Siirry suoraan sisältöön

Teknologia avuksi ikäihmisten palveluissa – Menumat-automaatista maukasta kotiruokaa

15.11.2020

Oulun kaupunki tarjoaa automaattista ateriapalvelua vaihtoehdoksi kotiin kuljetetulle ruualle. Sopimus on solmittu Menumat-yrityksen kanssa jo muutama vuosi sitten. Uusia asiakkaita toivotaan palvelun piiriin.

Ateria-automaatissa on pakastin ja kiertoilmauuni. Ateriat, jotka asiakas voi itse valita, toimitetaan kotiin automaattiin kahden viikon välein. Automaattiin sopii 18 ateriaa. Ruuat ovat laadukkaita ja maistuvat hyvältä.

Esimerkiksi perunamuusi on perunoista tehtyä oikeaa muusia. Automaatti ohjaa puheella asiakasta aterian lämmityksessä. Ateria lämpenee puolessa tunnissa ja automaatti kertoo, milloin ateria on valmis. Ateria maksaa 9 euroa. Hintaan sisältyy laitteet, ateriat, niiden kuljetus ja perehdytys laitteen käyttöön.

Ateriapalvelun voi myös liittää muuhun kotipalveluun, jolloin asiakaskäynnin yhteydessä hoitaja voi laittaa ruuan lämpiämään. Palvelun voi myös lopettaa ja palata kotiin toimitettavan ateriapalvelun pariin.

Kenelle ateria-automaatti sopii?

Sosiaalihuoltolain mukainen ateriapalvelu on tarkoitettu kotona asuville, joiden sosiaaliset voimavarat, muisti, mieliala tai fyysinen toimintakyky ovat heikentyneet. Eli jollei asukas saamastaan avusta huolimatta pääse kodin ulkopuoliseen ateriapalvelupisteeseen tai asiakkaille, joilla on todettu ali- tai virheravitsemusriski.

Ateria-automaatti sopii siis sellaiselle ikääntyvälle tai erityistä tukea tarvitsevalle, joka ei enää pysty itse laittamaan ruokaa tai käymään kaupassa. Palvelu soveltuu hyvin esimerkiksi uusille ateriapalvelujen asiakkaille, joille päivittäiselle kotikäynnille ei vielä ole tarvetta. Näin teknologia voi tulla avuksi jo varhaisessa vaiheessa ikääntymistä.

Palvelu sopii hyvin myös muille liikuntarajoitteisille erityisryhmille. Palvelun avulla he voivat itse valita milloin syövät ateriansa ja näin ei tarvitse olla päivittäin odottamassa kotiin tuotua ruokaa.

Lisätietoja Aino-neuvonnasta ma-pe klo 9-15 p. 044 703 4973,
https://www.ouka.fi/oulu/ikaantyminen/etusivu

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Ateria-automaatti sopii siis sellaiselle ikääntyvälle tai erityistä tukea tarvitsevalle, joka ei enää pysty itse laittamaan ruokaa tai käymään kaupassa. Kuvat: Juuso Haarala

Lue myös