021 Oulun Rotuaarilla. Säätiö haluaa tapahtumalla elävöittää nuorisokulttuuria ja mahdollistaa nuorille laulamisen, näyttelemisen ja esiintymisen ilon.

”Koronatauon jälkeen tämä on entistä tärkeämpää. Tiernapojilla on pitkä perinne. Se on kuulunut upeana joulunäytelmänä suomalaiseen joulukulttuuriin”, säätiöstä todetaan.

Tämän vuoden kilpailun tuomaristo on poikkeuksellisen ammattitaitoinen. Mukana ovat puheenjohtaja, laulupedagogi Matti Pelo, oopperalaulaja, baritoni Esa Ruuttunen, kapellimestari, säveltäjä Jaakko Kuusisto sekä  pitkäaikainen tiernapoikatuomariston jäsen Ulla Lassila.

Tiernapoikakilpailussa on kolme sarjaa; perinteinen, yleinen ja mukaelmat. Kunkin sarjan kolme parasta palkitaan sekä parhaat neljä osasuoritusta. Kilpailuun ilmoittautuminen avataan Tiernakaupunki.fi-sivustolla lokakuun aikana.

Koronan vuoksi edelliset Tiernapoikakilpailut järjestettiin vuonna 2019.

 

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Tiernasäätiö järjestää jälleen tiernalaulukilpailut 27.-28 marraskuuta Oulun Rotuaarilla. Edellisen kerran kisat järjestettiin vuonna 2019, jolloin perinnesarjan voitti Ynnin Tiernat. Kuva: Tiernasäätiö

Liittyvät sisällöt

Lue myös

Lue lisää aiheesta