Siirry suoraan sisältöön

Kokoomuspoliitikot: Teatteria ei olla ajamassa alas

16.11.2020

Korona on kutistanut teatterin myyntitulot puoleen aikaisemmasta. Kun koronakirous hellittää, niin myyntitulot nousevat takaisin tutulle tasolle - kirjoittavat kolme kaupunginhallituksen kokoomusjäsentä.

Kulttuurivaikuttajat ovat innokkaasti kommentoineet kaupunginhallituksen päätöstä leikata Oulun Kaupunginteatteri Oy:n veronmaksajilta tulevaa avustusta 0,5 miljoonalla eurolla. (Kaleva mielipidesivu 14.11). 

Otsikoissa kirkuvat sanat: alasajo, kohtalokas, kulttuurin merkityksen horjuttaminen sekä tarkoitus tuhota kulttuuripääkaupunkihanke Oulu2026. Ministeri Li Andersson (vas) twiittaa "kulttuurivihamielisyydestä"  ja Annikka Saarikko (kesk) puhuu "teatterin alasajosta".

Teatterin uusi toimitusjohtaja Anu-Maarit Moilanen on julkisuudessa virheellisesti väittänyt tukea leikattavan viidenneksellä (20%) ja johtavan 15 työntekijän vähentämiseen.

On siis syytä kertoa oululaisille veronmaksajille tosiasioita mielipiteiden sijaan. Teatteri saa avustuksia suoraan kaupungilta sekä valtionosuusjärjestelmän kautta. Vuonna 2019 ne olivat yhteensä 7.051M€. Tämän vuoden ennusteessa ne ovat 7.554M€ ja talousarvioehdotuksessa tulevalle vuodelle 7.019M€.  (Lähde: tilinpäätöstiedot ja talousarvio) 

Oliko siis teatteri ajettu alas vuonna 2019? Oliko irtisanomisia? Oliko kulttuuri tuhottu? Ei ollut. Leikkauksen jälkeenkin teatterilla on avustuksia käytössä vuoden 2019 tason mukaisesti, jolloin kaikki oli ihan hyvin. Reilusti yli 90% avustuksista jää jäljelle. Ei ole kohtuutonta olettaa teatterin johdon pystyvän sopeuttamaan 6-7% kulukuuria. Yritysmaailmassa tätä pidettäisiin helppona nakkina. Kysykää keneltä tahansa oululaiselta pienyrittäjältä, jonka myynti on laskenut esimerkiksi kolmasosaan.

Valtionavustukset ovat sidottu henkilökunnan määrään. Jos sitä vähennetään, niin veronmaksajien kustantama tuki vähenee. Miksi uusi toimitusjohtaja vetää mutkat suoriksi ja ei pyri löytämään muita vaihtoehtoja kuin irtisanomiset?  Tällöin valtionosuudet jäisivät voimaan muuttumattomina.

Nykyisillä kävijämäärillä veronmaksajat osallistuvat jokaiseen teatteriin myytyyn lippuun 200 eurolla. Nyt jos koskaan siis kannattaa ja pitää käydä teatterissa.

Teatterinäytöksen kustannukset ovat samat riippumatta siitä, onko katsomo tyhjä, puolitäysi vai loppuunmyyty. Korona on kutistanut teatterin myyntitulot puoleen aikaisemmasta. Kun koronakirous hellittää, niin myyntitulot nousevat takaisin tutulle tasolle - ne kasvavat lähes 750 000€ jo vuoden 2021 talousarviossa, joten puolen miljoonan leikkaus korjaantuu ainoalla oikealla tavalla - myyntiä kasvattamalla.

Kulttuuripääkaupunkihankkeeseen on lähivuosiksi budjetoitu 20 M€. On väitetty, että teatterin avustuksen leikkaamisella tähdätään hankkeen kaatamiseen. Olemme vakuuttuneet, että Oulu loistavalla Oulu2026 tiimillä, saa asian maaliin ja saavutettu status tuo panostukset takaisin moninkertaisesti. Tästä on esitetty vakuuttavia tutkimustuloksia. Kansainvälinen tuomaristo kokoontuu päättämään voittajasta aikanaan, mutta olemme varmoja, että heidänkin kotimaassaan on kuultu koronasta ja sen vaikutuksesta kaikkiin yhteiskunnan toimintoihin.

Oulussa on menossa kulukuuri. Siitä ovat jo saaneet ikävän osansa vauvat ja vaarit, sihteerit ja siivoojat, kotiäidit ja iltapäiväkerholaiset. Yhdistysten ja järjestöjen avustuksia leikattiin kategorisesti kymmenellä prosentilla. Paljon pienemmillä kolhuilla selviävä teatterimme pystyy jatkamaan toimintaansa ja olemaan meille ilon ja ylpeyden aihe.

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Kirjoittajat Hanna Haipus (kok), Jarmo J. Husso (kok) ja Sami Pikkuaho (kok) kirjoittavat miten nykyisillä kävijämäärillä veronmaksajat osallistuvat jokaiseen teatteriin myytyyn lippuun 200 eurolla. Nyt jos koskaan siis kannattaa ja pitää käydä teatterissa.

Lue myös

Lue lisää aiheesta