Siirry suoraan sisältöön

Terveysjohtaja Jorma Mäkitalo – testeihin edelleen hyvin lievilläkin oireilla

11.11.2020

Oulussa on tällä viikolla maanantain ja keskiviikon välillä todettu 10 uutta koronatartuntaa. Oulun kaupungin terveysjohtaja Jorma Mäkitalo kertoo kaupungin koronatilanteesta Mun Oulun videohaastattelussa keskiviikkona 11.11. iltapäivällä.

”Tähän lukuun voi vielä illalla tulla lisää”, Mäkitalo huomauttaa.

Oulun kaupungin ja THL:n erilainen tapa raportoida tartuntamääriä on aiheuttanut keskustelua. Mäkitalo muistuttaa, että pidemmällä aikavälillä luvut ovat samat.

”Kyse on erilaisesta aikaikkunasta. THL ilmoittaa joka päivä klo 12 edellisen vuorokauden positiiviset tulokset sekä muutaman edellisen päivän ajalle osuvat positiiviset tulokset. Me ilmoitamme vain yhden päivän aikana tiettyyn kellonaikaan mennessä tulleet uudet tartunnat. Kaupungin ja THL:n luvut ovat samat, kun tartuntoja tarkastellaan noin viikon ajalla”, Mäkitalo vakuuttaa.

Syy kaupungin linjalle on selkeä.

”Halusimme pari viikkoa sitten lisätä tiedottamista ja kertoa joka päivä kaupungin tartuntatilanteen, jotta kaupunkilaiset pysyvät miettimään omia ratkaisujaan. Ja ne jokaisen henkilökohtaiset ratkaisut ovat epidemian hallinnassa ne ratkaisevimmat”, Mäkitalo painottaa.

Testiin lievilläkin oireilla

Terveysjohtaja Jorma Mäkitalo on huolissaan testimäärien laskemisesta Oulussa, sillä testaaminen on tärkeä osa epidemiataistelua. Mäkitalo kehottaakin nyt kaupunkilaisia menemään testeihin erittäin matalalla kynnyksellä.

”Nyt pitäisi mennä hanakasti testeihin myös lievillä, suorastaan naurettavan pienilläkin oireilla, sellaisille, joiden kanssa normaalisti menisimme töihin ja kärsisimme nahoissamme”, Mäkitalo kertoo.

Ajanvaraus onnistuu helposti osoitteen www.ouka.fi/korona kautta. Kaupunki on myös lisännyt helposti saavutettavia koronanäytteenottopisteitä, viimeksi Limingantulliin entisiin Halpa-Hallin tiloihin.

Terveysjohtaja Mäkitalon mukaan aitona huolena on, että ihmisiä alkaa väsyttää testissä käyminen.

”Olen kuullut, että ihmiset ovat käyneet viisikin kertaa testissä. Silti tsemppaan, että käykää testeissä, sillä vain siten pysymme tämän taudin jäljillä”, Mäkitalo vetoaa.

Ei olla vielä maalissa

Alueellinen koordinaatioryhmä päätti jatkaa Oulua koskevia, muuta maakuntaa tiukempia suosituksia esimerkiksi maskien käyttämisestä ainakin torstaihin 3.12. saakka. Tilannetta tarkastellaan seuraavan kerran 1.12.

”Emme ole vielä sillä matalalla tartuntatapausten tasolla, jolla olimme ennen syyslomaa, jolloin tartunnat kääntyivät selkeään nousuun. Siksi päätimme, että turvallisinta on jatkaa suosituksia ainakin vielä kaksi viikkoa”, Mäkitalo avaa.

Vaikka juuri nyt näyttää siltä, että viikkojen 43 ja 44 huippu on Oulussa ohitettu, terveysjohtaja Mäkitalo kehottaa elämään vastuullisesti jatkossakin.

”Suosituksia tulee noudattaa, käsiä tulee pestä 20 kertaa päivässä ja riskiryhmien luokse ei sovi mennä, jos on tavattu isoja ihmisryhmiä. Tällaisessa tilanteessa saatamme joutua elämään aika kauankin” Mäkitalo muistuttaa.

Tällä viikolla saatuja uutisia rokotetutkimuksen etenemisestä Jorma Mäkitalo pitää hyvinä ja rohkaisevina.

”Luulen kuitenkin, että rokotuksiin päästään Oulussa toden teolla vasta ensi vuoden jälkimmäisellä puoliskolla”, Mäkitalo huomauttaa.

Onko terveysjohtaja itse jaksanut ja muistanut noudattaa kaikkia suosituksia?

”Kieltämättä alussa oli logistiikassa järjestämistä niin, että maskeja löytyi autosta, työlaukusta, takintaskusta, eteisen lipaston päältä. Sitähän ei koskaan tiedä, milloin piipahtaa kaupassa ja tarvitsee maskia, ja varsinkin terveysjohtajana täytyy esimerkkiä näyttää. Tunnustan, että kerran menin kauppaan ilman maskia – ostamaan maskeja”, Mäkitalo kertoo.

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.

Liittyvät sisällöt

Lue myös

Lue lisää aiheesta