Siirry suoraan sisältöön

Teatterin toimitusjohtaja Anu-Maarit Moilanen: Kriisi opetti, että kulttuurielämyksiä todella tarvitaan

22.8.2020

Oulun Teatterin kiiminkiläistaustaisella toimitusjohtajalla Anu-Maarit Moilasella on sekä kauppatieteiden että taiteiden maisterin koulutus. Hän on myös kuvataiteilija. Laaja-alaisuus auttaa ymmärtämään ison teatteritalon työn eri osa-alueita ja teatterituotantojen sisältöjä.

Tuore toimitusjohtaja näkee, että teatterilla eletään nyt hyvää vaihetta.

”Enää täällä ei kuohu, olemme uuden ja innostavan äärellä. Meillä on taiteellisen johtajan Alma Lehmuskallion kanssa kahden A:n tiivis työparitiimi. Minä uskon vahvasti yhteistyöhön: kun on osaava työpari, saamme kahdestaan aikaan enemmän.”

Moilanen kertoo puheestaan, jonka hän piti ensimmäisenä päivänä työntekijöille teatterilla.

”Lupasin että aion kuunnella, keskustella ja perustella. Kannatan osallisuuden kulttuuria.”

Koronan teemat näkyvät kevään esityksissä

Moilanen kuvailee, että teatterin toimitusjohtajan vastuu merkitsee yleisötyön tasapainoilua: kaikille halutaan tarjota mielekkäitä taide-elämyksiä, marginaaliryhmiä palvella ja uusia yleisöjä löytää.

”Joka tapauksessa olemme Pohjois-Suomen suurin teatteri, näyttävällä paikalla Oulussa ja rakennuskin on arkkitehtonisesti kiinnostava. Jos jotain koronasta jää myönteisenä mieleen, niin varmaan viimeistään nyt on havahduttu siihen, että kulttuurielämyksiä tarvitaan.”

Kriisi kasvatti Moilasen mukaan myös varautumiskykyä.

”Keväällä on ohjelmistoon tulossa teoksia, joissa näen yhteyksiä koronan esiin nostamiin teemoihin.”

Tausta auttaa ymmärtämään taloutta

Koulutukseensa pohjautuen Moilanen sanoo, että hänellä on vahva henkilökohtainen taidesuhde.

”Siksi ymmärrän taiteen tekemisen prosessit ja sisältöjen luonteen, toisaalta myös taloudellisia realiteetteja. Minusta on tärkeää, että taiteen ja kulttuurin alalla ollaan laaja-alaisia ja kerrotaan myös muulle maailmalle meidän työstämme. Toki olen pienyrittäjäperheessä kasvanut, mutta koulutus tuo luotettavuutta siihen, että ymmärrän taloutta.”

Keväällä ja kesällä Moilanen toimi Oulun ja Jyväskylän yhteisessä digitaalisten asiakaspalveluiden kehittämishankkeessa projektipäällikkönä.

Lisäksi Moilanen on aiemmin johtanut Taidetestaajia. Se oli valtakunnallinen kulttuuriprojekti, jossa kaikille Suomen 8. luokkalaiselle ja 5 000 opettajalle tarjottiin kaksi taidevierailua, Helsinkiin ja omaan maakuntaan. Suomessa toteutettiin vuosittain 130 000 taidevierailua kolmena lukuvuonna.

Näitä Taidetestaajissa syntyneitä suhteita Moilanen aikoo hyödyntää verkostotyössään Oulun Teatterin hyväksi.

Anu-Maarit Moilanen aloitti elokuussa Oulun Teatterin varatoimitusjohtajana ja 1.9. alkaen toimitusjohtajana.

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Oulun Teatterin uusi toimitusjohtaja Anu-Maarit Moilanen haluaa kertoa maailmalle Oulun Teatterista. Kuva: Sanna Krook

Liittyvät sisällöt

Lue myös

Lue lisää aiheesta