Siirry suoraan sisältöön

Terva-ajot ry järjestää rautaisella kokemuksella polkupyöräkilpailuja isoille ja pienille

23.6.2021

Terva-ajot ry järjestää juniori ja masters -ikäluokkien SM-kisat jälleen Syötteellä, SM-kortteliajot ja SM-joukkueaika-ajot sekä Tervaetapit Oulussa ja Muhoksen Montassa. Lasten Tour de Kids -etappeja ajetaan tänä vuonna viidet eri puolilla Oulua.

Pekka Hartikka perusti Terva-ajot ry:n vuonna 2013. Terva-ajot ry järjesti viime vuonna 2020 Suomen kaikki maantiekilpapyöräilyn SM-kilpailut Oulussa ja Syötteellä, koska koronan vuoksi niitä ei voitu järjestää eteläisessä Suomessa. Terva-ajot on Suomen Pyöräily ry:n jäsenseura.

Hartikka vastaa Terva-ajot ry:n järjestämien kilpailujen ideoinnista, suunnittelusta, tiedottamisesta ja markkinoinnista yksin, mutta toteuttaa kaikki järjestämänsä kisat aina pitkälti samojen, tapahtumiin sitoutuvien  yhteistyökumppaneiden kanssa.

"Syöpälasten hyväksi talkoileva Team Rynkeby - God Morgon Oulun joukkue takaa ISM- ja SM-kisojen sujuvuuden vuosien kokemuksella. Myöskään ilman Lintulammen asukastuvan eli Höyhtyän Välkkeen, kiinteistöhuolto Jurvelinin, Karjasillan seurakunnan ja Oulun kaupungin tukea, hommista ei tulisi mitään. Tänä vuonna Oulun kaupungin yhteistyö on entistäkin vahvempaa”, Pekka Hartikka avaa järjestämiensä kisojen taustoja.

Pohjois-Suomen Pyöräily ry:n puheenjohtaja Pekka Hartikka kiitospuhetta pitämässä Barents Cycling Championships -kisoissa Severomorskissa vuonna 2010. Kuva: Olga Lipina

Tour de Kids järjestetään jo 14. kerran

Tour de Kids on kaikille avoin ja ilmainen lasten pyöräilytapahtuma, joita järjestetään eri puolilla Oulua myös tänä vuonna.

“Näissä ruohonjuuritason tapahtumissa ajavat 2-12-vuotiaat kolmella eri mittaisella matkalla. Aikoja ei oteta, eikä sijoituksia jaeta, vaan jokainen pikkupolkija saa hienon mitalin. Lapset menevät siellä jopa potkulaudoilla ja muovipyörillä", Hartikka kertoo.

“Ne ovat sikäli mukavia järjestää, että pyyntöjä tulee aina keväisin erilaisilta yhdistyksiltä, jotka ehdottavat, että järjestettäisiin yhdessä tällaiset tapahtumat. Urheilin lapsena aina ilmaiseksi, joten siksikin tämä on mukava jatkumo", kuvailee Hartikka Tour de Kids -tapahtumien järjestelyitä.

Tervaetapit ja korttelipyöräilyn SM-kilpailut Intiössä

Terva-ajot ry järjestää aikuisten SM kortteliajot ja SM joukkueaika-ajot Tervaetappien yhteydessä 7.-8. elokuuta. Kortteliajot järjestetään Oulun Intiön entisellä tarkka-ampujain kasarmialueen 1,8 kilometrin reitillä, joka käy kaupungin korkeimmalla kohdalla, Intiön vesitornin juurella.

Tänä vuonna Hartikka tulee järjestäneeksi maantiekilpapyöräilyn SM-kisoja jo kahdeksannentoista kerran. SM korttelit kuuluu Suomen maantiekilpapyöräilyn Skoda Cupiin.

"Intiön kasarmialue on erittäin hyvä paikka kortteliajoille. Tunnen alueen kuin omat taskuni. Olen kasvanut lapsuuteni puutalo-Intiössä, jonka kulttuurihistoriallisesti arvokkaat, puulämmitteiset hirsitalot sijaitsivat Intiön vesitornin ja junaradan välissä”, Hartikka mainitsee.

”Kävin armeijan kaupungin kasarmilla, järjestin Intiön vesitornissa puutalo-intiöläisten kokouksen vuonna 2015, teen alueella käsilumitöitä ja järjestän alueella kortteliajon SM-pyöräilyt. Oulun ensimmäinen lähiö, Intiö oli meille siellä 60-luvulla lapsuutensa asuneille puuhuusseineen ja kylmine vesineen rakas paikka", Hartikka lisää.

"SM-pyöräilyjä edeltävänä viikonloppuna ovat juniorit ja mastersit - ikäluokkien Suomen mestaruuskilpailut Syötteellä. Olen järjestänyt siellä kisoja aiemminkin; kerran Barents Summer Games Cycling, kolme kertaa ISM-kisat ja kahdesti yleisten luokkien SM-kisoja.”

Yöpyöräilyn suosio kasvaa

Yöpyöräily-kuntoajo ajetaan 24. kesäkuuta, juhannuksen aatonaattona. Siihen on tulossa satakunta osanottajaa, jotka lähtevät matkaan Maikkulan urheilukeskuksesta. Siellä ajetaan 25, 30 ja 35 kilometriä tunnissa polkevissa tavoiteryhmissä. Reitti kulkee Oulun ja ympäristökuntien alueilla. Rynkebyn talkooryhmä vetää myös Yöpyöräilyn turvallisesti läpi.

Tulevina vuosina Pohjolan rengastie kiinnostaa myös Terva-ajot ry:tä. Hartikka suunnittelee järjestävänsä ensi vuonna Hailuodossa Tervaetappien 30 kilometrin väliaikalähtöisen tempokisan Huikun lauttarannasta Marjaniemeen. Tarkoitus on tuoda kisaohjelmaan lisää seudullista ulottuvuutta.

Pekka Hartikka aikoo järjestää ensi vuonna myös Hailuotoon Tervaetappien 30 kilometrin kisan, lauttarannasta Marjaniemeen. Tarkoitus on saada kisaohjelmaan seudullista ulottuvuutta lisää.

Lisätietoja tästä linkistä

 

 

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Terva-ajot ry järjestää jälleen aikuisten SM-kortteliajot ja SM-joukkueaika-ajot Tervaetappien yhteydessä 7.-8. elokuuta. Kuva: Jarno Siurua

Lue myös

Lue lisää aiheesta