Siirry suoraan sisältöön

Terveysjohtaja Jorma Mäkitalo: maskeja jaetaan vähävaraisille Oulussa ensi viikolla

14.8.2020

Oulun kaupungin terveysjohtaja Jorma Mäkitalon mukaan koronatilanne on Oulussa edelleen rauhallinen. Tästä huolimatta myös Oulussa on voimassa hallituksen ja THL:n torstaina antama kasvomaskisuositus.

Suosituksen mukaan maskia tulee käyttää erityisesti joukkoliikenteessä, jossa turvallisten etäisyyksien pitäminen on vaikeaa. Lisäksi maskia suositellaan käytettäväksi, kun ollaan menossa koronatestiin tai liikutaan julkisella paikalla testin tulosta odottaessa. Myös ulkomailla matkustaneiden ja sen myötä omaehtoisessa karanteenissa olevien ihmisten tulee käyttää maskia, jos on välttämätöntä liikkua kodin ulkopuolella.

”Virallisen suosituksen myötä maskien käyttäminen toivottavasti nyt normalisoituu, eikä kukaan kummastele maskeja käyttäviä. Suositus myös edelleen vahvistaa sitä, että meillä kaikilla on nyt vastuu siitä, ettei epidemiatilanne pahene täällä”, Jorma Mäkitalo toteaa.

Maskit jakoon ensi viikolla

Pääministeri Sanna Marin lupasi torstaina, että vähävaraiset ihmiset saavat maskit maksutta. Oulussa tilanteeseen on varauduttu tilaamalla pestäviä kangasmaskeja rutkasti etukäteen. Maskeja aletaan todennäköisesti jakaa hyvinvointikeskuksissa 17.8. alkavalla viikolla.

”Me emme tule tarkastamaan, onko maskin hakija vähävarainen vai ei. Luotamme siihen, että ne, joilla on varaa maskiin, maksavat sen itse kuten pääministerikin esitti. Siten maskeja riittää aidosti vähävaraisille”, Jorma Mäkitalo vetoaa.

Myös etätöistä annettiin torstaina suosituksia. Suomen kaupungeista esimerkiksi Turku on antanut omia suosituksiaan jo ennen hallituksen ja THL:n toimia. Oulussa on tähän valmius, mutta ei nyt tarvetta.

”Emme halua mennä rajoitustoimissa liian pitkälle. Oulussa tilanne on aivan erilainen kuin Turussa, pääkaupunkiseudusta puhumattakaan. Tasapainoilu terveyden, turvallisuuden ja normaalin toimeliaisuuden välillä on aika tarkkaa”, Mäkitalo painottaa.

Viranomaisten työnjako puhututtaa

Viranomaisten työnjako ja keskinäiset vastuut ovat puhututtaneet koko koronakriisin ajan. Viimeisin puheenaihe on ollut ulkomailta tulevien pakkokaranteeni, jonka määrää kunnan tartuntatautilääkäri. Kunnan tartuntatautien torjunnasta vastaava toimielin taas voi päättää toimialueellaan esim. oppilaitosten ja päiväkotien sulkemisesta.

”Oulussa tartuntataudeista vastaava lääkäri on Jarkko Huusko ja torjunnasta vastaava toimielin on hyvinvointilautakunta. Meille Oulussa työnjako ja vastuut ovat olleet alusta asti selvät”, Jorma Mäkitalo vahvistaa.

Oulussa testiin pääsee ripeästi

Koronatestaamisen kapasiteetti on ollut elokuun alussa lujilla koko maassa. Myös Oulussa kysyntä jopa viisinkertaistui hetkessä. Oulun kaupunki on pystynyt vastaamaan tarpeen kasvuun kohtuullisen hyvin.

”Meillä on parempi tilanne kuin etelässä. Täällä pääsee testiin yleensä korkeintaan päivän viiveellä ja vähällä jonottamisella. Olemme pystyneet lyhyessä ajassa nostamaan kapasiteetin noin 350 viikoittaisesta testistä yli kahteen tuhanteen. Erityiskiitokset lähetän hyvinvointikeskusten työntekijöille, jotka ovat tehneet pyyteettä pitkää päivää”, Mäkitalo kiittelee.

Terveysjohtaja Jorma Mäkitalon lyhyt kesäloma meni suositusten mukaisesti.

”Ulkomaanreissu jäi nyt tekemättä. Pisin matka suuntautui Posiolle, muuten latauduttiin syksyyn kotona Oulussa.”

Liittyvät sisällöt

Lue myös

Lue lisää aiheesta