Siirry suoraan sisältöön

Tehokkaampaan hävikkiruuan jakeluun pyritään Oulussa

20.8.2020

Oulussa on kehitetty malli, jolla ruokahävikki saataisiin hyödynnettyä ruoka-apuna. Keskittämällä hävikkiruuan keruu, varastointi ja jakelu saataisiin hävikki jaettua ruoka-avuksi nykyistä tehokkaammin.

Diakonia-ammattikorkeakoulun Prikka-hankkeen kehittämässä mallissa ylijäämäruoka kerättäisiin keskitetysti kaupoista, tukuista ja muilta lahjoittajilta.

Vakautta myös ruoka-apuun

Ruoka-apua tarjoavien ei tarvitsisi huolehtia ruuan hausta ja sopimuksista kauppoihin nykyiseen tapaan.

Mallissa myöskään kaupan ei tarvitsisi sopia lahjoituksista monen tahon kanssa. Samoin kylmäketjujen katkeamattomuus voitaisiin entistä paremmin varmistaa.

Lämpimän ruuan keruu jää mallista pois elintarvikelainsäädännön ja varastoinnin vuoksi.

Epävarmassa maailmantilanteessa nyt selvitettävä keskitetty malli toisi vakautta myös ruoka-apuun.  

”Koronapandemia on vaikeuttanut huomattavasti ruoka-avun keruuta ja toimitusta, millä on ollut vaikutusta monen ihmisen toimeentuloon ja ruokakaapin sisältöön. Keskitetty malli lisäisi kaupungin huoltovarmuutta”, toteaa hanketyöntekijä Pilvi Sauvola Oulun diakonissalaitoksen säätiöltä.

Oululainen hävikki kertyy vähittäiskaupoista

Hanke on kerännyt tietoa hävikkiruuan toimijoista ja hävikin määristä Oulussa. Hävikkiruokaa kertyy Oulussa vähän verrattuna Etelä-Suomen kaupunkeihin.

"Oulussa ei ole elintarviketeollisuutta eikä monia tukkuja, joista hävikkiä jäisi. Oululainen hävikki tulee lähinnä vähittäiskaupasta, ravintoloista sekä kouluista", kertoo projektipäällikkö Nina Niemelä Diakista.

Hyödynnettävää hävikkiä kertyy Oulussa 4 100–7 000 ostoskärryllistä vuodessa. Euroissa summa vastaa 20 000 euroa viikossa ja yli miljoonaa euroa vuodessa.  

 

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Hyödynnettävää hävikkiä syntyy Oulussa yli miljoona euroa vuodessa.

Lue myös

Lue lisää aiheesta