Siirry suoraan sisältöön

Terveysjohtaja Jorma Mäkitalo: Suosittelen ikäihmisille koronarokotteen ottamista

17.3.2021

Oulun kaupungin koronarokotukset etenevät Ouluhallissa suunnitelman mukaan. Tällä viikolla on puhuttu AstraZenecan rokotteen mahdollisista sivuvaikutuksista, erityisesti kohonneesta veritulppariskistä. Oulun kaupungin terveysjohtaja Jorma Mäkitalo rauhoittaa huolestuneita kuntalaisia.

”Suomessa on sellainen järjestelmä, että saamme ehkä maailman tarkinta tietoa rokotteista ja niiden seurauksista. Juuri päättyneessä THL:n rokoteinfossakin todettiin, että Suomessa ei ole ilmaantunut mitään riskiin viittaavaa. Suosittelen ottamaan AstraZenecan rokotteen, se suojaa vakavalta tautityypiltä. Ja juuri nyt on ne viikot, jolloin rokote kannattaa ottaa”, Jorma Mäkitalo toteaa.

Jorma Mäkitalon mukaan rokotukset ovat Oulussa menneet niin kuin on suunniteltu. Mäkitalo lähettää kiitokset esimerkiksi Oulu Sinfonialle, jonka minikonsertti rokotusten alkupäivinä Ouluhallissa sai paljon kehuja.  

”Rokotukset ovat menneet Ouluhallissa kaikkinensa hyvin. Pieniä jonoja on muodostunut, mutta ne on saatu hoidettua.

Muuntovirus tulee Ouluunkin

Koronatilanne Oulussa on ollut viime viikot kaupunginsairaalan ryvästä lukuun ottamatta tasainen.

Myös muuntovirusta on havaittu Oulun seudulla vasta vähän. Jorma Mäkitalo pitää vääjäämättömänä, että muuntovirus rantautuu Ouluunkin.

”Varaudumme siihen, että se aiheuttaa meillä yhden tautiaallon ennen kesää”, Mäkitalo arvioi.

Ravintolasulkua on pidetty pohjoisessa epäoikeudenmukaisena tautitilanteeseen nähden. Jorma Mäkitalo näkee ravintolasulun ennakointikeinona tulevia viikkoja ajatellen.

”Haluamme painaa tapausmäärät alemmaksi. Mitä alemmalta tasolta lähdemme, sitä paremmat mahdollisuudet meillä on rajoittaa epidemiaa. Emme esimerkiksi ole vielä nähneet hiihtolomien vaikutuksia koronatilanteeseen. Siinäkin mielessä ravintolasulku on perusteltu ja kohdistuu oikeaan väestöryhmään eli nuoriin aikuisiin”, Jorma Mäkitalo huomauttaa.

Pohjois-Pohjanmaa jatkaa lähiopetuksessa

Sulkutilan uutisoinnissa kerrottiin alkuun, että yläkoulut menevät etäopetukseen ja yli 12-vuotiaiden harrastustoiminta keskeytyy kaikilla leviämis- ja kiihtymisvaiheen alueilla. Pohjois-Pohjanmaa on kiihtymisvaiheessa, mutta meillä lähiopetus ja nuorten harrastaminen jatkuvat.

”Kiihtymisvaiheen alueilla kyse oli suosituksesta. Koska meidän alueellamme ei ole tarvetta kohdistaa rajoituksia lapsiin ja nuoriin, siihen ei lähdetty. Arvioisin, että se on ollut oikea ratkaisu”, Mäkitalo kertoo.

Oulussa päästiin helmikuussa jo rajoituksia hetkeksi höllentämään, muun muassa yli 65-vuotiaat pääsivät hetkeksi uimahalliin ja kuntosaleille. Reilu viikko sitten tämä peruttiin eikä Jorma Mäkitalo näe, että uusia höllennyksiä olisi heti näköpiirissä, muun muassa muuntoviruksen vuoksi.

Jorma Mäkitalo ennustaa myös, että kesä mennään vielä aika varovaisissa merkeissä. THL totesi keskiviikkona, että kaikki yli 16-vuotiaat olisi Suomessa rokotettu heinäkuun alkuun mennessä. Mäkitalo suhtautuu tähän varauksella.

”Uusia rokotuksia tulee, mikä on hieno asia. Tuntuu kuitenkin, että rokotuksia toimittavat yhtiöt korjaavat saatavia määriä alaspäin. Luulen, että pääsemme rokottamaan väestöä laajasti kesän alussa ja se jatkuu loppukesään ja alkusyksyyn”, Mäkitalo arvioi.

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.

Lue myös

Lue lisää aiheesta