Siirry suoraan sisältöön

Terveysjohtaja Mäkitalo: ”Tällä menolla Oulu siirtyy pian leviämisvaiheeseen”

27.11.2020

Koronatilanne ei näytä hiipumisen merkkejä Oulussa. Terveysjohtaja Mäkitalon mukaan edelleen tärkeintä on mennä testeihin, jos on pieniäkin oireita. Liian monta tartuntaketjua on lähtenyt liikkeelle, kun pieniä oireita ei huomioida. Kuuntele terveysjohtaja Mäkitalon ja kaupunginjohtaja Laajalan terveiset videolta.

Kuluva viikko on tartuntamäärien suhteen huonompi kuin edellinen viikko, jolloin hälytyskellot alkoivat jo soida.

”Tilanne on vakava, se täytyy myöntää. Ryppäitä on tullut Ouluun”, toteaa kaupunginjohtaja Päivi Laajala videolla.

”Perjantai-iltapäivän tilanne voi olla jo yli sata tartuntaa”, terveysjohtaja Jorma Mäkitalo kertoo. ”Vielä pysymme ajan tasalla tartuntojen jäljittämisessä. Jos tilanne muuttuu, resursseja lisätään tarpeen mukaan.”

Kontakteja tulisi vähentää päivän aikana

Oululaisille ja koko Pohjois-Pohjanmaan alueelle on annettu uudet koronasuositukset torstaina. Terveysjohtaja painottaa, että suosituksia tulee noudattaa.

”Maskien käyttösuositus laajentunut Oulussa. Toisen asteen opiskelijat, mukaan lukien korkeakoulut, käyttävät maskeja. Lisäksi kaikessa sisätyössä tulisi käyttää maskeja.”

Etätyösuositusta on myös kovennettu. Työnantajien tulisi ohjata etätyöhön niissä työpaikoissa, joissa se mitenkään on mahdollista.  

”Tärkeintä on vähentää ihmiskontakteja päivän aikana”, Mäkitalo tiivistää.

Suosituksissa rajoitetaan myös yksityistilaisuuksia.

”Uusi suositus on, että yksityistilaisuuksia ei vietetä yli kymmenen hengen porukoissa.”

Odotuksena on, että uusien suositusten teho alkaisi näkyä aikaisintaan viikon tai kymmennen päivän päästä.

Oulu alkaa lähentyä koronan leviämisvaihetta ensi viikolla. Mäkitalo kuvailee epidemian vaihteita liikennevaloin; perustaso on vihreä, kiihtymistaso keltainen ja leviämistaso on punainen.

”Paras tilanne epidemiassa on perustaso, jolloin tartuntoja on vähän ja ne ovat hallittavissa. Kiihtymisvaiheessa alkavat kellot soida, ja Oulu on nyt kiihtymisvaiheessa. Leviämisvaiheessa on jo tarve voimakkaille toimille. Siitä vaiheesta Oulu ei enää ole kaukana, jos tilanne jatkuu samankaltaisena.”

Kaupungin työntekijät toimivat esimerkkinä muille

Hallitus on todennut, että leviämisvaihetta lähestyvien alueiden tulisi harkita tartuntaherkkien tilojen sulkemista. Kaupunginjohtaja Laajalan mukaan, mikäli Oulussa on tarvetta tilojen sulkemiseen, viranhaltijat tekevät päätöksiä tarvittaessa nopeasti.

”Päätökset tehdään yhteistyössä eri tahojen kanssa. Jos tartuntatilanne edellyttää, kaupungin tilat ovat nopeastikin suljettavissa. Tässä tilanteessa on aika todennäköistä, että joudumme vielä pohtimaan toimia”.

Kaupunki velvoittaa, että työntekijät noudattavat yhteisiä suosituksia ja toimivat niiden mukaisesti mahdollisuuksien mukaan.

”Jokaisen tulee suhtautua suosituksiin vakavasti. Työntekijät toimivat esimerkkinä muille kaupunkilaisille.”

 

Juttua täydennetty klo 17:

Tänään perjantaina Oulussa on todettu uusia koronatartuntoja yhteensä 69 kappaletta. Tartunnoista 21 kappaletta on oululaisilla ja 48 kappaletta Stora Ensoon liittyvillä ulkopaikkakuntalaisilla ja ulkomaalaisilla. Stora Enson tilanne vaikuttaa Oulun tartuntamääriin suuresti.

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.

Liittyvät sisällöt

Lue myös

Lue lisää aiheesta