Siirry suoraan sisältöön

Taskilan jätevedenpuhdistamon energiankäyttöä tehostetaan

23.3.2021

Taskilan jätevedenpuhdistamon kautta kulkee noin 200 000 asukkaan jätevedet. Monipolvinen puhdistusprosessi vie paljon energiaa: Taskila haukkaa lähes 40 prosenttia Oulun Veden kokonaissähkönkulutuksesta. Siksi on syytä tehostaa laitoksen energiankulutusta.

Alkuvuoden aikana puhdistamolla on lähdössä käyntiin ympäristöministeriön rahoittama hanke, jonka tavoitteena on tehostaa laitoksen energiankäyttöä.

”Tällä hetkellä saamme laitoksesta energiankulutustietoja kootusti, mutta emme pysty seuraamaan yksityiskohtaisemmin eri prosessivaiheiden tai laitteiden energiankulutusta. Tämän hankkeen myötä saamme energiankulutukset yksilöidymmin näkyviin, jolloin voimme optimoida laitoksen ohjausta energiatehokkaampaan suuntaan”, kehittämispäällikkö Sara Alanärä Oulun Vedeltä kuvailee.

Kulutustarkkailu jo aloitettu

Sähkönkulutustietoja voidaan hyödyntää myös tunnistamaan ongelmatilanteita ja huoltoja suunniteltaessa: oikea-aikaiset huollot sekä energiaa kuluttavien laitteiden vaihtaminen vähemmän kuluttaviksi tuovat energiasäästöjä sekä kustannussäästöjä.

”Taskilan puhdistamolla on tehty jo useiden vuosien ajan määrätietoista työtä energiankulutuksen vähentämiseksi muun muassa uusien prosessilaitteiden valinnoissa, joissa energiataloudellisuus on ollut laitteen toiminnallisuuden lisäksi yksi tärkeimmistä valintakriteereistä”, kertoo käyttöpäällikkö Jarmo Lahtinen Oulun Vedeltä.

Hanke tukee Oulun kaupungin ympäristöohjelman tehokkaan energiankäytön tavoitteita.

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Valtaosa jätevesistä puhdistetaan Oulun kaupungin Taskilan puhdistamolla, joka on Pohjois-Suomen suurin jätevedenpuhdistamo. Kuva: Oulun Vesi

Lue myös

Lue lisää aiheesta